Συμφωνία ΕΔΕΣ – ΕΛΑΣ

Συμφωνία ΕΔΕΣ - ΕΛΑΣ

Στην επιχείρηση του Γοργοπόταμου συμμετείχαν ΕΔΕΣ, ΕΛΑΣ και Βρετανοί. Στο μεγαλύτερο μέρος της Κατοχής, οι δύο οργανώσεις συνεργάστηκαν.  Όπως ήδη γράφτηκε έχει γίνει συμφωνία μεταξύ ΕΔΕΣ (κέντρο + δεξιών αντιστασιακών οργανώσεων) από την μία και ΕΛΑΣ (κέντρο + αριστερών αντιστασιακών οργανώσεων) από την άλλη. Η συμφωνία έχει πολλά σημεία. Το ένα ήδη αναφέρθηκε και αφορά την «απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων» δηλαδή της Χρυσής Αυγής από την μία και 17Ν - αντιεξουσιαστών από την άλλη.  

Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν υπάρχουν κρατούμενοι μόνο και μόνο επειδή ανήκουν σε αντίπαλους πολιτικούς χώρους. Έχουν δώσει κάποια δικαιώματα αλλά η δράση τους είχε πολιτικά κίνητρα. Όμως και πολλοί από τους κομμουνιστές πολιτικούς κρατούμενους στην μετεμφυλιακή εποχή, είχαν δώσει κάποια δικαιώματα. Δεν έγιναν κρατούμενοι μόνο και μόνο επειδή ήταν κομμουνιστές.

Ο ΕΔΕΣ δεν θέλει την απελευθέρωση των αριστερών «πολιτικών κρατουμένων» και ο ΕΛΑΣ την απελευθέρωση των δεξιών «πολιτικών κρατουμένων». Επομένως η συμφωνία γίνεται στην βάση «μου δίνεις κάτι και σου δίνω κάτι άλλο». Τα περισσότερα σημεία της συμφωνίας ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ με αυτό τον τρόπο έχουν επιτευχθεί. Η «απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων» είχε ανάμεικτες αντιδράσεις. Άλλοι το είδαν με μεγάλο ενθουσιασμό, άλλοι θετικά, άλλοι με επιφύλαξη και άλλοι αρνητικά. Αν και δεν είναι το ζήτημα επί τους παρόντος, να δώσουμε λίγες περισσότερες διευκρινήσεις.

Σαφέστατα υπάρχει μεγάλη έχθρα μεταξύ δεξιών και αριστερών πολιτικών κρατουμένων. Όμως υπάρχει και μεγάλη έχθρα ανάμεσα σε αυτές και το νεοταξικό σύστημα. Δηλαδή είναι μία τριγωνική σχέση μίσους. Οι Χρυσαυγίτες μισούν θανάσιμα 17Ν - αντιεξουσιαστές και αντιστρόφως. Όμως τόσο οι Χρυσαυγίτες όσο και 17Ν - αντιεξουσιαστές μισούν θανάσιμα το νεοταξικό σύστημα και αντιστρόφως. Ποιοι μισούν ποιους περισσότερο είναι αβέβαιο αλλά και όχι μεγάλης σημασίας. Η Αντίσταση έχει αντιληφθεί αυτή την τριγωνική σχέση θανάσιμου μίσους.

Σε περίπτωση που η Αντίσταση δεν έρθει σε συμφωνία με το νεοταξικό σύστημα για ήπια αλλαγή και ομαλή μετάβαση εξουσίας, θα γίνει απότομη ανατροπή του. Σε αυτό ίσως συνδράμουν οι φίλοι των Χρυσαυγιτών και 17Ν - αντιεξουσιαστών που βρίσκονται εκτός των φυλακών. Δεν κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή τους αλλά βοηθητική. Η Αντίσταση θα χτυπήσει το νεοταξικό σύστημα από τόσες μεριές ταυτόχρονα που θα παραλύσει και δεν θα μπορεί να αντιδράσει. Θα είναι κίνηση Ρουα ματ. Επομένως η Αντίσταση έχει κάποιο λόγο για να προβεί στην απελευθέρωση των κρατουμένων. Σε περίπτωση ανατροπής του νεοταξικού συστήματος, θα τηρηθούν όλες οι συμφωνίες μεταξύ ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ.

Αν προηγηθεί συμφωνία της Αντίστασης με το νεοταξικό σύστημα πριν την ανατροπή του, θα γίνει προσπάθεια από την Αντίσταση να περάσει και η συμφωνία ΕΔΕΣ - ΕΛΑΣ ως μέρος της νέας συμφωνίας Αντίστασης - Νεοταξιτών. Πέρα από αυτό, η δεύτερη συμφωνία (Αντίστασης - Νεοταξιτών) θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τον έλεγχο της Νέας Δημοκρατίας από την Οργάνωση Τραμπ. Είναι διαφορετική οργάνωση από τον ΕΔΕΣ αλλά υπάρχει συντονισμός μεταξύ τους. Ακόμη και να μην είναι κάποιο σημείο της συμφωνίας ΕΔΕΣ - ΕΛΑΣ μέρος της αρχικής συμφωνίας Αντίστασης - Νεοταξιτών, η Οργάνωση Τραμπ θα προσπαθήσει να το περάσει στην πορεία. Απλά δεν είναι σίγουρο και άμεσο όπως θα γίνει στην περίπτωση ανατροπής του νεοταξικού συστήματος.

Η «απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων» σε Halfway houses μπορεί να γίνει σταδιακά, πρώτα οι πιο ελαφριές περιπτώσεις. Ανάλογα με την συμπεριφορά του καθενός, θα κριθεί και η ολοκληρωτική απελευθέρωση του, μετά από κάποιο διάστημα που θα ορίσει το δικαστήριο ανά περίπτωση. Αν υποπέσουν σε αδίκημα ή εξαφανιστούν κατά την διάρκεια της παραμονής σε Halfway house, θα διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί η υπόλοιπη ποινή τους και θα χάσουν την δυνατότητα έκτισης της σε τέτοιου είδους εγκατάσταση. Επομένως όσοι το είδαν αρνητικά ή επιφυλακτικά, ίσως να αναθεωρήσουν.

Μια άλλη συμφωνία μεταξύ ΕΔΕΣ - ΕΑΜ/ΕΛΑΣ αφορά κάποια χωροταξικά προβλήματα από την μία και την ανάπτυξη συνεταιριστικών μορφών από την άλλη. Δηλαδή ο ΕΔΕΣ δίνει την ανάπτυξη συνεταιριστικών μορφών παραγωγής και κατανάλωσης για να πάρει ως αντάλλαγμα την τακτοποίηση των εναπομεινάντων χωροταξικών προβλημάτων. Κάποια άλλα σημεία τα έχουν πάρει από προτάσεις της ΔΕΚΑ (Δημοκρατικής Ένωσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης) που είναι διαφορετική οργάνωση/δίκτυο. Είχε το κέντρο ως σημείο συνάντησης πολιτών από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με αποτέλεσμα να γίνει μακρόχρονος και γόνιμος διάλογος μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Και οι δύο πλευρές της συμφωνίας ΕΔΕΣ - ΕΛΑΣ το εκμεταλλεύτηκαν για να κερδίσουν χρόνο.

Ιάκωβος

Scroll to Top