ΜΜΕ και Σύστημα

ΜΜΕ και σύστημα

Τα κανάλια δεν είναι σύστημα και το ίντερνετ αντισύστημα. Το σύστημα βρίσκεται σε πολλούς χώρους αλλά κυρίως της πολιτικής, των μίντια, της show biz, του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης το αντισύστημα βρίσκεται σε όλους τους χώρους.

Φτιάξαμε ένα διάγραμμα. Δεν στηρίζεται σε κάποιους αριθμούς για πολλούς λόγους. Πρώτον δεν είναι ο σκοπός του να απεικονίσει τα νούμερα αλλά να κάνει κατανοητή μια ιδέα. Δεύτερον τα νούμερα αν υπάρχουν δεν είναι αξιόπιστα στην Ελλάδα. Τρίτον αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου σημαντικά. Έτσι μπορεί να μην αφορά το παρόν αλλά το εγγύς μέλλον.

Αυτό που θέλει να δείξει είναι ότι το Ίντερνετ έχει το μεγαλύτερο κομμάτι από το Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, η τηλεόραση έχει το μεγαλύτερο κομμάτι. Επίσης δείχνει πόσο από κάθε μέσο βρίσκεται στο αντισύστημα (μη συστημικούς) και πόσο στο σύστημα. Από αριστερά προς τα δεξιά το αντισύστημα παίρνει μεγαλύτερο κομμάτι. Έχουμε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες - περιοδικά, ταινίες, βιβλία, Ίντερνετ. Δεν είναι όλη η τηλεόραση συστημική ούτε όλο το Ίντερνετ μη συστημικό.

Ο λόγος που το Ίντερνετ και οι εκδόσεις βιβλίων επιτρέπουν την δραστηριοποίηση μη συστημικών είναι οικονομικός. Δεν χρειάζονται τόσα πολλά χρήματα. Τα περισσότερα χρήματα χρειάζονται για τα κανάλια. Δηλαδή όσα περισσότερα χρήματα χρειάζεται ένα Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας, τόσο πιο συστημικό είναι δηλαδή τόσο μεγαλύτερο έλεγχο έχει το σύστημα.

Το κόστος μιας ιστοσελίδας δεν έχει καμμία σχέση με το κόστος ενός τηλεοπτικού καναλιού. Επίσης η έκδοση ενός βιβλίου δεν στοιχίζει υπερβολικά και έτσι στον χώρο των εκδόσεων βιβλίων βρίσκονται πολύ μη συστημικοί. Ο χώρος των βιβλίων δυστυχώς τα πηγαίνει πολύ άσχημα. Τα βιβλία έχουν κάποια χρέωση ενώ το Ίντερνετ είναι κυρίως δωρεάν. Στο Ίντερνετ και τις εκδόσεις βιβλίων δεν βγαίνουν πολλά χρήματα. Είναι όμως απαραίτητα για να γίνει system bypass. 

Οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι είναι συστημικοί αλλά υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι που οι περισσότεροι είναι μη συστημικοί. Αρκετοί μη συστημικοί συγγραφείς κάνουν μόνοι τους έκδοση. Η προώθηση των βιβλίων γίνεται κυρίως μέσα από τα συστημικά ΜΜΕ. Επομένως οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι είναι αναγκαστικά συστημικοί γιατί είναι σε στενή συνεργασία με τα συστημικά ΜΜΕ. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι όταν στα συστημικά μίντια γράφουν καλές κριτικές για έναν συγγραφέα, τότε αυτό σημαίνει ότι μάλλον είναι δικός τους. Έτσι δουλεύει το σύστημα.

Ένα μεγάλο μέρος της show biz γίνεται μέσα από τα κανάλια με τις σειρές και διάφορες εκπομπές που έχουν θέμα μουσική, χορό, μόντελινγκ. Επιπλέον οι ίδιοι ή φίλοι τους βρίσκονται σε εταιρείες της show biz όπως διανομής ταινιών, κινηματογράφων, μουσικών παραγωγών κλπ.

Μια ταινία θέλει πολλά λεφτά, καμία σχέση με την έκδοση βιβλίου. Κάθε χρόνο γίνονται αρκετές ταινίες που δεν τις μαθαίνει κανείς. Οι περισσότερες είναι φθηνές παραγωγές, όσο φθηνή μπορεί να είναι μια ταινία. Αυτοί είναι μη συστημικοί. Η διανομή και προώθηση των ταινιών ελέγχεται από το σύστημα.

Η παραγωγή ενός μουσικού cd θέλει λιγότερα χρήματα από μια ταινία. Χωρίς προώθηση όμως δεν προχωράει. Στα ΜΜΕ εκτός από καλλιτέχνες και πολιτικοί προβάλλονται και επιχειρήσεις, διαφημιζόμενες. Αυτά που έκανε το σύστημα με τα παραδοσιακά ΜΜΕ, πρέπει να τα κάνει το αντισύστημα κυρίως μέσω του Ίντερνετ.

Το Ίντερνετ έχει πάρει μεγάλο μέρος της πίτας από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ταινίες. Όμως ο αριθμός των καναλιών και των εφημερίδων είναι περιορισμένος. Η πίτα μοιράζεται σε λίγα κομμάτια. Ιστοσελίδες και ιστολόγια είναι δεκάδες χιλιάδες και έτσι τα κομμάτια είναι πολύ μικρά.

Στην τηλεόραση έχεις μόνο τηλεόραση. Στο ραδιόφωνο μόνο ραδιόφωνο. Στις εφημερίδες και τα περιοδικά μόνο κείμενα και φωτογραφίες. Στο Ίντερνετ μπορεί να τα έχεις όλα, κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, audio. Απλά το Ίντερνετ είναι ακόμα κάπως χαοτικό. Χρειάζεται ξεσκαρτάρισμα, σύμπτυξη και οργάνωση. Όσοι έχουν κάποιο περιεχόμενο με ενδιαφέρον θα παραμείνουν. Οι άλλοι θα σταματήσουν.

Δείτε επίσης     Γιατί δεν θα μπείτε στο σύστημα     Είναι δικοί τους     Αλλαγή νοοτροπίας     System bypass     Σύστημα μη και αντί

Scroll to Top