Νέες καλές συνήθειες

Νέες καλές συνήθειες

Για να καταργηθούν τα κινητά και TV ράδιο χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτο, να συνειδητοποιήσουν οι χρήστες, θεατές, ακροατές τι τους συμφέρει και βολεύει καλύτερα και δεύτερο, να αποκτήσουν νέες καλές συνήθειες. Η αλλαγή των συνηθειών παίρνει κάποιο χρονικό διάστημα. Όταν λέω πως θα καταργηθούν (κινητά, TV ράδιο) εννοώ πως θα μειωθεί σημαντικά η χρήση τους και οι χρήστες θα στραφούν σε εναλλακτικές.

Ένας θεατής μπορεί να βρει στο Ίντερνετ επιλογές που είναι πιο χρήσιμες, ενδιαφέρουσες, διασκεδαστικές, σε σχέση με την TV. Για τον καθένα είναι διαφορετικές. Επιπλέον μπορεί να το κάνει όποια ώρα θέλει και όχι την συγκεκριμένη ώρα που προβάλλεται μία εκπομπή. Ακόμα και επαναλήψεις όταν παίζουν τα κανάλια, προβάλουν αυτό που εκπέμπεται εκείνη την στιγμή. Ενώ στο Ίντερνετ υπάρχει άπειρο υλικό ήδη ανεβασμένο στην διάθεση των θεατών ανά πάσα στιγμή.

Σίγουρα δεν είναι τόσο απολαυστικό να βλέπουμε βίντεο ή ταινίες σε ένα υπολογιστή στο γραφείο. Αυτό όμως λύνεται ή με smart tv ή με το σκηνικό που περιέγραψα. Έτσι γίνεται εξίσου απολαυστικό και επιπλέον μπορεί ο κάθε θεατής να βρίσκει κάτι που τον ενδιαφέρει, τον διασκεδάζει ή του χρησιμεύει περισσότερο. Όμως πρέπει να ψάξει λίγο παραπάνω. Το να πατάμε το τηλεκοντρόλ και να κάνουμε ζάπινγκ μεταξύ των δέκα περίπου καναλιών εθνικής εμβέλειας και άλλων τόσων τοπικής εμβέλειας (στην Αττική) δεν είναι κάτι δύσκολο.

Η αναζήτηση βίντεο στο Ίντερνετ είναι λίγο πιο δύσκολο και χρειάζεται περισσότερη εξοικείωση με την τεχνολογία. Σταδιακά αυτό θα γίνεται όπως επίσης θα βελτιώνεται διαρκώς η ποιότητα των βίντεο στο Ίντερνετ. Σε πολλές ή μάλλον στις περισσότερες εκπομπές (της TV) είναι κάποιοι που μιλάνε. Πιο σημαντικό είναι ποιοι είναι αυτοί που μιλάνε και τι λένε παρά τι φαίνεται από πίσω δηλαδή πόσο ακριβό είναι το στούντιο.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν είναι προπαγάνδα και ψέματα ούτε αυτοί που τα λένε έχουν κάτι το ιδιαίτερο ούτε αυτά που λένε είναι κάτι το ιδιαίτερο. Με λίγο ψάξιμο μπορεί κανείς να βρει πιο ενδιαφέροντα, χρήσιμα και προπαντός σωστά πράγματα στο Ίντερνετ που δεν παρουσιάζουν την πραγματικότητα όπως έχει και όχι μία εικονική πραγματικότητα προσπαθώντας να χειραγωγήσουν και να εξαπατήσουν τους θεατές. Δεν είναι εκνευριστικό και μειωτικό να προσπαθούν διαρκώς να σας κοροϊδέψουν και να σας περνάνε για τελείως ηλίθιους;

Δεν λέω πως οι τηλεθεατές θα καταργήσουν τελείως την τηλεόραση και ούτε χρειάζεται. Απλά θα αντικαταστήσουν ένα μέρος του χρόνου που αφιερώνουν στην TV με προβολή βίντεο και ταινιών από το Ίντερνετ. Επομένως είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία, ένα μεγάλο τμήμα της τηλεθέασης να στραφεί στο Ίντερνετ. Αυτό θα γίνει ακόμα περισσότερο όταν πολλοί αρχίζουν να αγοράζουν  smart tv.

Τώρα τι ακριβώς θα κάνουν τα κανάλια όταν δουν ένα σημαντικό μέρος της τηλεθέασης να φεύγει προς το Ίντερνετ είναι δικό τους πρόβλημα. Ίσως μεταφέρουν το πρόγραμμα τους στο Ίντερνετ ή σε καλωδιακή τηλεόραση. Μπορεί να τα κρατήσουν όπως έχουν αλλά μικρότερη τηλεθέαση σημαίνει μικρότερο έσοδα από διαφημίσεις και επομένως χαμηλότερο κόστος εκπομπών. Δηλαδή ή θα αναγκαστούν να ρίξουν κι άλλο την ποιότητα ή θα μειωθούν τα κανάλια.

Το ίδιο είναι και με τα κινητά, όσον αφορά την απόκτηση νέων καλών συνηθειών. Έχουμε μάθει στην ευκολία να κτυπάμε το κινητό. Οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν σε καλύτερες αλλά θα γίνει. Και η χρήση προγραμμάτων και εφαρμογών όπως το fb messenger, το skype, το zoom είναι λίγο πιο δύσκολη και χρειάζεται εξοικείωση με την τεχνολογία.  Αυτές οι εφαρμογές έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες από ό,τι δίνει η κινητή τηλεφωνία και είναι δωρεάν, αν εξασφαλιστεί σύνδεση με το Ίντερνετ.

Όταν ένα μεγάλο ποσοστό «κόψει» τα κινητά, θα αναγκαστούν και οι υπόλοιποι να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές για να επικοινωνήσουν με αυτούς που θέλουν. Έχει εξετασθεί από τεχνικής - οικονομικής άποψης η χρησιμότητα των κινητών και η σύγκριση τους σε σχέση με φορητούς pc όπως tablet. Έχει επίσης αναφερθεί χωρίς να δοθούν πολλές εξηγήσεις πως οι hardcore Αντιστασιακοί έχουν καταργήσει τα κινητά. Ένα πολύ σημαντικό όπλο της Αντίστασης είναι η μυστικότητα.

Θα το εξετάσω λίγο πιο αναλυτικά, από τεχνικής άποψης, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες παρακολούθησης του Καθεστώτος. Κατ’ αρχάς όλες οι τηλεπικοινωνίες είναι επίφοβες αλλά του κινητού είναι πιο επίφοβες. Ενώ με τις υπόλοιπες τηλεπικοινωνίες μπορούν να παρακολουθούν τις ίδιες τις τηλεπικοινωνίες μόνο, με το κινητό το Καθεστώς είναι σε θέση να παρακολουθεί πολύ περισσότερα.

Ας πούμε ότι πηγαίνετε σε κάποια συνάντηση και έχετε μαζί σας το κινητό. Κατά την διάρκεια της συνάντησης δεν χρησιμοποιείτε καθόλου το κινητό για να μιλήσετε ή να ανταλλάξετε μηνύματα με κάποιον άλλο. Εσείς δεν το χρησιμοποιείτε αλλά το Καθεστώς ίσως το χρησιμοποιεί. Με το GPS ξέρει που βρισκόσαστε ανά πάσα στιγμή και ξέρει με ποιον συναντηθήκατε.

Κάτω από τη μύτη τους

Γιώργος

Scroll to Top