Προστατευόμενος μάρτυρας;

Προστατευόμενος μάρτυρας;

Επιστολή Γιωτόπουλου

Επομένως πάνω σε αυτό κάνει απλώς εικασίες. Θεωρεί πως η CIA τους «γλύτωσε» για να τους έχει ομήρους. Έχει μία λογική αλλά κάπως αδύναμη. Αυτοί εμπλέκονται σε δολοφονίες Αμερικανών και προέχει η τιμωρία τους. Επίσης πόσο χρήσιμοι θα μπορούσαν να είναι; Δεν πρέπει να παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο γιατί θα έχουν «καεί» μετά τις αποκαλύψεις. Γνωρίζοντας πως ο Χρυσοχοΐδης είχε αναπτύξει καλές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα, μπορεί πράγματι να πιστεύει πως υπάρχει εμπλοκή της CIA στην συγκάλυψη.

Τι κι αν όμως ο Χρυσοχοΐδης δεν είναι τόσο καλός φίλος των ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε πως είναι εκσυγχρονιστής και πως ο Σημίτης είναι άνθρωπος των Γερμανών. Επίσης ήταν ΠΑΣΟΚ. Πιθανότατα έβαλε τους εκσυγχρονιστές και το ΠΑΣΟΚ πάνω από τις ΗΠΑ. Αυτό είναι μία αδυναμία των ΗΠΑ να αντιληφθούν πως οι ευρώδουλοι φίλοι τους είναι πρώτα γερμανογαλλόδουλοι και μετά αμερικανόφιλοι. Δηλαδή είναι 60% με τον Άξονα Γαλλίας - Γερμανίας και 40% με τις ΗΠΑ. Δύο παραδείγματα είναι ο Μητσοτάκης και ο Βαρβιτσιώτης.  

Ίσως ο Γιωτόπουλος να μην πίστευε ότι έχει εμπλοκή η CIA στην συγκάλυψη αλλά να ήθελε να τα ρίξει σε αυτούς και όχι στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Αν συνεργαζόταν με αυτές, είναι οι μόνοι φίλοι που έχει μαζί με τους 5+3 = 8 του ΠΑΣΟΚ. Εσκεμμένα δεν αποκαλύπτει τα ονόματα τους διότι δεν θέλει να τους κάψει αλλά να τους εκφοβίσει και να τους πει πως τον ξέχασαν. Αναφέρει το ζήτημα της αδείας που δικαιούται.

Συμφωνία με την Νέα Δημοκρατία σίγουρα έγινε αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι το γιατί. Γιατί η Νέα Δημοκρατία να δεχτεί να συγκαλύψει ένα τέτοιο τεράστιο σκάνδαλο; Αυτό θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί της». Θα πετύχαινε καίριο πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ. Μία εκδοχή είναι πως τους κρατούσαν (την Νέα Δημοκρατία) με εξίσου σοβαρές κατηγορίες που θα επέφεραν παρόμοιο πλήγμα στην Νέα Δημοκρατία. Τι κατηγορίες θα μπορούσαν να έχουν ίσο βάρος με την συμμετοχή υπουργών του ΠΑΣΟΚ σε τρομοκρατική οργάνωση;

Υπάρχει και μία άλλη ερμηνεία της συγκάλυψης από την μεριά της Νέας Δημοκρατίας. Ιδρυτής της ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνεργάτης των Ναζί στην Κατοχή αλλά του φιλογαλλικού χώρου από την Δικτατορία και μετά. Πάντοτε ήταν με τον Γερμανογαλλικό Άξονα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν βρισκόταν στην ζωή το 2002 αλλά ήταν εν δυνάμει πρωθυπουργός ο ανιψιός του και συνεχιστής της πολιτικής του παράδοσης και της φιλογαλλικής στάσης.

Αν υπάρχει εμπλοκή γαλλικών (και γερμανικών;) μυστικών υπηρεσιών, πιθανώς να θέλησε ο Καραμανλής και οι καραμανλικοί να το συγκαλύψουν όχι για να μην εκτεθούν οι Πασόκοι αλλά για να μην εκτεθεί η Γαλλία. Πρωθυπουργός ήταν ο γερμανόφιλος Σημίτης και πολύ ισχυρή μέσα στην ΝΔ η Θοδώρα Μητσοτάκη. Έτσι μπορεί να έγινε συμπαιγνία από τους γερμανογαλλόδουλους ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας σε βάρος των ΗΠΑ, για να μην εκθέσουν Γαλλία (και Γερμανία;).

Ενώ φαίνεται με μεγάλη πιθανότητα τι πραγματικά έχει συμβεί, είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν στην συγκάλυψη ενεπλάκη η CIA. Συνήθως κυνηγούν αλύπητα δολοφόνους Αμερικάνων και δεν τους συγκαλύπτουν. Αν το έκαναν θα έγινε για σημαντικά ανταλλάγματα και όχι για να κρατάνε ομήρους κάποια καμένα χαρτιά. Εγώ δίνω πιθανότητες 65 - 35 δηλαδή 2 προς 1 να ήταν συμπαιγνία των γερμανογαλλόδουλων σε βάρος των Αμερικάνων. Είναι απλά μία δική μου εκτίμηση.

Ας υποθέσουμε πως δεν υπήρχε ανάμειξη το αμερικανικού παράγοντα στην συγκάλυψη. Είναι μία τεράστια ευκαιρία για τις ΗΠΑ να πάρουν σημαντικά ανταλλάγματα από την Γαλλία (και την Γερμανία;). Αυτό που συνέβη (αν πραγματικά συνέβη) είναι πάρα πολύ σοβαρό δηλαδή γαλλικές ή/και γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να εμπλέκονται σε δολοφονίες ή σε απόπειρες κατά πολλών Αμερικανών στην Ελλάδα. Αν ήμουν αρμόδιος των ΗΠΑ, θα έπαιρνα τον Γιωτόπουλο σε ένα πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στις ΗΠΑ ή καλύτερα στον Καναδά μιας και είναι γαλλομαθής.

Πρέπει να βιαστούν γιατί ενδέχεται να τον καθαρίσουν όσοι έχουν συμφέρον να του κλείσουν το στόμα. Θα τον έβαζα σε ένα Κολλέγιο στον Καναδά, μαζί με την σύντροφο του, με άλλο όνομα, να κρυφτεί στα όχι πολλά χρόνια που έχει ακόμα μέχρι το θάνατο του. Είναι γεννημένος το 1944. Μετά με την σημαντική κατάθεση Γιωτόπουλου θα αποκαλύπτονταν η εμπλοκή των γαλλικών (και γερμανικών;) μυστικών υπηρεσιών. Αν ήμουν αρμόδιος των Αμερικάνων, θα ζήταγα για αντάλλαγμα την Νορμανδία ή/και την Βρετάνη και θα την έκανα κάτι σαν την Χαβάη, μία πολιτεία πολύ μακριά από την κυρίως χώρα των ΗΠΑ.

Φταίει ο Ζαν Κοκτώ

Μάρκος

Scroll to Top