Η ΝΤΠ σκοτώνει λαθρομετανάστες

Η ΝΤΠ σκοτώνει λαθρομετανάστες

Ποιοι ευθύνονται για το ναυάγιο της Πύλου και γενικότερα για θανάτους λαθρομεταναστών; Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι διακινητές έχουν ευθύνη. Είναι όμως οι μόνοι που έχουν ευθύνη; Στο ναυάγιο της Πύλου, πιθανότατα έχει ευθύνη η ΝΔ για την επιχειρησιακή κατάσταση του Λιμενικού. Λίγες ευθύνες μπορούν να αποδοθούν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Τελικά μάλλον το πλοιάριο με τους λαθρομετανάστες αναποδογύρισε αφού το προσέγγισε το πλοίο του Λιμενικού. Ίσως η ανατροπή έγινε κατά την προσπάθεια ρυμούλκησης. Πέρα από όλα αυτά, τους είχαν υπό επιτήρηση για παραπάνω από δώδεκα ώρες. Πως κατάφεραν και πνίξανε τόσους πολλούς ανθρώπους, δεν το χωράει ο νους.

Θα πει κανείς πως δεν ήταν Έλληνες και επιχειρούσαν να εισέλθουν λαθραία στην Ιταλία. Αυτές οι προσπάθειες είναι υψηλού κινδύνου. Αν εσκεμμένα άφησαν τους μετανάστες να πνιγούν, θα πρέπει να μας το πουν. Είναι μια άποψη, σκληρή βέβαια αλλά με λογική. Είναι ένας τρόπος να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση. Όμως μάλλον δεν συνέβη κάτι τέτοιο αλλά από λάθος εκτίμηση και κακή διαχείριση, είχαμε τόσους πολλούς νεκρούς.

Αυτή την φορά η ΝΔ έπνιξε πεντακόσιους λαθρομετανάστες από λάθη και παραλείψεις. Την άλλη φορά μπορεί να πνίξει χίλιους Έλληνες, πάλι από λάθη, παραλείψεις, κακή εκτίμηση των καταστάσεων. Και μπορεί σε αυτούς που θα πνιγούν να είναι το δικό σου το παιδί, το ανίψι, η γυναίκα, ο άντρας, ο αδελφός, η αδελφή, ο ξάδελφος, ο κολλητός, η μητέρα, ο πατέρας κλπ.

Υπάρχει σύγχυση για το που ανήκει το Λιμενικό Σώμα, στο υπουργείο Ναυτιλίας ή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Αν ανήκει στο δεύτερο, τότε υπεύθυνος είναι ο Θεοδωρικάκος αντί για τον Πλακιωτάκη. Πάντως ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τουρνάς, φαίνεται να ασχολείται με το ζήτημα και να απαντά σε υπαινιγμούς και κατηγορίες για ευθύνη του Λιμενικού Σώματος.

Δεν ισχυρίζεται κανείς πως οι διακινητές δεν έχουν ευθύνη. Όμως κάποιους τους βολεύει να ρίχνουν όλη την ευθύνη εκεί για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως ευθύνες έχουν το Λιμενικό και η ΝΔ για την επιχειρησιακή κατάσταση του Λιμενικού. Όσο όμως υπάρχουν λαθρομετανάστες, θα υπάρχουν και διακινητές. Δεν είναι οι διακινητές η αιτία το προβλήματος.

Ποιοι σκοτώνουν τους λαθρομετανάστες γενικότερα; Η ΝΤΠ, αυτά τα τέρατα, αυτοί οι ελεεινοί παλιάνθρωποι σκοτώνουν τους λαθρομετανάστες. Καλά, η ΝΤΠ φταίει για όλα; Ναι και αν δεν φταίει για όλα, φταίει για τα περισσότερα. Χωρίς την ΝΤΠ, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος. Αυτοί έχουν κάνει τον κόσμο άνω κάτω και έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλο τον πλανήτη.

Αν όλοι αυτοί οι λαθρομετανάστες ήξεραν πως δεν έχουν καμία πιθανότητα να πετύχουν στο εγχείρημα τους, δεν θα το αποτολμούσαν. Δεν χρειάζεται μόνο να εμποδιστούν να περάσουν τα σύνορα, κάτι που δεν είναι πολύ εύκολο. Χρειάζεται και οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν μετά, στην συνέχεια αφού περάσουν τα σύνορα, να είναι αποτρεπτικές.

Αν υπήρχε αυστηρός έλεγχος και δεν τους νοίκιαζε κανείς σπίτι ή δεν τους έπαιρνε κανείς στην δουλειά, γιατί οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ βαριές, δεν θα μπορούσαν να μείνουν. Αν ήξεραν πως δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ ιθαγένεια, αν έρθουν παράνομα, θα ήταν πολύ διστακτικοί. Δεν πρέπει να δίνεται ιθαγένεια σε όσους ήρθαν παράνομα, μόνο σε όσους ήρθαν νόμιμα, μετά από πολλά χρόνια. Έχουν εξηγηθεί σε πολλά προηγούμενα άρθρα.

Είναι 1 δις άνθρωποι στις αναπτυγμένες χώρες και 7 δις στις λιγότερο αναπτυγμένες. Δεν είναι η λύση, η μετανάστευση από τις λιγότερο αναπτυγμένες, στις περισσότερο είτε είναι νόμιμη είτε είναι παράνομη. Έτσι λύνεται το πρόβλημα για ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Η λύση είναι να ανέβει το βιοτικό επίπεδο στις φτωχές περιοχές του πλανήτη. Η λύση είναι συνδυαστική δηλαδή ένα πακέτο ενεργειών. Κατ' αρχάς χρειάζεται πρόγραμμα νόμιμης μετανάστευσης, κυρίως για τις ανάγκες της οικονομίας των πιο αναπτυγμένων χωρών.

Μετά πρέπει οι λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές του πλανήτη να αναπτυχθούν. Αυτό θα γίνει με διάφορους τρόπους, μέσω ανθρώπων. Ποιων ανθρώπων; Όσοι προέρχονται από φτωχές χώρες και έχουν μεταναστεύσει σε αναπτυγμένες χώρες, πρέπει να γυρίσουν πίσω στις χώρες τους και να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν, ακόμη κι αν είναι δεύτερη ή τρίτη γενιά μεταναστών. Έχουν αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες στις αναπτυγμένες χώρες που είναι πολύ χρήσιμες.

Δηλαδή αντί να έχουμε μετακίνηση από τις λιγότερο αναπτυγμένες προς τις περισσότερο, θα πρέπει να είναι αντίστροφη. Αντί για pull να είναι push. Οι προερχόμενοι από αυτές τις χώρες, τις λιγότερο αναπτυγμένες, θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα πάνε. Στην συνέχεια να λειτουργήσουν ως γέφυρα και για άλλους από τις αναπτυγμένες χώρες που θα πάνε και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη τους.

Να δώσω ένα παράδειγμα. Στην Βρετανία είναι πολλοί Ινδοί και Πακιστανοί. Πολλοί από αυτούς έχουν αρκετή μόρφωση, πτυχία και μεταπτυχιακά. Πρέπει να γυρίσουν και να βοηθήσουν τις χώρες των προγόνων τους να αναπτυχθούν. Δεν πρέπει να κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και την καλοπέραση τους, οι παλιο-εγωιστές.

Παρομοίως στις ΗΠΑ είναι πολλοί που προέρχονται από την Αφρική. Είναι το 12% του πληθυσμού των ΗΠΑ δηλαδή σχεδόν 40 εκατομμύρια ή τέσσερις φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας. Πρέπει να πάνε στην ήπειρο των προγόνων τους, να την βοηθήσουν να αναπτυχθεί. Μην ενδιαφέρονται μόνο για την πάρτη τους. Έχουν υποχρέωση. Όλος ο κόσμος έχει υποχρέωση αλλά αυτοί πολύ περισσότερο από τους άλλους.

Εκτός αυτού δηλαδή πέρα από την υποχρέωση, πιθανότατα θα είναι και προσοδοφόρο. Μετά θα είναι γέφυρα και για άλλους από τις ΗΠΑ που τυχόν θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην Αφρική. Το ίδιο βέβαια θα ισχύει για τους Ινδούς και Πακιστανούς προερχόμενους από την Βρετανία. Θα είναι γέφυρα για άλλους Βρετανούς να δραστηριοποιηθούν σε Ινδία και Πακιστάν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη τους.

Επίσης τα σενάρια εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των πιο φτωχών περιοχών. Δημιουργούνται τουλάχιστον πέντε γκρουπ: 1) Βόρειας Αμερικής 2) Νότιας Αμερικής 3) Δυτικής Ευρώπης 4) Ανατολικής Ευρώπης και χωρών Κασπίας 5) Αραβικών χωρών. Θα εξηγηθεί σε επόμενο άρθρο πως θα βοηθήσουν την ανάπτυξη πιο φτωχών περιοχών του κόσμου.

Αντώνιος

Scroll to Top