Τριπλή επίθεση
Τριπλή επίθεση
Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας ήλθε να αλλάξει τα δεδομένα. Πράγματα που ήταν απίθανα πριν την συμφωνία, έχουν γίνει πιθανά. Μία τριπλή επίθεση στην Ελλάδα από ανατολικά, βόρεια και νότια ήταν ένα τελείως απίθανο σενάριο στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021. Πλέον είναι πιθανό. Πόσο πιθανό εξαρτάται από τις εξελίξεις.
Αναφέρθηκε η επιχείρηση Νονός σε προηγούμενο άρθρο. Αυτό αφορά την πλευρά της Τουρκίας μόνο. Επιπλέον εξετάσθηκαν πιθανοί σύμμαχοι της Τουρκίας που θα συνδράμουν ώστε να γείρουν την πλάστιγγα πάλι προς το μέρος της. Ο συσχετισμός στρατιωτικής ισχύος χωρίς την βοήθεια άλλων χωρών γέρνει προς το μέρος της Τουρκίας.
Με την προσθήκη της Γαλλίας, σαφώς και γέρνει υπέρ της Ελλάδας. Όμως αυτό που έκανε η Ελλάδα μπορεί πολύ εύκολα να το κάνει και η Τουρκία. Όπως η Ελλάδα μπορεί να βρει την Γαλλία να την βοηθήσει σε ένα πόλεμο με την Τουρκία, έτσι και η Τουρκία μπορεί να βρει διάφορες χώρες να την βοηθήσουν.
Ψηλά στην λίστα είναι το Πακιστάν που έχει με την Τουρκία πολύ καλές σχέσεις και ήταν Βρετανική αποικία. Σίγουρα στους Βρετανούς δεν αρέσει που ανακατεύονται οι Γάλλοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Πακιστάν είναι πυρηνική δύναμη και στην δέκατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στρατιωτικής δύναμης (Global Firepower), μία θέση πριν την Τουρκία που βρίσκεται στην ενδέκατη. Στην δέκατη τρίτη βρίσκεται η Αίγυπτος. Έχουν δεσμούς αιώνων με την Τουρκία. Το 1821 πολέμησαν μαζί Τούρκοι, Αιγύπτιοι και Αλβανοί.
Ένα εφιαλτικό σενάριο είναι η τριπλή επίθεση από ανατολικά, νότια και βόρεια, Τουρκίας, Αιγύπτου, Αλβανίας με την συνδρομή του Πακιστάν. Μέχρι την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας ήταν απίθανο. Τώρα είναι όμως πιθανό. Μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με μία εκτίμηση το 1/3 των στρατεύσιμων είναι αλβανικής καταγωγής και πως στην Ελλάδα μένουν πολλοί Πακιστανοί. Αυτός είναι ένας αστάθμητος παράγοντας και ένα ερωτηματικό για το πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση πολεμικής αντιπαράθεσης Αλβανίας, Πακιστάν με την Ελλάδα.
Καλά με την Αίγυπτο δεν είμαστε σύμμαχοι; Δεν έχουμε την τριμερή Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου; Δεν κάναμε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις; Με τη Αίγυπτο πράγματι ΉΜΑΣΤΕ (και όχι είμαστε) σύμμαχοι στο παρελθόν. Με την Αλβανία δεν πάνε οι σχέσεις προς το καλύτερο; Πήγαιναν προς το καλύτερο στο παρελθόν, παρόλο που διεκδικούν την Ήπειρο.
Η συμμαχία με την Αίγυπτο και η εξομάλυνση των σχέσεων με την Αλβανία έγινε με την επιρροή των ΗΠΑ. Εμάς όμως δεν μας άρεσε αυτό και θέλαμε να βάλουμε την Γαλλία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό μπορεί σταδιακά να αλλάξει τα δεδομένα. Η Αίγυπτος από σύμμαχος μπορεί να γίνει εχθρός και οι σχέσεις με την Αλβανία να ξαναγίνουν κακές.
Η Τουρκία θα εισβάλει από την Θράκη, η Αλβανία από την Ήπειρο και ο Αιγυπτιακός στρατός θα αποβιβαστεί στην Κρήτη και ίσως και στην Πελοπόννησο. Το Πακιστάν θα συνδράμει όπου χρειάζεται. Κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον απίθανο και με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να γίνει πιθανό. Ο Ερντογάν έχει κάποια προβλήματα, όχι με την Αίγυπτο αλλά με τον Αλ Σίσι.
Δεν είναι διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών αλλά οφείλεται σε εσωτερική διαμάχη στην Αίγυπτο. Οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» είναι αντίπαλοι του Αλ Σίσι και ο Ερντογάν τους υποστήριζε μέχρι πρόσφατα. Όμως φαίνεται πως κάνει στροφή. Ο Αλ Σίσι φαίνεται πως επηρεάζεται από τις ΗΠΑ και αυτός ήταν ο λόγος της συμμετοχής της Αιγύπτου στην τριμερή και στις στρατιωτικές ασκήσεις.
Οι ΗΠΑ κανονικά δεν βλέπουν με καλό μάτι την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας γιατί η Γαλλία μπαίνει σφήνα. Από την επίσημη ανακοίνωση τους φαίνεται πως δεν είχαν γνώση και δεν έδωσαν την έγκριση τους. Και λογικά να το πάρει κανείς δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένοι οι Αμερικάνοι, εκτός αν η Γαλλία προσεγγίζει την AUKUS. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιρροή στην Αλβανία. Ενδέχεται να «κάνουν τα στραβά μάτια» στην εμπλοκή Αιγύπτου και Αλβανίας στην Ελληνοτουρκική σύρραξη.
Δηλαδή θα αφήσουν Αμερικάνοι και Βρετανοί Τούρκους, Αιγύπτιους, Αλβανούς, Πακιστανούς να καταλάβουν την Ελλάδα; Όχι βέβαια! Θα τους εμποδίσουν και θα δώσουν ένα τέλος αλλά την κατάλληλη στιγμή. Αυτό θα γίνει αφού αποδειχθεί πως η Γαλλία δεν μπορεί να μας προστατέψει. Μέχρι τότε μπορεί να υπάρξει απώλεια εδαφών που θα είναι αβέβαιο αν θα τα πάρουμε πίσω. Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας πρέπει να δυσαρέστησε Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία μεταξύ άλλων.
Λογικά θα ήθελαν να διαπιστωθεί πως η Γαλλία δεν είναι σε θέση να το παίξει προστάτιδα. Εκτός από την Τουρκία, οι υπόλοιπες δεν θα εμπλακούν. Όμως μπορεί να επιτρέψουν τις καταστάσεις να εξελιχθούν μέχρι ένα σημείο και μετά να δώσουν τέλος σε πολλά. Τέλος στις εχθροπραξίες, τέλος στην επιρροή της Γαλλίας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, τέλος στην συμπεριφορά της Γαλλίας ως υπερδύναμη. Αυτά οι συνετοί ηγέτες τα υπολογίζουν. Οι επιπόλαιοι λένε «Ελλάς - Γαλλία συμμαχία» και χαζοχαίρονται και χαζογελάνε.
Νικόλαος