Καραμπόλες ομαδοποίησης

Καραμπόλες ομαδοποίησης

Εστίαση σε συμφωνία

Εκτός των Αραβικών χωρών, η υπόλοιπη Αφρική έχει πληθυσμό περίπου ένα δισεκατομμύριο. Ανάλογα με την πηγή, υπάρχει ένα εύρος μεταξύ 1,25 και 1,45 δις, για τον πληθυσμό όλης της ηπείρου. Ίσως γιατί δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά. Μπορεί να είναι λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω από το 1 δις, ο πληθυσμός της Αφρικής, πλην των Αραβικών χωρών.

Επομένως πέρα από τα πέντε γκρουπ ή ομάδες χωρών που έχουν ήδη αναφερθεί, μπορούν να δημιουργηθούν άλλα δύο στην Αφρική, με πληθυσμό περίπου πεντακόσιες χιλιάδες το καθένα. Έτσι θα έχουμε εφτά γκρουπ, με πληθυσμό περίπου πεντακόσιες χιλιάδες : 1) Βορείου Αμερικής 2) Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής 3) Δυτικής Ευρώπης 4) Ανατολικής Ευρώπης και χωρών Κασπίας 5) Αραβικών χωρών 6) Βόρειας Υποσαχάριας Αφρικής 7) Νότιας Υποσαχάριας Αφρικής.

Ένα άλλο γκρουπ θα μπορούσε να είναι Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν. Ο πληθυσμός τους αθροίζεται σε λιγότερο από 350 εκατομμύρια. Το Πακιστάν είναι η πέμπτη πιο πολυπληθής χώρα του πλανήτη. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται Κίνα και Ινδία με 1,4 δις. Θα επανέλθω παρακάτω σε αυτό το γκρουπ γιατί μπορεί να γίνουν διάφορες καραμπόλες. Στο δικό μας το γκρουπ, υπάρχουν κάποιες χώρες που δεν είναι σίγουρο αν θα συμμετέχουν : Φινλανδία, Βαλτικές, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία.

Μπορεί να είναι στην Δυτική ΕΚ (Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία). Από αυτές, η Φινλανδία έχει σχετικά ψηλό εισόδημα και θεωρώ πως είναι η λιγότερη πιθανή συμμετοχή. Οι πρώτες δεκαπέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με τα πιο ψηλά μέσα εισοδήματα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (ppp) είναι : Τσεχία, Κύπρος, Σλοβενία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Κροατία, Σλοβακία, Ρωσία, Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία.

Η Ελλάδα δεν είναι ψηλά. Τόσο καλά τα πηγαίνουμε οικονομικά! Η Ιταλία είναι πριν την Τσεχία, η Ισπανία πριν την Πολωνία και η Πορτογαλία πριν την Λετονία. Οι τρεις αυτές χώρες του Νότου, βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της Δυτικής Ευρώπης. Πρόβλημα τους είναι τι θα κάνουν, στην Δυτική ΕΚ. Εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα μας, με ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο που θα υπάρχει στη Ανατολική ΕΚ.

Η Κύπρος θα είναι σίγουρα στην Ανατολική ΕΚ λόγω γεωγραφικής θέσης. Από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που γειτνιάζουν με την Δυτική ΕΚ και μπορεί να βρεθούν σε αυτό το γκρουπ, φαίνεται προς το παρόν πως Σλοβενία και Ουγγαρία θα είναι με την Ανατολική ΕΚ. Ως εκ τούτου θα είναι και η Κροατία καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται στα βόρεια της. Για Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Βαλτικές είναι ερωτηματικό.

Ίσως παίξει ρόλο και το τι θα γίνει με τις χώρες που είναι νοτίως της Κασπίας δηλαδή Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν. Σύμφωνα με ένα σενάριο, η Τουρκία συμμετέχει στο γκρουπ δηλαδή είναι Τουρκία - Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν και έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 425 εκατομμύρια. Χωρίς την Τουρκία, πέφτει κατά 85 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ανατολικής ΕΚ μαζί με τις χώρες της Κασπίας. Έτσι θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εκτός της Φιλανδίας, στο γκρουπ της Ανατολικής ΕΚ.

Είναι δύσκολο, οι χώρες της Κασπίας να μην είναι στο ίδιο γκρουπ με την Ρωσία διότι ήταν μαζί στην Σοβιετική Ένωση και είναι μαζί τώρα στην CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Χωρών). Δεν είναι όμως αδύνατο να μπουν στο ίδιο γκρουπ με Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν, διότι είναι όλες Μουσουλμανικές και συνορεύουν. Συνολικά οι χώρες της Κασπίας έχουν πληθυσμό όσο η Τουρκία. Αν δεχτεί η Ρωσία, μπορεί να γίνει γκρουπ Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν συν τις χώρες της Κασπίας, με συνολικό πληθυσμό περίπου 427 εκατομμύρια. Εξάλλου θα υπάρχουν σχέσεις και μεταξύ των γκρουπ, όχι μόνο εντός των γκρουπ.

Τότε η Τουρκία θα είναι στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης αλλά δεν θα είναι οι χώρες της Κασπίας που αθροιστικά έχουν πληθυσμό (88 εκ) περίπου όσο η Τουρκία. Έτσι αν δεχτεί η Ρωσία να παραχωρήσει τις συμμάχους της, το γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης θα έχει όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων Τσεχίας, Σλοβακίας, Πολωνίας και Βαλτικών) συν την Τουρκία με συνολικό πληθυσμό σχεδόν 420 εκατομμύρια. Η Δυτική ΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, θα έχει πληθυσμό 438 εκατομμύρια.

Ένα ενδεχόμενο είναι να διαχωριστούν οι χώρες της Κασπίας σε διαφορετικά γκρουπ. Το Καζακστάν έχει το ψηλότερο εισόδημα, πάνω από της Βουλγαρίας, λίγο κάτω από της Ελλάδας. Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο από άποψη μέσου εισοδήματος, στο μισό της Ελλάδας. Στο μισό περίπου αυτών είναι το Ουζμπεκιστάν δηλαδή περίπου 1/4 της Ελλάδας. Πακιστάν είναι ακόμη πιο χαμηλά και το Αφγανιστάν πολύ χαμηλά.  

Βέβαια μπορεί απλά το γκρουπ Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν να έχει λιγότερο πληθυσμό από τα υπόλοιπα. Ιδανικά, τα οκτώ γκρουπ που παρουσιάζονται, θα έχουν περίπου ίδιο πληθυσμό, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο και να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα αν δεν συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις. Περιμένουμε να δούμε τι θα συμφωνηθεί. Ελπίζουμε σε συμφωνία, διότι αλλιώς θα έρθει το οριστικό τέλος της ΝΤΠ με καταστροφικές συνέπειες για όλους τους Νεοταξίτες.

Στέφανος

Scroll to Top