Για τα καλύτερα συστήματα

Για τα καλύτερα συστήματα

Ιαπωνία για σιδηροδρόμους

Που βρίσκεται η Ελλάδα, σχετικά με την ποιότητα των σιδηροδρόμων; Θα σκεφτούν κάποιοι πως είμαστε μέσα στις πενήντα πρώτες χώρες. Για να δούμε λοιπόν τις επόμενες είκοσι: Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Ιταλία, Τατζικιστάν, Ιρλανδία, Κένυα, Σλοβακία, Σουηδία, Γεωργία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία, Αλγερία, Αίγυπτος, Ουγγαρία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Ιράν, Ισραήλ.

«E σίγουρα είμαστε στις επόμενες δέκα» θα σκεφτούν πολλοί. Οι επόμενες δέκα είναι: Μποτσουάνα, Βιετνάμ, Μογγολία, Τουρκία, Ναμίμπια, Μεξικό, Χιλή, Τανζανία, Τυνησία, Αρμενία. Ούτε εδώ! Ακολουθούν Μπαγκλαντές, Βουλγαρία, Εσθονία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Αιθιοπία. Μετά είναι η Ελλάδα, στην 67η θέση της παγκοσμίου κατάταξης.

Να λάβουμε υπόψη μας πως τα στοιχεία είναι για την περίοδο 2009 -2019. Μάθαμε αυτές τις μέρες πως η κατάσταση των σιδηροδρόμων χειροτέρεψε αυτό το διάστημα. Πιθανώς αν εξετασθεί το 2022, να είμαστε ακόμη χειρότερα. Αυτά είναι τα επιτεύγματα Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Φάγανε... φάγανε...φάγανε οι @#$%!# και τώρα σκοτώνεται ο κόσμος. Πατώσαμε διεθνώς και το σύστημα περνάει την αντίληψη πως όλα πηγαίνουν καλά.

Η Ιαπωνία δεν είναι στην κορυφή από άποψη μέσου εισοδήματος σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Αυτό σημαίνει πως ξοδεύει δυσανάλογο (προς τα επάνω) με τις άλλες χώρες ποσοστό του ΑΕΠ για σιδηροδρόμους. Μπορούμε να αποκτήσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελβετίας, πριν φθάσουμε το οικονομικό τους επίπεδο. Θα πρέπει όμως να επενδύσουμε στους σιδηροδρόμους το 2,37 του δικού τους ποσοστού του ΑΕΠ για αυτό τον σκοπό. 

Η Ιαπωνία βρίσκεται πιο κοντά σε μας, ως προς την αγοραστική δύναμη, στον πίνακα της World Data. Η σχέση που προκύπτει είναι 1,56. Δηλαδή θεωρητικά, αν επενδύσουμε 1,56 φορές περισσότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα αντίστοιχο σύστημα. Βέβαια όλα αυτά είναι απλοποιημένα ώστε να γίνονται κατανοητά από τους αναγνώστες. Πιθανώς να γίνεται επένδυση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο δεύτερος, για να επενδύσει, χρειάζεται να διαφαίνονται πιθανότητες κέρδους.

Ενδεχομένως προκαλεί απορία πως οι ΗΠΑ βρίσκονται χαμηλότερα. Μάλλον δεν έχουν επενδύσει αρκετά σε σιδηροδρόμους, αν και στην Άγρια Δύση, η συμβολή των σιδηροδρόμων ήταν πολύ σημαντική. Αντί για σιδηρόδρομους έχουν πολύ καλούς αυτοκινητόδρομους και φθηνή βενζίνη. Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει σε αρκετές πιο φτωχές χώρες.

Βλέπουμε διάφορες φτωχές ή όχι πλούσιες χώρες να βρίσκονται πολύ ψηλότερα στην κατάταξη, σε σχέση με την θέση τους ως προς το μέσο εισόδημα. Το τρένο είναι μέσο μαζικής μεταφοράς και πιο φθηνό από το αυτοκίνητο. Ίσως αυτές οι χώρες, να έχουν επενδύσει αρκετά σε σιδηρόδρομους αλλά όχι σε αυτοκινητόδρομους. Δηλαδή μπορεί να έχουν καλούς σιδηρόδρομους και κακούς αυτοκινητόδρομους.

Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά κάθε χώρα, μπορεί σε κάποιον τομέα να βρίσκεται πολύ ψηλότερα από την κατάταξη της στον πίνακα του μέσου εισοδήματος. Μπορεί να είναι σε δύο ή σε τρεις τομείς. Θα πρέπει να επενδύσει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, σε σχέση με τις άλλες χώρες και να κόψει από άλλους τομείς. Αυτό όμως δεν μπορεί να το κάνει σε όλους τους τομείς.

Μπορεί σε κάποιο τομέα όπως πχ τους σιδηροδρόμους, να αποκτήσουμε τα καλύτερα συστήματα στον κόσμο, ξοδεύοντας δυσανάλογα (προς τα επάνω) με τις άλλες χώρες. Αν θέλουμε όμως να έχουμε καλά συστήματα σε όλους τους τομείς, θα πρέπει να ανέβει σημαντικά το οικονομικό επίπεδο με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί σύγκλιση με τις πιο αναπτυγμένες χώρες. Ο μόνος τρόπος είναι με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που δεν μπορούν να επιτευχθούν εντός της ΕΕ.

Το βασικό σημείο είναι πως δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε σε μια καταστροφική ευρωπαϊκή πορεία για να υιοθετήσουμε τα πιο εξελιγμένα συστήματα. Μάλιστα είναι δεσμευτικό καθώς όπως φαίνεται στην περίπτωση των σιδηροδρόμων, η ΕΕ δεν έχει τα καλύτερα συστήματα. Είναι κακό να ζητήσει την συμβολή της ΕΕ γιατί δεν έχει την καλύτερη συμβουλή.

Η Ιαπωνία υιοθέτησε πιο εξελιγμένα συστήματα από Δυτικές χώρες, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν αεροπλάνα, τηλεόραση, τηλέφωνο, ίντερνετ. Έφεραν ειδικούς σε διάφορους τομείς για να τους πουν τι θα κάνουν. Τότε τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη τους και σήμερα είναι πρώτη σε σιδηροδρομικό δίκτυο και άλλους τομείς. Είναι η τέταρτη οικονομία παγκόσμια, μετά Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία και μια από τις πλουσιότερες ασιατικές χώρες.

Τώρα με το Ίντερνετ, μέσα σε ένα λεπτό, βλέπει κανείς ποιες χώρες έχουν τα καλύτερα συστήματα σε κάθε τομέα. Ο Μητσοτάκης προχώρησε κάπως την χρήση του Ίντερνετ, στην επικοινωνία των πολιτών με το Δημόσιο αλλά αυτός φαίνεται πως δεν το χρησιμοποιεί αρκετά. Αν το χρησιμοποιούσε δεν θα έλεγε, «θα ζητήσουμε την συμβολή της ΕΕ» αλλά «θα ζητήσουμε την συμβολή της Ιαπωνίας».

Έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι για την ΕΕ που δεν ισχύουν. Συντηρούνται από το μιντιακό και πολιτικό σύστημα. Η αλήθεια είναι το αντίθετο. Η συμμετοχή στην ΕΕ δεν βοηθάει αλλά εμποδίζει την σύγκλιση με τις πιο αναπτυγμένες χώρες. Η συμμετοχή στην ΕΕ δεν βοηθάει αλλά εμποδίζει την υιοθέτηση των καλύτερων συστημάτων παγκόσμια. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν είναι καλύτερες σε όλα. Η ευρωπαϊκή πορεία δεν μας ωφέλησε οικονομικά αλλά μας κατέστρεψε. Δεν πάμε καλά οικονομικά και συνολικά αλλά κατά διαόλου. Και είναι πολλά άλλα.

Λάμπρος

Scroll to Top