Πολυδιάστατη αντιπαράθεση

Πολυδιάστατη αντιπαράθεση

Έχει δημιουργηθεί ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο παγκόσμιο σκηνικό που πρέπει να ξεμπερδευτεί κάπως. Ο μόνος τρόπος θα είναι με μια Νέα Συμφωνία Γιάλτας όπου θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η συμβολή. Δεν μπορεί οι ηττημένοι ή οι ουσιαστικά ουδέτεροι να είναι κυρίαρχοι και οι νικητές στο περιθώριο.

Σωστά γράφτηκε πως υπάρχει μια τετραπολική matrix. Εγώ θα το έθετα πως υπάρχουν πολλές διαστάσεις. Η μία είναι η Δύση ή το NATO και από την άλλη η Ανατολή ή οι πρώην κομμουνιστικές χώρες. Η Ρωσία έχει διατηρήσει φιλικές σχέσεις με κάποιες πρώην κομμουνιστικές χώρες όπως η Κίνα ή με χώρες που υπάρχουν αριστερές κυβερνήσεις (το κομμουνιστικό κόμμα της Ρωσίας).

Για αυτό Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Κούβα στήριξαν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης το κομμουνιστικό κόμμα της Ρωσίας έχει αριστερό εθνισμό και διαφορετικού τύπου διεθνισμό από της ΝΤΠ. Τα ποσοστά του κυμαίνονται από 12% έως 25% και στις τελευταίες εκλογές πήρε σχεδόν 19%. Έχουν σχέσεις με διάφορα κομμουνιστικά κόμματα της Δύσης αλλά και παγκόσμια. Πιθανολογείται πως διατηρούν καλές σχέσεις με την Λαϊκή Ενότητα (και το ΚΚΕ;).

Από την άλλη ο Πούτιν είναι στην κεντροδεξιά και πολλοί κεντροαριστεροί τον κατηγορούν πως βρίσκεται προς τα άκρα. Υπάρχει και μία άλλη διάσταση, κεντροαριστεράς - κεντροδεξιάς. Σύμφωνα με αυτή, τα κεντροδεξιά κόμματα της Δύσης είναι πιο φιλικά ή λιγότερο εχθρικά προς τον Πούτιν και το κόμμα του και κατακρίνουν λιγότερο τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ίσως όλα αυτά μπορεί να εξηγηθούν ακόμα καλύτερα με μία άλλη διάσταση, την θέση στο θέμα της παγκοσμιοποίησης. Μαζί με την διάσταση Δύση - ΝΑΤΟ από τη μία και Ανατολή - πρώην κομμουνιστικές χώρες από την άλλη δημιουργεί την τετραπολική matrix.

Η παγκοσμιοποίηση των τελευταίων ετών, είναι αυτή της ΕΕ - ΝΤΠ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει το μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασιστούν στην συνέχεια Αμερικανική, Αφρικανική και Ασιατική Ένωση. Σε αυτό το μοντέλο παγκοσμιοποίησης αντιδρούν τόσο χώρες όσο και ιδεολογικοί χώροι. Φαίνεται πως το νεοταξικό μοντέλο κυριαρχεί σε κεντροαριστερά - κέντρο δηλαδή στους σοσιαλδημοκράτες και τους φιλελεύθερους.

Από την άλλη είναι αντίθετοι με το νεοταξικό μοντέλο στην αριστερή πτέρυγα των σοσιαλιστών, στην αριστερά, στην κεντροδεξιά και στην δεξιά. Είναι διαφορετικοί οι λόγοι που αντιδρούν. Στην κεντροδεξιά - δεξιά είναι για την διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας, της κουλτούρας, της νοοτροπίας και για κάποιους πιο ακραίους της φυλετικής καθαρότητας. Στην αριστερή πτέρυγα των σοσιαλιστών και στην αριστερά είναι για λόγους ανεξαρτησίας και για την φτωχοποίηση που δημιουργεί σε μεγάλο τμήμα των οικονομικά ασθενέστερων.

Στις ΗΠΑ είδαμε να παίρνουν θέση κατά της παγκοσμιοποίησης ο Τραμπ και ο Σάντερς (λιγότερο) που εκφράζει την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος ενώ ο Μπάιντεν την κεντρώα. Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Κόρμπιν που βρισκόταν στην αριστερή πτέρυγα του, είχε πάρει θέση κατά της ΕΕ όπως και αρκετοί στο Συντηρητικό Κόμμα.

Στην Ελλάδα, ΚΚΕ, ΛΑΕ είναι σίγουρα κατά του νεοταξικού μοντέλου της παγκοσμιοποίησης. Πιθανώς να είναι η Πλεύση Ελευθερίας και μάλλον ήταν ο Βαρουφάκης αλλά το γύρισε. Από την άλλη θα έπρεπε να είναι και το κόμμα εξουσίας της κεντροδεξιάς. Εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι ίσως το πλέον νεοταξικό κόμμα, θα έπρεπε να έχει αναδειχθεί στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς ένα μη νεοταξικό όπως εξηγήθηκε σε Γαλλία και Ιταλία. ΛΑΟΣ και η συνέχεια του, η Ελληνική Λύση, είναι επίσης νεοταξικά κόμματα.

Μάλλον δεν ήταν η Χρυσή Αυγή. Αν δεν ήταν τόσο ακραίοι, θα βρισκόντουσαν στην κυβέρνηση γιατί η βάση της κεντροδεξιάς είναι πατριωτική και αντίθετη με το νεοταξικό μοντέλο παγκοσμιοποίησης. Η Ρωσία δεν προκάλεσε την αντί-νεοταξική στάση σε κεντροδεξιά, αριστερό τμήμα σοσιαλδημοκρατίας και αριστερά (της Δύσης). Της ταιριάζει όμως γάντι καθώς και το κόμμα του Πούτιν και το κομμουνιστικό κόμμα στήριξαν τις ενέργειες στην Ουκρανία.

Τριπλός ανταρτοπόλεμος

Μιχαήλ

Scroll to Top