Το πρόβλημα Γερμανία

Το πρόβλημα Γερμανία

Η Κοινοπολιτεία της Ανατολικής Ευρώπης είναι τελειωμένη υπόθεση δηλαδή είναι οριστικό ότι θα δημιουργηθεί. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πότε και το πως. Ευχή μας είναι να δημιουργηθεί εύκολα και γρήγορα. Ενδέχεται όμως να δημιουργηθεί δύσκολα και αργά. Μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να δημιουργηθεί και να χρειαστεί να γίνει απελευθερωτικός πόλεμος. Ένα από τα εμπόδια για την δημιουργία της Κοινοπολιτείας της Ανατολικής Ευρώπης είναι η Γερμανία.

Ίσως είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για δύο λόγους. Πρώτον λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ενδιαφέρεται περισσότερο από τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης να έχει την Ανατολική Ευρώπη αποικία. Είναι στο ανατολικό άκρο της Δυτικής Ευρώπης και συνορεύει με την Ανατολική. Επίσης έχει εξελιχθεί στην κυρίαρχη χώρα της ΕΕ. Και για αυτό τον λόγο, θέλει περισσότερο από τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης να έχει αποικία την Ανατολική.

Όμως η Γερμανία είναι ένα γενικότερο πρόβλημα για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Είναι η χώρα που έκανε δύο παγκόσμιους πολέμους. Και πάλι τα ίδια κάνει, με διαφορετικό τρόπο. Η κατακτητική μανία των Γερμανών είναι ανεξέλεγκτη. Πάλι έχουν κατακτήσει την Ευρώπη, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία έχουν κατορθώσει να έχουν κυρίαρχο ρόλο. Δια μέσου της ΕΕ, προσπαθούν να έχουν και ένα ρόλο παγκόσμια. Διότι η Γερμανία από μόνη της δεν είναι στο πρώτο επίπεδο των παγκόσμιων παικτών.

Εκεί είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα, ίσως και η Ρωσία. Εξαρτάται από την σκοπιά του το εξετάζουμε. Αν το εξετάζουμε από την πλευρά της στρατιωτικής ισχύος, σαφώς και η Ρωσία είναι στην πρώτη κατηγορία καθώς βρίσκεται στην δεύτερη θέση παγκόσμια, πάνω από την Κίνα που είναι στην τρίτη και μετά τις ΗΠΑ που είναι στην πρώτη. Η Γερμανία είναι στην εικοστή πέμπτη κοντά στην Ελλάδα που είναι στην τριακοστή.

Αν το εξετάζουμε από την άποψη του μεγέθους της οικονομίας, πρώτη κατηγορία και με διαφορά από τις άλλες είναι ΗΠΑ και Κίνα. Δεύτερη κατηγορία είναι μόνη της η Ινδία και τρίτη κατηγορία είναι Ιαπωνία, Γερμανία, Ρωσία. Βέβαια Κίνα και Ινδία έχουν μεγάλες οικονομίες επειδή έχουν πολύ πληθυσμό, περίπου 1,4 δις ενώ η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα, οι ΗΠΑ, έχουν λιγότερο από το 1/4 ένα τέταρτο. Στην κατάταξη των πιο πλούσιων χωρών, πρώτη κατηγορία είναι μικρές χώρες όπως Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Σιγκαπούρη, Κατάρ, Ελβετία, ΗΑΕ, Νορβηγία.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία έπρεπε να μοιραστεί στις γειτονικές χώρες. Έγινε ένα λάθος επειδή οι μεγάλες δυνάμεις μεταξύ των νικητών δηλαδή των Συμμάχων, κοίταξαν τα συμφέροντα τους. Χώρισαν την Γερμανία σε Δυτική και Ανατολική. Έγινε λάθος στο λάθος, να χωρίσουν το Βερολίνο σε Δυτικό και Ανατολικό ενώ γεωγραφικά βρισκόταν βαθιά μέσα στην Ανατολική Γερμανία.

Επίσης έγινε και δεύτερο λάθος, η Βαυαρία να συμπεριληφθεί στην Δυτική ενώ βρίσκεται στην Ανατολική Γερμανία. Με την Βαυαρία στην Ανατολική Γερμανία, θα ήταν περίπου ίσες η Ανατολική και η Δυτική από άποψη έκτασης. Χωρίς την Βαυαρία, η Ανατολική Γερμανία ήταν δυόμιση φορές μικρότερη. Το 1990 ο πληθυσμός της ήταν 16 εκατομμύρια ενώ της Δυτικής 63 εκατομμύρια.

Στην συνέχεια έγινε και άλλο ένα λάθος με την επανένωση της Γερμανίας. Μετά από αυτό «πήραν αέρα» και απελευθερώθηκε η κυριαρχική τους μανία. Έβαλαν πάλι σε εφαρμογή τα κατακτητικά τους σχέδια και κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν στην ΕΕ. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη και στον κόσμο που δεν είναι άλλο από την Γερμανία.

Το πρόβλημα αυτό έχει δύο λύσεις. Η μία είναι να γίνει αυτό που έπρεπε να είχε γίνει στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δηλαδή να μοιραστούν τα κρατίδια της Γερμανίας στις γειτονικές χώρες. Η δεύτερη λύση είναι παραπλήσια με αυτό που τελικά έγινε. Δηλαδή να χωριστεί η Γερμανία σε Δυτική και Ανατολική αλλά σωστά αυτή τη φορά, με το όλο Βερολίνο και την Βαυαρία στην Ανατολική Γερμανία. 

Η Βαυαρία είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κρατίδιο. Είναι το δεύτερο πιο πολυπληθές, με πληθυσμό δεκατρία (13) εκατομμύρια δηλαδή περισσότερο από της Ελλάδας. Πρώτη σε πληθυσμό είναι η Ρηνανία - Βόρεια Βεστφαλία με πληθυσμό δέκα εφτά (17) εκατομμύρια. Η Βαυαρία έχει εφτακόσια πενήντα (750) δις δολάρια εγχώριο προϊόν δηλαδή τριπλάσιο της Ελλάδας που είναι διακόσια σαράντα (240).

Είναι δεύτερη μετά την Ρηνανία - Βόρεια Βεστφαλία που έχει οκτακόσια τριάντα (830) δις δολάρια. Η Βαυαρία είναι επίσης το δεύτερο πλουσιότερο κρατίδιο μετά το Αμβούργο. Θα πρέπει να κάνουμε πράξεις για να υπολογίσουμε τον πληθυσμό και το μέγεθος της οικονομίας Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, όπως προτείνεται δηλαδή με όλο το Βερολίνο και την Βαυαρία στην Ανατολική.

Να το πάρουμε χοντρικά πως είναι μισά - μισά. Έτσι οι δύο Γερμανίες θα είναι πιο κάτω από Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία όσον αφορά τον πληθυσμό και μόνο πάνω από την Ισπανία στο μέγεθος της οικονομίας. Επομένως οι άλλες μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενδόμυχα θα θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι γειτνιάζουσες, ενδόμυχα να θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι από την Γερμανία.

Από τις μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μόνο η Γαλλία έχει σύνορα με την Γερμανία δηλαδή μόνο η Γαλλία θα πάρει ένα κομμάτι στην περίπτωση του διαμοιρασμού. Όμως αυτό θα θέλουν ενδόμυχα περισσότερο οι μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης διότι έτσι εξαφανίζεται η Γερμανία ενώ στο άλλο σενάριο του διαχωρισμού, μένουν δύο μισές Γερμανίες, κάπως ισχυρές.

Να μαζευτεί η Γερμανία

Ελευθέριος

Scroll to Top