Σε βάθος χρόνου

Σε βάθος χρόνου

Με επιστημονικά στοιχεία αλλά με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται για να είναι κατανοητός στους αναγνώστες, γίνεται κατάρριψη όλων των μύθων του συστήματος ΕΕ-ΝΤΠ. Όλα είναι μια καλοσχεδιασμένη πλάνη, μια καλοστημένη απάτη, μια εικονική πραγματικότητα. Τα περισσότερα από αυτά που έχει περάσει το ευρώδουλο Νεοταξικό σύστημα είναι μύθοι και όχι πραγματικότητα. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!

«Δεν ξέρω τι λένε τα στατιστικά αλλά ξέρω πως αισθάνομαι. Νοιώθω πολύ πιο φτωχός από το '74. Τότε μπορούσα και έκανα πολύ περισσότερα πράγματα. Τότε όχι μόνο καλύπταμε τα έξοδα αλλά μπορούσαμε και βγαίναμε, σχετικά συχνά. Πηγαίναμε εκδρομές. Στο χωριό μου πήγαινα συνέχεια. Γινόντουσαν τραπέζια σε σπίτια που τρώγαμε πολύ. Το καλοκαίρι κάναμε διακοπές ένα μήνα. Τώρα όχι μόνο δεν βγαίνουμε αλλά με δυσκολία βγαίνει ο μήνας δηλαδή ίσα ίσα που κατορθώνω να τα βγάζω πέρα. Ίσα ίσα να πληρώσω τους λογαριασμούς και να φάμε, με προσοχή να κάνουμε οικονομία στο φαγητό. Θα πει κανείς πως τώρα είμαι συνταξιούχος και ίσως σε αυτό να οφείλεται. Βλέπω τα παιδιά μου και βλέπω τα ανίψια μου πως περνάνε. Συζητάμε και μου λένε πως κάπως έτσι περνάνε και οι φίλοι τους. Και πως γίνεται να είναι όλοι οι προορισμοί γεμάτοι ή σχεδόν γεμάτοι στις γιορτές και στην φουλ καλοκαιρινή σαιζόν; Μπορεί οι άνθρωποι να κάνουν αιματηρές οικονομίες για να πάνε μια φορά τον χρόνο κάπου. Μπορεί να είναι κάποιοι βολεμένοι του συστήματος. Παντού υπάρχουν τέτοιοι, σε όλες τις χώρες. Εγώ λέω για τον πολύ τον κόσμο. Δεν ήμουν ποτέ φτωχός. Πάντοτε μεσαία τάξη ήμουν. Τώρα έγινα φτωχός όπως και πάρα πολλοί άλλοι της μεσαίας τάξης. Δεν αντιλαμβάνομαι από που που προκύπτει πως είμαστε καλύτερα. Αν λένε τα στατιστικά πως είμαστε καλύτερα από το '74, ψέματα λένε. ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ '74».

Είναι μια άποψη ενός γνωστού μου που την έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Τους υπολογίζω περίπου στους μισούς, από αυτούς που είχαν γεννηθεί και καταλάβαιναν το '74. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στο δικό μου περιβάλλον. Να δεχτώ πως είμαστε κάπως καλύτερα από το '74. Δεν αρκεί. Δεν είναι εκεί ο πήχης. Που είναι λοιπόν ο πήχης; Εξαρτάται από το επίπεδο της χώρας. Το ερώτημα είναι αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν καλό ή κακό στην τσέπη μας. Το ζήτημα είναι που θα πρέπει να τοποθετηθεί ο πήχης. Αν μπει στο 0% μέση ανάπτυξη, τότε μπορεί να έχουν κάνει καλό στην τσέπη μας, γιατί ίσως να υπάρχει μια βελτίωση του επιπέδου ζωής από το '74, αν και αμφισβητείται δικαιολογημένα από πάρα πολλούς.

Κάποιοι μπερδεύονται γιατί μέσα στο διάστημα του μισού σχεδόν αιώνα, μπορεί να υπήρξαν σχετικά καλές εποχές. Μπορεί να ευνοήθηκαν από διεθνείς ή άλλες συγκυρίες. Πρέπει να τα εξετάζουμε σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν οι οικονομικοί κύκλοι. Αν η μέση ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη του μηδενός (0%), τότε το διάγραμμα που απεικονίζει το ΑΕΠ διαχρονικά, θα έχει κλίση προς τα επάνω. Όταν είναι μηδέν (0%) είναι οριζόντιο και όταν είναι κάτω του μηδενός δηλαδή αρνητικό, έχει κλίση προς τα κάτω.

Ας υποθέσουμε πως υπάρχει μέση ανάπτυξη μεγαλύτερη του μηδενός(0%). Δεν θα είναι ευθεία η γραμμή αλλά ελλειψοειδής γύρω από μία ευθεία που καθορίζεται η κλίση της από την μέση ανάπτυξη. Η καμπυλωτή γραμμή στριφογυρίζει γύρω από την ευθεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η μέση ανάπτυξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η κλίση της ευθείας γραμμής. Μπορεί η οικονομία να βρεθεί σε μια κορυφή (peak) του οικονομικού κύκλου.

Οι οικονομικοί κύκλοι είναι διεθνείς και εγχώριοι. Οι εγχώριοι επηρεάζονται από τους διεθνείς. Σημασία έχει η μακροχρόνια τάση. Το να βρεθεί η οικονομία σε μία κορυφή (peak) μπορεί να είναι τυχαίο αλλά και αποτέλεσμα οικονομικής πολιτικής. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι τόνωσης της οικονομίας που τους ξέρουν όλοι όσοι έχουν τελειώσει Oικονομικά όπως όλοι όσοι έχουν τελειώσει Ιατρική ξέρουν τους τρόπους τόνωσης του οργανισμού. Είναι η εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων, η αύξηση του δανεισμού κλπ. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά.

Ο Καραμανλής και ο Σημίτης ήταν οι χειρότεροι πρωθυπουργοί όλων των εποχών και αυτοί είναι που στηρίζουν τον Μητσοτάκη, ο πρώτος στηρίζοντας το κόμμα της ΝΔ και ο δεύτερος προσωπικά. Κάποιοι μπερδεύονται γιατί υπήρξαν κάπως καλές χρονιές στα δεκατρία χρόνια που έμειναν. Αυτό συνέβη γιατί έγινε τόνωση λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και δανεισμού αλλά μετά μείναμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό. Το θέμα είναι τα μακροχρόνια αποτελέσματα. Τι να το κάνουμε αν μετά έρχεται η καταστροφή;

Πρέπει να ξεχωρίσουμε την χρεοκοπία από την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Είναι δύο διαφορετικά που συνδέονται μεταξύ τους. Η καταστροφή έγινε σιγά σιγά με την ευρωπαϊκή πορεία και επιδεινώθηκε με την είσοδο στην Ευρωζώνη. Η οικονομία ήταν άρρωστη και προσπάθησαν να την τονώσουν. Ο συνδυασμός της άρρωστης οικονομίας και της τόνωσης που επιχειρήθηκε, προκάλεσε την χρεοκοπία. Έγινε σε μια χρονική στιγμή λόγω της διαχρονικής διάβρωσης της οικονομίας που ήταν αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πορείας, της συμμετοχής στην Ευρωζώνη και της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊστών.

Αυτό που μετράει είναι η μακροχρόνια μέση ανάπτυξη, απαλλαγμένη από την επίδραση του επιπέδου τιμών. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι ανάλογη του οικονομικού επιπέδου που βρισκόμαστε και όπως εξηγήθηκε, ο πήχης βρίσκεται ψηλότερα για την Ελλάδα, σε σχέση με τις πιο αναπτυγμένες χώρες. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής αποτυπώνεται στον δείκτη της αγοραστικής δύναμης όπου φαίνεται πως πατώσαμε διεθνώς. Εκτός ΕΕ και με άλλους στην διακυβέρνηση, θα είχαμε πολύ ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και θα είχε επιτευχθεί σύγκλιση με τις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι καταραμένη Ένωση γιατί το μοντέλο είναι ελαττωματικό γενικά και ιδιαίτερα για την Ελλάδα καταστροφικό. Αντιθέτως στα δύο άλλα μοντέλα, στα γκρουπ ΗΠΑ - Βρετανίας και Ρωσίας, υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην υπάρχουν τα ελαττώματα του μοντέλου της ΕΕ. Είναι η μόνη ελπίδα που έχουμε πέρα από την έξοδο από την ΕΕ. Και αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο από την παραμονή στην καταστροφική πορεία. Όμως η συμμετοχή σε ένα από τα δύο νέα γκρουπ, ίσως είναι ακόμα καλύτερη.

Τόσο όσο τόνωση

Πέτρος

Scroll to Top