Σχέδιο Β’ η Κασπία

Σχεδιο Β' η Κασπία

Σύμφωνα με την συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ, στο γκρουπ 4 της Ανατολικής Ευρώπης θα περιλαμβάνονται είκοσι έξι χώρες. Στη σύνθεση των γκρουπ μπορούν να γίνουν αλλαγές στις λεπτομέρειες. Για κάποια γκρουπ είναι πιο εύκολο ενώ για άλλα είναι πιο δύσκολο. Οι λόγοι είναι κυρίως γεωγραφικοί αλλά όχι μόνο.

Στην περίπτωση του γκρουπ 2 της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, δεν υπάρχει κάποια άλλη περιοχή εκεί γύρω όπου θα μπορούσαν να γίνουν ανταλλαγές. Στην περίπτωση της Υποσαχάριας Αφρικής, η Σαχάρα είναι ένα όριο και επίσης η Υποσαχάρια Αφρική είναι πολύ διαφορετική από την αραβική Βόρεια Αφρική. Θα μπορούσαν όμως να γίνουν ανταλλαγές μεταξύ των γκρουπ 6 και 7 που εξάλλου δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Στην περίπτωση του γκρουπ 4, οι ανταλλαγές είναι πιο εύκολες. Η συμμετοχή του Ισραήλ είναι αμφισβητήσιμη. Αν ξεπεράσει κάποια όρια, οι χώρες του γκρουπ 4 δεν θα θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με τα γειτνιάζοντα γκρουπ 5 και 8 εξαιτίας του Ισραήλ. Ενδεχομένως ήδη να έχουν ξεπεραστεί τα όρια. Αυτό θα το κρίνουν τα αρμόδια όργανα του γκρουπ.

Μία περίπτωση είναι η συμμετοχή της Ιταλίας στο γκρουπ 4. Προσωπικά βλέπω ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά είναι δυνατό. Η Ιταλία με την Μελόνι, ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία. Επίσης η Ιταλία είναι ανάμεσα στις έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ και μάλιστα η συμφωνία υπεγράφη στην Ρώμη.

Αν τυχόν συμμετέχει η Ιταλία, θα πρέπει να γίνει ανταλλαγή με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θέλουν να συμμετέχουν στο γκρουπ 3 της Δυτικής Ευρώπης και βρίσκονται στα σύνορα Δυτικής - Ανατολικής Ευρώπης. Τέτοιες χώρες είναι οι Βαλτικές, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία. Η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε κάποια ανταλλαγή μεταξύ των γκρουπ 3 και 4.

Μια άλλη περίπτωση είναι η μη συμμετοχή της Τουρκίας στο γκρουπ 4. Βέβαια είναι διαφορετική από αυτή του Ισραήλ. Θα γίνει περισσότερο αν η Τουρκία το προτιμήσει. Να δούμε γιατί συμπεριλήφθηκε η Τουρκία στο γκρουπ 4. Έχει ένα ευρωπαϊκό τμήμα με πληθυσμό δέκα εκατομμύρια. Οι σημερινοί κάτοικοι προέρχονται κυρίως από τους κατοίκους του Βυζαντίου και είναι φυλετικά κοντά στους Βαλκάνιους.

Επίσης έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής στην ΕΕ από το 1987. Βέβαια τότε δεν υπήρχαν άλλα γκρουπ ενώ τώρα θα δημιουργηθούν τρία (4 - 5 - 8), στα οποία θα μπορούσε να συμμετέχει η Τουρκία λόγω γεωγραφικής θέσης. Στο γκρουπ 5 είναι δύσκολο να συμμετέχει. Είναι μεν μουσουλμανική χώρα αλλά δεν είναι αραβική. Ο Αραβικός Σύνδεσμος υφίσταται από το 1945.

Ένα άλλο γκρουπ στο οποίο θα μπορούσε να συμμετέχει είναι το γκρουπ 8. Σε αυτό περιλαμβάνονται Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν και οι χώρες της Κασπίας. Είναι όλες μουσουλμανικές, ανάμεικτες φυλετικά. Ιρανοί και Πακιστανοί είναι Ινδοευρωπαϊκής φυλής. Οι χώρες της Κασπίας ανήκουν στην Μογγολοειδή / Ασιατική φυλή και είναι τουρκογενείς. Στο Αφγανιστάν είναι ανάμεικτοι, ιρανικής, πακιστανικής, μογγολοειδούς καταγωγής.

Οι πρώτοι Τούρκοι ήταν κοντά φυλετικά με τις χώρες της Κασπίας. Οι σημερινοί Τούρκοι, ίσως είναι πιο κοντά φυλετικά στα Βαλκάνια, παρά στις χώρες της Κασπίας. Το θέμα είναι πως υπάρχει δυσκολία να βρεθεί η Τουρκία στο ίδιο γκρουπ με τις χώρες της Κασπίας. Διότι στην ομαδοποίηση της συμβιβαστικής λύσης της Αντί - ΝΤΠ, τα γκρουπ έχουν πληθυσμό περίπου πεντακόσια εκατομμύρια.

Τα γκρουπ 3, 4, 8 έχουν πληθυσμό περίπου τετρακόσια τριάντα εκατομμύρια. Για να διατηρηθούν αυτοί οι πληθυσμοί, θα πρέπει να γίνει ανταλλαγή Τουρκίας και χωρών Κασπίας, μεταξύ των γκρουπ 4 και 8. Οι χώρες της Κασπίας έχουν αθροιστικά περίπου τον πληθυσμό της Τουρκίας. Είναι ογδόντα οκτώ εκατομμύρια για τις χώρες της Κασπίας και ογδόντα πέντε για την Τουρκία.

Το γκρουπ 4 μπορεί θα προχωρήσει είτε με την Τουρκία είτε με τις χώρες της Κασπίας. Αν τελικά είναι οι χώρες της Κασπίας, θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο λεπτομερές σχέδιο. Από τις χώρες της Κασπίας, πιο ψηλό εισόδημα* έχει το Καζακστάν (30,8 Κ). Είναι περίπου στα επίπεδα της Βουλγαρίας (33,6 Κ). Ανάμεσα τους στην λίστα κατάταξης είναι η Μαλαισία.

* Παγκόσμια Τράπεζα 2022 σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

Σχέδιο Β’ η Κασπία 2

Αλέξανδρος

Scroll to Top