Τι θα αλλάξει

Τι θα αλλάξει

Ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι να επικρατήσει η συμβιβαστική λύση της Αντί-ΝΤΠ και η Ελλάδα να βρεθεί στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία. Θα στραφεί σε τομείς ψηλής παραγωγικότητας, θα έχει ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε περίπου μια εικοσαετία θα έχει περάσει την Γαλλία σε οικονομικό επίπεδο. Μετά θα συνεχίσει ξεπερνώντας και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που βρίσκονται πάνω από την Γαλλία. Πολλοί αναγνώστες μας ρωτούν να τους εξηγήσουμε με απλά λόγια τι θα αλλάξει.

Το πρώτο και βασικό είναι πως οι μισθοί και οι συντάξεις θα είναι πολύ ψηλότερα και θα υπάρχουν πολλές και καλές δουλειές. Αυτό σημαίνει η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος που θα επιτευχθεί με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στο λεπτομερές σχέδιο της Ανατολικής ΕΚ, υπάρχει πρόβλεψη για προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών. Πιθανότατα θα είναι φθηνότερα, η ενέργεια και οι πρώτες ύλες. Αυτό θα επηρεάσει συνολικά όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Δηλαδή όχι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις θα είναι ψηλότερα αλλά και οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι χαμηλότερα. Επιπλέον θα βοηθήσει (οι φθηνότερες πρώτες ύλες και ενέργεια) την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Θα ανοίξουν οι δρόμοι προς Ασία και Άπω Ανατολή και θα υπάρχουν πολύ περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Προβλέπεται να εφαρμοστούν τα καλύτερα συστήματα του κόσμου σε όλους τους τομείς. Αυτό βέβαια θα γίνει εφικτό σε βάθος χρόνου, με την άνοδο του οικονομικού επιπέδου.

Στην ΕΕ υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων. Πάραυτα δεν μένουν στην Ελλάδα πολλοί από χώρες της ΕΕ. Κυρίως οι ξένοι είναι από χώρες εκτός ΕΕ που έχουν έρθει παράνομα. Αφού δεν υπάρχουν πολλοί από την ΕΕ, δεν θα φύγουν και πολλοί. Επομένως ως προς αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα. Μην ξεχνάμε πως άλλες δώδεκα χώρες που είναι τώρα μέλη της ΕΕ, θα γίνουν μέλη της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας. Για αυτούς θα ισχύουν άλλοι κανόνες.

Οι τουρίστες που θα έρχονται θα είναι περισσότεροι, από την Δυτική Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό θα γίνει επειδή το eastern euro θα είναι λιγότερο σκληρό από το euro και ενέργεια - πρώτες ύλες πιο φθηνές. Αυτά τα δύο, θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού. Έτσι οι διακοπές στην Ελλάδα θα είναι πιο φθηνές για τους ξένους και θα έρχονται περισσότεροι τουρίστες. 

Ο τουρισμός θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική βιομηχανία αλλά οι σημαντικότερες, οι βαριές βιομηχανίες θα είναι κλάδοι ψηλής παραγωγικότητας. Δεν θα λέγεται πια ο τουρισμός βαριά βιομηχανία αλλά κάποιες άλλες. Η στροφή σε κλάδους ψηλής παραγωγικότητας θα είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης και ανόδου του οικονομικού επιπέδου.

Πιθανώς σε βάθος χρόνου να φύγουν από την χώρα επιχειρήσεις χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Βέβαια θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα γίνουν μεταξύ των δύο γκρουπ, της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης. Για να υπάρξει ομαλή μετάβαση, για ένα διάστημα, τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν και σταδιακά θα γίνουν οι αλλαγές.

Μπορεί σε βάθος χρόνου να μην υπάρχουν Praktiker, Lidl, Leroy Merlin, ΙΚΕΑ, Zara κλπ. Θα υπάρχουν όμως αντίστοιχα που μπορεί να είναι ελληνικά. Αντί για Praktiker μπορεί να υπάρχει Πρακτικό, αντί για IKEA να λέγεται Οικία και αντί για Zara να είναι Μάρα. Μπορεί να είναι αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες (joint ventures) ελληνικών επιχειρήσεων με ξένες. Ή μπορεί να είναι εταιρείες από χώρες της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας.

Τα προϊόντα από τις χώρες της Δυτικής ΕΚ θα είναι λιγότερα ενώ τα ελληνικά και από τις χώρες της Ανατολικής ΕΚ θα είναι περισσότερα. Σε ποιο βαθμό θα συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής ΕΚ. Αν τελικά εταιρείες όπως Praktiker, Lidl, Leroy Merlin, ΙΚΕΑ, Zara κλπ φύγουν τελείως από την Ελλάδα ή μειώσουν σημαντικά τις δραστηριότητες τους, δεν θα συμβεί σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά σε βάθος χρόνου.

Πάντως δεν θα υπάρξουν απότομες μεταβολές καθώς στο σχέδιο προβλέπεται ομαλή μετάβαση. Δεν είναι μόνο αυτές που αναφέρθηκαν αλλά εκατοντάδες εταιρείες από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Άλλες γνωστές εταιρείες είναι η Siemens και η Novartis, με τις περίεργες πρακτικές. Ευτυχώς αυτές, οι περίεργες πρακτικές, θα τελειώσουν.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι πως θα τελειώσει η τυραννία των Βρυξελών. Δεν θα παίρνουμε πλέον διαταγές από εκεί. Σήμερα, τουλάχιστον τα 2/3 των νόμων προέρχονται από τις Βρυξέλλες. Θα καταργηθούν οι ευρωεκλογές διότι στο μοντέλο οργάνωσης του γκρουπ δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο με την Ευρωβουλή. Θα υπάρχουν υπουργοί ή υφυπουργοί Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας.

Αντί να πηγαίνουν στις Βρυξέλλες, θα πηγαίνουν για τις συναντήσεις στην έδρα της Ανατολικής ΕΚ. Το μοντέλο θα είναι αποκεντρωμένο. Έτσι θα υπάρχει στην Ελλάδα αρκετό προσωπικό που θα δουλεύει για ζητήματα του γκρουπ. Πιθανώς να υπάγονται στο υπουργείο ή υφυπουργείο Ανατολικής ΕΚ. Το ίδιο θα συμβεί και σε άλλες χώρες.

Θα εμφανιστούν πολλά νέα πρόσωπα στο πολιτικό, μιντιακό και επιχειρηματικό τοπίο πρωτίστως αλλά και σε άλλους χώρους όπως πχ στον καλλιτεχνικό. Θα υπάρχει μια τάση διαφύλαξης του ξεχωριστού χρώματος της κάθε χώρας που θα έχει ως αποτέλεσμα την προώθηση ελληνικής μουσικής, μαγειρικής, αρχιτεκτονικής κλπ. Αντίστοιχα θα συμβούν και στις άλλες χώρες.

Ανακεφαλαιώνοντας τα βασικά σημεία α) μισθοί και συντάξεις θα είναι ψηλότερα β) τιμές προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι χαμηλότερα γ) θα υπάρχουν πολλές και καλές δουλειές δ) θα υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ε) θα εφαρμοστούν τα καλύτερα συστήματα του κόσμου ζ) δεν θα παίρνουμε διαταγές από τις Βρυξέλες.

Είναι δυνατόν να συμβούν όλα αυτά; Και βέβαια είναι! Κι αν είναι δυνατόν, γιατί δεν το έκαναν πολύ πιο πριν; Ρωτήστε αυτούς που κυβερνούσαν να σας απαντήσουν. Η δική μου άποψη είναι πως δεν τα έκαναν και εξακολουθούν να μην το κάνουν διότι είναι πιόνια της ΕΕ - ΝΤΠ και δεν υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών αλλά το σχέδιο της ΝΤΠ. Διαπράττουν διαχρονικά εσχάτη προδοσία.

Αναστάσιος

Scroll to Top