Σωτηρία τα νέα γκρουπ

Σωτηρία τα νέα γκρουπ

Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, στο σενάριο που αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, για συμμετοχή Γαλλίας, Ιταλίας, Ρωσίας στο ίδιο γκρουπ χωρών. Εξηγήθηκε πως είναι ένα από τα πολλά σενάρια και πως από όλα τα σενάρια, ένα θα πραγματοποιηθεί και τα υπόλοιπα δεν θα πραγματοποιηθούν. Πάραυτα επειδή υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον να το εξετάσουμε καλύτερα.

Κάποιοι το θεωρούν τελείως αδύνατο. Με μια πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται έτσι. Με μια πιο προσεκτική ματιά θα διαπιστώσουμε πως είναι εφικτό. Τώρα αν είναι εύκολο ή δύσκολο είναι μια άλλη ιστορία που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτοί που το θεωρούν τελείως απίθανο, έχουν μείνει σε παλιές καταστάσεις και δεν έχουν αντιληφθεί πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Η Γαλλία ήταν πράγματι μαζί με την Γερμανία, οι χώρες που «ηγήθηκαν» στην ΕΕ. Τα κόμματα όμως που το έκαναν, έχουν πέσει σε ποσοστά κάτω από 5%. Αυτά τα κόμματα είναι φιλοευρωπαϊκά, νεοταξικά. Στις τελευταίες εκλογές, τα ευρωσκεπτικιστικά - αντιευρωπαϊκά και αντινεοταξικά κόμματα πήραν την πλειοψηφία, το 55%.

Έχει γίνει μία τεράστια αλλαγή στην Γαλλία. Ίσως στην Ελλάδα να μην την αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι με μια πρώτη ματιά διότι ο Νεοταξίτης ευρωπαϊστής Μακρόν είναι Πρόεδρος. Έχουν παίξει ρόλο και άλλα ζητήματα, πέρα από την τοποθέτηση στο ζήτημα της παγκοσμιοποίησης. Με μια λίγο πιο προσεκτική ματιά, αντιλαμβάνεται κανείς τι ακριβώς συμβαίνει.

Στην Γαλλία ξεσηκώθηκαν πρόσφατα, με αφορμή την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Είναι πιο βαθύ το πρόβλημα. Δεν θέλουν να έχουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από το κεφάλι τους και να τους επιβάλλει το κάθε τι. Είναι παρόμοιο με τους λόγους που οδήγησαν τους Βρετανούς να ψηφίσουν Brexit. Απλά το Frexit είναι λίγο πιο τραβηγμένο από το Brexit.

Αν όμως η εναλλακτική είναι η συμμετοχή σε μια άλλη «Ένωση» όπου θα βρίσκονται και άλλες χώρες που ήταν στην ΕΕ, ίσως είναι πιο εύκολο να το δεχτούν. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για όλες τις χώρες, Ελλάδα, Ιταλία κλπ. Η Ιταλία βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση όπως και η Ελλάδα. Όπως η Ελλάδα, έχει ένα από τα ψηλότερα δημόσια χρέη στον κόσμο και από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Το δικό μας χρέος είναι στο 200% του ΑΕΠ και μάλιστα κουρεμένο ενώ το δικό τους είναι στο 150%. Στο διάστημα 2013-2021, εμείς είχαμε μέσους ρυθμούς ανάπτυξης + 0,228 ενώ η Ιταλία - 0,256. Και οι δύο χώρες είχαν μηδενικούς, εμείς λίγο πάνω από το μηδέν και αυτοί λίγο κάτω. Βρισκόμαστε μαζί με την Ιταλία στο κατώτερο 15% παγκοσμίως, από πλευράς ανάπτυξης.

Η Ισπανία (12,48%) έχει ψηλότερη ανεργία από την Ελλάδα (12,30%). Είναι οι ψηλότερες στην ΕΕ και μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών. Έχουν προβλήματα αλλά εμείς έχουμε τα περισσότερα. Επιπλέον βρισκόμαστε χαμηλότερα ως προς το μέσο εισόδημα σε αγοραστική δύναμη (GDP per capita ppp). Σύμφωνα με το IMF, για το 2022, είναι σε χιλιάδες δολάρια: Ελλάδα 36,5, Ισπανία 46,5, Ιταλία 51, Γαλλία 56.

Είναι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία που για διάφορους λόγους πρέπει να βγουν από αυτή την ΕΕ. Οι επιλογές είναι δύο 1) έξοδος και αυτόνομη πορεία 2) συμμετοχή σε ένα άλλο γκρουπ χωρών με ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο από αυτό της ΕΕ. Οι Γάλλοι θα είναι ευχαριστημένοι με ένα άλλο μοντέλο, αν μπορούν να καθορίζουν πχ όπως αυτοί θέλουν τα όρια συνταξιοδότησης και όχι όπως τους τα επιβάλει η ΕΕ.

Επομένως πρέπει να δημιουργηθούν ένα, δύο ή περισσότερα νέα γκρουπ όπου θα υπάρχει πρόβλεψη να μην υπάρχουν οι αιτίες των προβλημάτων των διάφορων χωρών. Χρειάζονται νέα μοντέλα γκρουπ χωρών, πολύ διαφορετικά από αυτό της ΕΕ που για κάποιες χώρες ήταν πολύ προβληματικό. Αυτό είναι προφανέστατο και κοινή λογική. Το να μένει μια χώρα σε ένα δρόμο που την καταστρέφει δεν είναι απλώς βλακεία αλλά τρέλα.

Είπαμε πως η Ελλάδα αποκλείεται να είναι μαζί με Γαλλία - Γερμανία, σε αυτή την καταραμένη Ένωση. Θα είναι με ΗΠΑ - Βρετανία ή με Ρωσία. ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΜΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ ΕΥΡΩΔΟΥΛΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ. Αν όμως η Γαλλία σπάσει τον Άξονα Γαλλίας - Γερμανίας και θελήσει να είναι στο ίδιο γκρουπ με ΗΠΑ - Βρετανία ή με Ρωσία που θα έχουν ένα άλλο μοντέλο, πολύ διαφορετικό από της ΕΕ, τότε μπορεί να είναι στο ίδιο γκρουπ με την Ελλάδα.

Μένει λοιπόν να αποφασίσουν πόσα και ποια γκρουπ θα δημιουργηθούν. Η κυβέρνηση της Ιταλίας είναι πιο φιλική ή λιγότερο εχθρική προς την Ρωσία, από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το ίδιο ισχύει για Λεπέν - Μελανσόν που δεν είναι βέβαια κυβέρνηση αλλά μπορεί να γίνουν, αν πέσει ο υπέρτατος Νεοταξίτης, ο φίλος του Μητσοτάκη, το τέρας ο Μακρόν. Η Ρωσία είναι ευρωπαϊκή χώρα με μια οικονομία σχεδόν ισοδύναμη της Γερμανίας. Επομένως δεν είναι τόσο απίθανο, να βρεθούν στο ίδιο γκρουπ Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία.

Θα είναι βέβαια πολύ χαλαρότερες οι σχέσεις, προνομιακές οικονομικές σχέσεις ή χαλαρή οικονομική συνεργασία. Σωστά γράφτηκε πως θα ξεκινάει το γκρουπ από τον Ατλαντικό και θα φθάνει μέχρι τον Ειρηνικό, από ανατολικά. Αν σε ένα άλλο γκρουπ είναι ΗΠΑ - Καναδάς, θα φτάνει μέχρι τον Ειρηνικό από την άλλη μεριά, από δυτικά. Να δούμε στο τέλος πιο σενάριο θα επικρατήσει. Σίγουρα δεν θα επικρατήσει το σχέδιο ΝΤΠ - ΕΕ. Πιο πιθανό είναι να έρθει το τέλος του κόσμου παρά να γίνει κάτι τέτοιο. 

Ηλίας

Scroll to Top