Τι ζητάει η Μελόνι;

Τι ζητάει η Μελόνι;

Ήρθε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι γιατί ήρθε. Τι ζητάει η Μελόνι; Δυστυχώς όλα όσα λένε ή γράφουν τα νεοταξικά ΜΜΕ είναι ψέματα. Για να καταλάβει κανείς τι γίνεται, πρέπει να χρησιμοποιεί άλλους τρόπους. Θα χρησιμοποιήσω την επίσκεψη της Μελόνι ως παράδειγμα για το πως μπορούν να καταλαβαίνουν τι γίνεται, όσοι δεν είναι χαζοί.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά που παρουσιάζει το νεοταξικό πολιτικό και μιντιακό σύστημα. Επομένως θα πρέπει να ψάχνουμε για πιθανές, λογικές εξηγήσεις. Αυτά που διαβάζω ή ακούω στα νεοταξικά ΜΜΕ, τα πετάω στα σκουπίδια και χρησιμοποιώ την κρίση μου για να καταλάβω τι μπορεί να συμβαίνει.

Εγώ μπορώ να δώσω τις εξής πιθανές εξηγήσεις : α) η Μελόνι πάει κόντρα στο συμβιβαστικό σχέδιο της Αντί-ΝΤΠ β) επισπεύδει να δημιουργήσει στενές σχέσεις με την Ελλάδα καθώς θα αναβαθμιστεί σημαντικά με την εφαρμογή του σχεδίου της Αντί-ΝΤΠ γ) ενδιαφέρεται η Ιταλία να συμμετέχει στο γκρουπ της Ανατολικής EK (Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας).

Κατ' αρχάς να θυμίσω πως η Ιταλία ήταν ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ. Αν και έχει μικρό ποσοστό σλαβικών γονιδίων που είναι το κοινό χαρακτηριστικό της Ανατολικής Ευρώπης, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην Ανατολική EK (Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία). Η γεωγραφική της θέση και το εισόδημα της, το καθιστούν δυνατό.

Εννοείται πως τόσο η Αυστρία όσο και η Φινλανδία έχουν θέση στην Ανατολική ΕΚ, αν θέλουν. Από φυλετικής και γεωγραφικής άποψης αυτό είναι το σωστό. Μάλλον όμως δεν θα θέλουν διότι το οικονομικό τους επίπεδο ταιριάζει καλύτερα με της Δυτικής Ευρώπης. Η περίπτωση της Ιταλίας δεν είναι παραχώρηση αλλά της Αυστρίας και της Φινλανδίας είναι σαφώς παραχώρηση προς την Δυτική EK (Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία).

Να τα πάρουμε ένα - ένα, για την επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού. Η Μελόνι υποτίθεται πως είναι Αντί - ΝΤΠ. Δεν αποκλείεται τελείως να πηγαίνει κόντρα στο σχέδιο της Αντί - ΝΤΠ αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο. Αν πηγαίνει κόντρα, σημαίνει πως το γύρισε σε ΝΤΠ ή δεν ήταν ποτέ Αντί - ΝΤΠ αλλά παρίστανε πως είναι. Πιθανότατα, η Μελόνι συμβαδίζει με το σχέδιο της Αντί - ΝΤΠ.

Δεν ενδιαφέρεται ξαφνικά να δημιουργήσει σχέσεις με την Ελλάδα που είναι ήδη πάνω από σαράντα χρόνια στην ΕΕ. Ενδιαφέρεται να δημιουργήσει πιο στενές σχέσεις με την Ελλάδα επειδή στο μέλλον οι δύο χώρες θα βρίσκονται σε δύο διαφορετικά γκρουπ χωρών, η μεν Ιταλία στης Δυτικής Ευρώπης, η δε Ελλάδα στης Ανατολικής Ευρώπης. Τα γκρουπ δεν θα είναι απομονωμένα από τα υπόλοιπα αλλά θα έχουν σχέσεις μεταξύ τους.

Η τρίτη περίπτωση είναι να θέλει η Ιταλία να συμμετάσχει στο γκρουπ της Ανατολικής ΕΚ (Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας). Σαφώς και την συμφέρει. Θα μπορέσει να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα. Τώρα βρίσκεται στον πάτο της Δυτικής Ευρώπης, από άποψη κατά κεφαλήν εισοδήματος. Αν έρθει στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης, θα είναι στην κορυφή, η πρώτη στην κατάταξη. Αυτό όμως δεν είναι το πιο σημαντικό.

Το πολύ σημαντικό είναι πως αν έρθει στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης, θα ανέβει σημαντικά στην κατάταξη, σε σχέση με άλλες χώρες τις Δυτικής Ευρώπης. Δηλαδή σε περίπου μια εικοσαετία θα περάσει Βρετανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία και θα είναι λίγο πιο πίσω από την Δανία! Θα χρειαστεί τροποποίηση του λεπτομερούς κρυφού σχεδίου της Ανατολικής ΕΚ (Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας). Αν είναι στην Δυτική ΕΚ, θα βρεθεί πιο κάτω από την Σλοβακία και την Κροατία.

Είναι ένα πολύ σοβαρός λόγος για να θέλει να συμμετάσχει στο γκρουπ. Επιπλέον το μοντέλο του γκρουπ θα είναι αποκεντρωμένο, με πολύ μεγαλύτερη αυτονομία στις χώρες και χωρίς κάτι αντίστοιχο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δίνουν διαταγές. Κανονικά η Ιταλία θα πρέπει να θέλει «με τα χίλια» να μπει στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας.

Η γεωγραφική της θέση το επιτρέπει. Είναι στα σύνορα της Δυτικής Ευρώπης με την Ανατολική. Η Γαλλία πχ αν ήθελε δεν θα μπορούσε. Υπάρχουν όμως κάποια εμπόδια για την συμμετοχή της Ιταλίας που βέβαια θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Φυλετικά η Ιταλία ανήκει στην Δυτική Ευρώπη. Όμως το φυλετικό δεν είναι το μόνο κριτήριο.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι πως θα πρέπει να προστεθούν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στην Δυτική ώστε τα δύο γκρουπ να είναι περίπου ίσα πληθυσμιακά. Ο πληθυσμός της Ιταλίας είναι σχεδόν 59 εκατομμύρια. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θα προστεθούν στο γκρουπ της Δυτικής θα πρέπει να βρίσκονται στα σύνορα Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης.

Έτσι αν προστεθούν πχ Πολωνία (38 εκ.), Τσεχία (11 εκ.), Βαλτικές χώρες (7 εκ) μας κάνουν περίπου 56 εκατομμύρια και πλησιάζουν τον πληθυσμό της Ιταλίας. Το ερώτημα είναι αν αυτές οι χώρες θέλουν να συμμετέχουν στο γκρουπ της Δυτικής Ευρώπης. Κανονικά δεν θα πρέπει να θέλουν διότι δεν τις συμφέρει από όλες τις απόψεις.

Εκεί λοιπόν μπορεί να είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα. Η φυλετική διαφορά μπορεί να ξεπεραστεί. Η Ιταλία είναι η πιο κοντινή φυλετικά χώρα στην Ελλάδα, από αυτές της Δυτικής Ευρώπης. Δεν είναι πολύ μακριά φυλετικά από τα Βαλκάνια όπως είναι άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Όμως αν δεν θέλουν Πολωνία, Τσεχία, Βαλτικές χώρες* να πάνε στο γκρουπ των Δυτικοευρωπαίων, θα είναι δύσκολη η συμμετοχή της Ιταλίας στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Αντί - ΝΤΠ ξεκαθαρίζει πως δεν θα δεχτεί ενιαία ΕΕ όπως προβλέπει το ανώμαλο σχέδιο της ΝΤΠ. Ο διαχωρισμός Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης είναι κόκκινη γραμμή. Όμως διαπραγματεύσεις ως προς την σύνθεση των γκρουπ δέχεται, εφόσον αφορά χώρες που βρίσκονται στα σύνορα των δύο γκρουπ. Δεν αφορά χώρες όπως η Ελλάδα.

Η Αντί - ΝΤΠ πιθανώς να δέχεται την συμμετοχή της Ιταλίας στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης, εφόσον χώρες με ίσο πληθυσμό που βρίσκονται επίσης στα σύνορα των δύο γκρουπ, δέχονται να πάνε στο γκρουπ της Δυτικής Ευρώπης. Αλλιώς γίνεται δύσκολη η συμμετοχή της Ιταλίας διότι οι άλλες χώρες, λόγω γεωγραφικής θέσης και φυλετικής καταγωγής έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Ανατολική ΕΚ.

*Ή χώρες με ίδιο πληθυσμό που βρίσκονται στα σύνορα Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης.

Ιωάννης

Scroll to Top