Επίπεδο τιμών για καταναλωτές

Επίπεδο τιμών για καταναλωτές

Ο πολίτης αντιλαμβάνεται πως δεν έχει αγοραστική δύναμη όταν δυσκολεύεται να βγάλει τον μήνα. Όμως τον μπερδεύει το πολιτικό και μιντιακό σύστημα, παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα πως όλα πηγαίνουν καλά ενώ όλα πηγαίνουν κατά διαόλου. Δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως πλουτίσαμε επειδή τα εισαγόμενα είναι φθηνότερα. Όμως αυτό που μετράει είναι η αγοραστική δύναμη. Οι πιο προχωρημένοι, μπερδεύονται από τους πίνακες με τις ονομαστικές τιμές.

Ένας είναι ο τρόπος να ξεμπερδευτούν οι ψηφοφόροι και να αντιληφθούν πως αυτά τα τέρατα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες και Σημιτικοί αναχρονιστές μας καταστρέφουν. Να αντιληφθούν πως αυτό που μετράει είναι η αγοραστική δύναμη και να δουν που βρίσκεται η Ελλάδα σε αγοραστική δύναμη, σε σχέση με άλλες χώρες. Τότε θα καταλάβουν πως τα τέρατα πρέπει να φύγουν κατεπειγόντως από την διακυβέρνηση της χώρας για να σταματήσει η καταστροφή.

Θα ξεκινήσω με τα πιο ευκολονόητα για τον απλό ψηφοφόρο και θα πάω στα πιο δυσνόητα. Σε αυτόν τον ιστότοπο, δεν περιοριζόμαστε μόνο στην αποκάλυψη της αλήθειας. Αντίθετα με τα συστημικά ΜΜΕ που η επίδραση τους είναι βλαπτική, σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους αναγνώστες. Εμείς δεν θέλουμε το κακό τους αλλά το καλό τους. Ο πίνακας επιπέδου τιμών του Worlddata που δημοσιεύουμε, μπορεί να είναι ωφέλιμος με διάφορους τρόπους.

Συνήθως οι περισσότεροι τουρίστες, ανακαλύπτουν κατά την επίσκεψη σε μια χώρα, αν είναι φθηνή ή ακριβή. Με τον δείκτη επιπέδου τιμών, μπορείτε να το βρείτε από πριν και να κανονίσετε ανάλογα τις διακοπές σας στο εξωτερικό. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο χαμηλός είναι ο δείκτης τιμών, τόσο πιο φθηνές θα είναι οι διακοπές σε αυτή την χώρα. Σε κάποιες χώρες θα είναι ακόμα πιο φθηνές από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του αεροπορικού εισιτηρίου (αν το βρείτε φθηνό).

Σύμφωνα λοιπόν με τον πίνακα, οι πιο φθηνές διακοπές είναι στο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν. Βέβαια θα πρέπει να προσέξουμε διότι ο δείκτης τιμών βγαίνει από ένα καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών όπου ενδεχομένως κάποιες κατηγορίες όπως πχ τουριστικές υπηρεσίες και τουριστικά προϊόντα να αποκλίνουν του μέσου όρου προς τα επάνω.

Μιας και αναφέρομαι σε ταξίδια στο εξωτερικό, θα ήθελα να εξηγήσω πως όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό, είμαστε πιο πλούσιοι από τους Τούρκους. Είναι λίγο μπερδεμένο αλλά όχι πολύ. Με λίγη προσπάθεια θα το καταλάβετε. Ο μέσος Τούρκος είναι πλουσιότερος στην Τουρκία από τον μέσο Έλληνα στην Ελλάδα. Αν όμως πάνε και οι δύο πχ στην Ουγγαρία (ή σε οποιαδήποτε χώρα), ο μέσος Έλληνας θα έχει τα διπλά λεφτά διότι στην αλλαγή συναλλάγματος μετράει η ονομαστική αξία και όχι η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Η Ουγγαρία έχει δικό της νόμισμα, τα φορίντια.

Ας πούμε πως ένας μέσος Έλληνας και ένας μέσος Τούρκος πηγαίνουν για διακοπές στην Ουγγαρία που έχει δείκτη τιμών 57.3. Είναι πιο χαμηλά από της Ελλάδας αλλά πιο ψηλά από της Τουρκίας. Και οι δύο, έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο επίπεδο τιμών, της Ουγγαρίας, όσο βρίσκονται εκεί. Στον Έλληνα φαίνεται φθηνή ενώ στον Τούρκο ακριβή. Κάποια στιγμή όμως θα γυρίσουν στην χώρα τους και θα αντιμετωπίσουν διαφορετικά επίπεδα τιμών, σύμφωνα με τα οποία, ο μέσος Τούρκος είναι πλουσιότερος από τον μέσο Έλληνα, όσο βρίσκονται στην χώρα τους.

Για αυτό γράφτηκε σωστά σε προηγούμενο άρθρο πως σε ορισμένες περιπτώσεις, η ονομαστική αξία είναι καταλληλότερη. Τα διαφορετικά επίπεδα τιμών οφείλονται κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αν επηρεάζονταν αποκλειστικά από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, όλες οι χώρες του ευρώ θα είχαν τα ίδια επίπεδα τιμών, κάτι που δεν συμβαίνει.

Έχουμε μάθει πως το ακριβό είναι καλής ποιότητας και το φθηνό κακής. Δεν είναι απαραίτητα έτσι. Μπορεί φθηνά προϊόντα να προέρχονται από χώρες με χαμηλά επίπεδα τιμών. Σε γενικές γραμμές, προϊόντα από χώρες με χαμηλότερα επίπεδα τιμών είναι φθηνότερα από άλλα ίδιας ποιότητας που προέρχονται από χώρες με ψηλότερα επίπεδα τιμών.

Όπως σας συμφέρει να πηγαίνετε για διακοπές σε χώρες με χαμηλό επίπεδο τιμών, έτσι σας συμφέρει να αγοράζετε προϊόντα από χώρες με χαμηλό επίπεδο τιμών, αν η ποιότητα τους είναι ικανοποιητική. Το ότι κάτι είναι φθηνό δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα κακής ποιότητας. Η τιμή δεν εκφράζει πάντα την ποιότητα αλλά μπορεί να εκφράζει το επίπεδο τιμών της χώρας προέλευσης.

Αυτό βέβαια δεν θα σας το πουν ποτέ οι ευρώδουλοι, γιατί θέλουν να αγοράζετε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα. Γαλλία (96.2) και Γερμανία (92.3) έχουν σχετικά ψηλό επίπεδο τιμών αλλά όχι τα ψηλότερα. Βέβαια το επίπεδο τιμών μιας χώρας δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την τιμή προϊόντων και υπηρεσιών. Άλλοι παράγοντες όπως παραγωγικότητα, δασμοί, τιμολογιακή πολιτική κλπ παίζουν ρόλο.

Δεν ισχύει μόνο για καταναλωτές και καταναλωτικά αγαθά αλλά επίσης για κράτη και προϊόντα όπως ο στρατιωτικός εξοπλισμός. Αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο πως τα Νεοταξικά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως τεράστια ζημιά για την Τουρκία, την άρνηση των ΗΠΑ να πουλήσουν F-16 και F-35. Υποστηρίχτηκε πως είναι μικρό το κακό γιατί μπορούν να πάνε στην επιλογή Νο 2. Να προσθέσω πως ίσως να μην είναι καν κακό αλλά καλό.

Δεν γνωρίζω την ποιότητα, το τεχνολογικό επίπεδο και τις τιμές των διαφόρων μαχητικών αεροσκαφών. Όμως σε γενικές γραμμές, θα ισχύει ό,τι και για τα καταναλωτικά προϊόντα. Για την ίδια ποιότητα και τον ίδιο τεχνολογικό επίπεδο, οι τιμές θα είναι χαμηλότερες για μαχητικά αεροσκάφη από χώρες με χαμηλό επίπεδο τιμών. Της Κίνας είναι 68.1, της Ρωσίας 36.9 και της Ινδίας 28.8.

Επίπεδο τιμών και ανταγωνιστικότητα

Άγγελος

Scroll to Top