Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία

Βουδαπέστη Ουγγαρία
Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία
Για πολύ καιρό γράφαμε πως η Ελλάδα θα ήταν στο ίδιο γκρουπ χωρών με ΗΠΑ - Βρετανία ή με Ρωσία και πως δεν είχε οριστικοποιηθεί. Αποφεύγαμε να αξιολογήσουμε την μία ή την άλλη περίπτωση. Είναι πλέον οριστικό πως η Ελλάδα θα βρίσκεται στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία με την Ρωσία ενώ ΗΠΑ - Βρετανία θα βρίσκονται στην Δυτική.
Η αλήθεια είναι πως η περίπτωση να βρεθεί η Ελλάδα στο ίδιο γκρουπ με ΗΠΑ - Βρετανία ήταν κάπως περίεργη, αλλόκοτη, παράταιρη. Είναι πολύ μακριά από ΗΠΑ - Βρετανία ενώ η Ρωσία είναι στην γειτονιά μας, λίγο πάνω από τα Βαλκάνια, στην Μαύρη Θάλασσα που είναι δίπλα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Βρετανία είναι στην άλλη άκρη της Ευρώπης και οι ΗΠΑ ακόμη παραπέρα.
Αυτές οι δυσκολίες ήταν γνωστές όμως υπήρχε η επιθυμία να βρεθεί η Ελλάδα στο ίδιο γκρουπ με τους ομογενείς των ΗΠΑ και αν ήταν δυνατόν και της Αυστραλίας. Τελικά ΗΠΑ - Βρετανία θα είναι μαζί με Καναδά και Ιρλανδία που είναι σχετικά κοντά. Άλλα πιθανά μέλη της Δυτικής ΕΚ (Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας) είναι Νορβηγία, Δανία, Ισπανία, Πορτογαλία. Επίσης δεν αποκλείεται να είναι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Οι σχέσεις με τους ομογενείς θα διατηρηθούν. Έτσι θα βοηθηθούν καλύτερα στο να δημιουργήσουν το Ορθόδοξο λόμπι. Επιπλέον ομογενείς και Ορθόδοξοι της διασποράς θα αξιοποιηθούν για μεταφορά τεχνογνωσίας. Η Ρωσία έχει στενές σχέσεις με την Κίνα. Και οι δύο χώρες έχουν αναπτυγμένη τεχνολογία όπως και Ιαπωνία, Νότιος Κορέα που έχουν έρθει τώρα πιο κοντά καθώς γειτνιάζουν με το ανατολικό τμήμα της Ρωσίας.
Αν σε κάποιο τομέα, ΗΠΑ ή Αυστραλία είναι πιο μπροστά, μπορούν να αξιοποιηθούν ομογενείς ή ομόδοξοι από αυτές τις χώρες, για να μεταδώσουν την τεχνογνωσία, οι οποίοι βέβαια θα πληρωθούν πολύ καλά. Αντί να πάρουν τα πολλά λεφτά κάποιοι άλλοι, θα τα πάρουν ομογενείς ή ομόδοξοι. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εντός του γκρουπ.
Από όλες τις χώρες της Ανατολικής ΕΚ, έχει την μεγαλύτερη ομογένεια σε ΗΠΑ - Αυστραλία. Να το τονίσουμε για άλλη μια φορά πως εκτός από τις σχέσεις εντός των γκρουπ, θα αναπτυχθούν και σχέσεις μεταξύ των γκρουπ, των τριών Ευρωπαϊκών και όποιων άλλων δημιουργηθούν παγκόσμια. Υπολογίζονται σε 4 - 10 αλλά δεν αποκλείεται να προκύψουν περισσότερα.
Μία σειρά γεγονότων οριστικοποίησε την δημιουργία της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας ως συνέχεια Βυζαντίου - Ρως όπου βέβαια θα προστεθούν και άλλες χώρες. Οι δεκατρείς Ορθόδοξες χώρες είναι μόνο η βάση του γκρουπ που θα μεγαλώσει και μάλλον θα πλησιάσει ή θα ξεπεράσει τα είκοσι μέλη. Ως έχει σωστά γραφτεί, οι Ορθόδοξες έχουν πληθυσμό 250 εκατομμύρια.
Μόνο ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ιρλανδία έχουν πληθυσμό 450 εκατομμύρια. Τόσο (447 εκ) είναι και ο πληθυσμός της σημερινής ΕΕ που θα μειωθεί λόγω αποχώρησης χωρών. Εμείς πλέον συγκεντρωνόμαστε στο γκρουπ το Ανατολικό, την σύνθεση του, το μοντέλο του και προεργασίες για την δημιουργία του. Πιθανά μέλη εκτός από τις Ορθόδοξες χώρες είναι Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία, Αλβανία.
Η Ουγγαρία γεωγραφικά βρίσκεται στο Βόρειο Κεντρικό τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου και υπάρχουν αρκετές τριβές με την ΕΕ. Πιθανώς να προτιμήσουν να βρεθούν σε ένα γκρουπ όπου οι χώρες θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτονομία. Παράλληλα θα υπάρχουν οφέλη από οικονομική συνεργασία που θα επιφέρει και πολιτική συνεργασία. Επίσης η σημερινή κυβέρνηση έχει καλές σχέσεις με την Ρωσία. Αν τελικά η Ουγγαρία συμπεριληφθεί, θα είναι σημαντικό διότι βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης.
Και η Σλοβενία δίπλα είναι αλλά πιο πιθανό φαίνεται να συμμετέχει η Ουγγαρία στην Ανατολική ΕΚ παρά Σλοβενία, Κροατία, λόγω διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ Ουγγαρίας και ΕΕ. Κάποιοι αναφέρουν επιδοτήσεις που παίρνει η Ουγγαρία ως ανασταλτικό. Ένα από τα χειρότερα στοιχεία της καταραμένης ΕΕ είναι η νοοτροπία του ζητιάνου που έχει καλλιεργήσει. Οι χώρες πρέπει να στηρίζονται πρωτίστως στις δικές τους δυνάμεις και να έχουν μια ώθηση, αν είναι δυνατόν από την συμμετοχή σε ένα γκρουπ.
Ο ζητιάνος μαθαίνει στην ζητιανιά και δεν προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να προοδεύσει. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών που ξεκίνησαν από χαμηλά και ανέβηκαν. Ένα σχετικά πρόσφατο είναι οι τέσσερις Ασιατικές Τίγρεις, Νότιος Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη. Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση.
Τα πιθανά μέλη του δικού μας γκρουπ δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές τις χώρες. Είναι και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε μία προς μία. Ας κοιτάξουν όσοι θέλουν τον χάρτη της ευρύτερης περιοχής για να δουν ποιες άλλες χώρες είναι πιθανά μέλη. Τώρα αν οι πιθανότητες τους είναι πάρα πολλές, πολλές, λίγες ή ελάχιστες είναι μια άλλη συζήτηση που θα κάνουν τα αρμόδια όργανα της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας.
Όσες χώρες αποφασιστεί να συμμετέχουν, θα γίνει άμεσα καθώς το μοντέλο είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της ΕΕ, με πιο χαλαρές σχέσεις και μεγαλύτερη αυτονομία των χωρών. Επομένως δεν υφίστανται τα κριτήρια που βάζει η ΕΕ για την εισαγωγή. Το βασικό κριτήριο είναι κατά πόσο μπορεί να είναι επωφελής η οικονομική συνεργασία που θα έχει αναγκαστικά και πολιτικές προεκτάσεις.
Να αναφέρω επίσης ένα σημείο που είχε γραφτεί σε προηγούμενο άρθρο. Η Ρωσία έχει ένα τμήμα στην Βαλτική Θάλασσα, το Καλίνινγραντ. Είναι πιο μεγάλο από την Κύπρο, λίγο πιο μεγάλο από το Μαυροβούνιο. Θα εξυπηρετούσε αν δημιουργούνταν μια δίοδος από την Λευκορωσία με ανταλλαγή εδαφών. Μας αφορά πλέον καθώς ανήκει στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία που έχει παρουσία στην Βαλτική θάλασσα αλλά δεν έχει πρόσβαση.
Οι Σταυροφόροι δεν μπορούν να βρίσκονται στα εδάφη Βυζαντίου - Ρως. Όσοι θεωρούν πως προέρχονται από τους Σταυροφόρους και όχι τους Βυζαντινούς, να πάνε στις χώρες των Σταυροφόρων. Όχι απλά τους παροτρύνουμε αλλά τους παρακαλούμε θερμά. Να ξεκουμπιστούν να φύγουν για να μπορέσουμε επιτέλους να προοδεύσουμε.
Ιωάννης