NATO και Σύμφωνο Βαρσοβίας

NATO και Σύμφωνο Βαρσοβίας

Η σιγουριά των Νεοταξιτών

Κυκλοφορεί και ένα σενάριο διάσπασης του Άξονα Γαλλίας - Γερμανίας. Έχει υποστηριχτεί πως ίσως δημιουργηθούν τέσσερα γκρουπ χωρών, ένα με ΗΠΑ - Βρετανία, ένα με Γαλλία - Γερμανία, ένα με Ρωσία και ίσως Τουρκία και ένα με Κίνα. Το μέγεθος της οικονομίας της Ρωσίας είναι ισοδύναμο με αυτό της Γερμανίας (σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης). Επίσης Γαλλία και Βρετανία είναι περίπου ισοδύναμες.

Έτσι ένα άλλο σενάριο θέλει Γαλλία και Ιταλία να είναι στο ίδιο γκρουπ με την Ρωσία, σε μια Ένωση (ας την ονομάσουμε έτσι) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΧΩΡΩΝ όπου θα είναι κυρίως οικονομικές προνομιακές σχέσεις δηλαδή μια χαλαρή οικονομική συνεργασία. Η Ρωσία είναι μια αχανής χώρα που φθάνει μέχρι τον Ειρηνικό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Γαλλία έχει από την μία τον Ατλαντικό, από κάτω την Μεσόγειο και μέσω της Ρωσίας θα φθάνει μέχρι τον Ειρηνικό.

Βέβαια όλα αυτά είναι σενάρια. Σχεδόν όλα από αυτά τα σενάρια που κυκλοφορούν δεν θα πραγματοποιηθούν, εκτός από ένα που θα πραγματοποιηθεί. Σίγουρα δεν θα πραγματοποιηθεί το σχέδιο της ΝΤΠ - ΕΕ. Με οποιοδήποτε σενάριο, όποιος συνεργαστεί με την Ρωσία, έχει πολλά να κερδίσει. Η Ρωσία είναι μια χώρα που έχει υποτιμηθεί πάρα πολύ. Όπως είναι πολύ δύσκολο στην Γερμανία να επικρατήσουν Αντινεοταξίτες, έτσι είναι πολύ δύσκολο, στην Ρωσία να επικρατήσουν Νεοταξίτες, ακόμα κι αν φύγει ο Πούτιν.

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων είναι στην σύλληψη της πολύ παλιά, από την εποχή των Ουτοπικών Σοσιαλιστών, του Σαιντ Σιμόν, του Βίκτωρα Ουγκό κλπ. Όμως ήταν μια Σοσιαλιστική Ουτοπία, κάτι που δεν υπήρχε στην πραγματικότητα αλλά μόνο στην φαντασία των Ουτοπικών Σοσιαλιστών. Τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κέντρα, έβαλαν τον Χίτλερ να το κάνει πράξη και να επικρατήσει παγκόσμια ο σοσιαλισμός.

Όμως αντέδρασαν χώρες που είχαν κομμουνισμό όπως η Ρωσία και η Κίνα και χώρες που είχαν ελεύθερη οικονομία όπως ΗΠΑ και Βρετανία. Αντί λοιπόν να επικρατήσει η Ουτοπία των Σοσιαλιστών, κάτι που θα γινόταν αν ο Χίτλερ κέρδιζε τον πόλεμο, προέκυψε η μεταπολεμική κατάσταση με την συμφωνία της Γιάλτας. Η Ευρώπη χωρίστηκε σε Δυτική και Ανατολική. Στην Δυτική Ευρώπη είχαν ελεύθερη ή μικτή οικονομία και ήταν υπό την επιρροή ΗΠΑ - Βρετανίας. Στην Ανατολική είχαν κομμουνισμό και ήταν υπό την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης.

Δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το αρχικό ΝΑΤΟ, πριν την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, είχε δεκαέξι (16) μέλη. Η Ισπανία μπήκε το 1982. Στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας συμμετείχαν οκτώ (8) χώρες. Η ΕΣΣΔ αποτελούνταν από δεκαπέντε (15) σημερινές χώρες οπότε συνολικά ήταν είκοσι δύο (22) σημερινές χώρες. Αν αφαιρέσουμε την Ανατολική Γερμανία που ενώθηκε με την Δυτική, μένουν είκοσι μία (21).

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το σχέδιο για Ευρωπαϊκή Ένωση στην μισή Ευρώπη, την Δυτική. Μέχρι την πτώση του κομμουνιστικού μπλοκ της Ανατολικής Ευρώπης, είχε δώδεκα (12) μέλη. Μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, τα σοσιαλιστικά κέντρα επανέφεραν το παλιό σχέδιο, την Σοσιαλιστική Ουτοπία για την οποία είχαν πολεμήσει οι Ναζί.

Λέγεται Νέα Τάξη Πραγμάτων διότι δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Σαν σύλληψη είναι πολύ παλιά. Το 1995 μπήκαν Αυστρία, Φιλανδία, Σουηδία στην ΕΕ. Το 1999 ξεκίνησαν να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και το 2004 στην ΕΕ. Για την Ρωσία δεν υπήρχε πρόβλεψη να συμμετάσχει στην ΕΕ καθώς το σχέδιο ΝΤΠ - ΕΕ την τοποθετούσε στην Ασιατική Ένωση.

Υπήρχε πρόβλεψη για το ΝΑΤΟ και συμμετείχε στην Ευρωατλαντική Συνεργασία που έχει ως βάση το παλιό ΝΑΤΟ (πριν το '90) και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Και στα δύο μαζί συμμετείχαν 16 + 21 = 37 σημερινές χώρες. Στην Ευρωατλαντική Συνεργασία, μαζί με την Ρωσία και την Λευκορωσία που αποβλήθηκαν, ήταν πενήντα μία (51) χώρες. Έχουν προστεθεί κάποιες χώρες όπως ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετείχαν στο ΝΑΤΟ.

Τι είναι σίγουρο; Σίγουρο είναι πως 1) το σχέδιο ΝΤΠ - ΕΕ δεν θα προχωρήσει 2) η ΕΕ δεν θα προχωρήσει για όλη την Ευρώπη 3) ΝΑΤΟ (παλιό) + Σύμφωνο Βαρσοβίας θα χωριστούν σε δύο, τρία ή τέσσερα τμήματα 4) θα υπάρχει ένα γκρουπ για την Κίνα 5) δεν θα υπάρχουν χωριστά γκρουπ για αμυντική και χωριστά για οικονομική και πολιτική συνεργασία.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν άπειρα σενάρια για το σε πόσα και ποια τμήματα θα χωριστεί το ΝΑΤΟ (παλιό) + Σύμφωνο Βαρσοβίας και πόσα συνολικά γκρουπ θα δημιουργηθούν παγκόσμια. Προβλέπεται από ένα ελάχιστο τεσσάρων (4) έως ένα μέγιστο δέκα (10) γκρουπ. Αυτό γιατί καθυστερεί; Γιατί εμμένουν βλακωδώς οι Νεοταξίτες στο σχέδιο ΝΤΠ - ΕΕ. Αν όμως δεν δεχτούν τον συμβιβασμό που εξήγησα, θα ηττηθούν και οι Αντί-Νεοταξίτες θα κάνουν ό,τι θέλουν. Μπορεί να φέρουν και το παλιό σύστημα.

Τηλέμαχος

Scroll to Top