Άπλετο σκότος

Άπλετο σκότος

Το σενάριο για την 17Ν που αναφέρθηκε είναι ένα σύνολο, ένα πακέτο που αποτελείται από επιμέρους στοιχεία. Από αυτά τα στοιχεία ενδεχομένως να μην ισχύουν όλα αλλά τα περισσότερα. Επιπλέον χρειάζεται μία δυναμική θεώρηση. Μπορεί μέσα στο ¼ αιώνα και παραπάνω δράσης της οργάνωσης να μεταβάλλονταν κάποια πράγματα. Αυτό που ίσχυε το 1975, μπορεί να μην ίσχυε το 1985 και αυτό που ίσχυε το 1985 να μην ίσχυε το 1995. Πολλά από τα μέλη της οργάνωσης ήταν παιδιά το 1975.

Η πρώτη ενέργεια έγινε στις 23 Δεκεμβρίου 1975, η δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς. Επέστρεφε από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Πέντε άτομα σε ένα κλεμμένο γαλλικό Simca τον ακολούθησαν. Ένας τον πυροβόλησε με 45άρι από κοντινή απόσταση και δύο ακινητοποίησαν τον οδηγό και την γυναίκα του. Στην δίκη της 17Ν, είχε παρέλθει εικοσαετία και δεν καταδικάστηκε κανένας.

Ο Παύλος Σερίφης ομολόγησε πως συμμετείχε μαζί με τον Γάλλο πολίτη Γιωτόπουλο. Έστειλαν κείμενο στην γαλλική Liberation που έλεγαν πως τον παρακολουθούσαν από το καλοκαίρι. Ήταν το επόμενο από αυτό που έπεσε η Δικτατορία και ήλθε από την Γαλλία, με το γαλλικό αεροπλάνο του Γάλλου Προέδρου, ο γαλλόφιλος πρώην συνεργάτης των Χιτλερικών, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είχε περάσει την περίοδο της Δικτατορίας στο Παρίσι όπως ο Γιωτόπουλος και η συνεργάτις των Χιτλερικών Μελίνα Μερκούρη. Ήταν φανατικός υποστηρικτής των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης όπως ο πατέρας του Γιωτόπουλου και ο φιλοναζιστής Ζαν Κοκτώ στους εσωτερικούς κύκλους (ο νοών νοείτω) του οποίου, των ακόλαστων αμοραλιστών, ανήκε η Μελίνα Μερκούρη.

Για μία δεκαετία οι ενέργειες τους (17Ν) έχουν στόχο Αμερικανούς, χουντικούς και αστυνομικούς. Το 1984 κάνουν  την πρώτη ληστεία στα Πετράλωνα και το 1985 σκοτώνουν τον εκδότη της Απογευματινής Μομφεράτο που είχε διατελέσει υπουργός Βιομηχανίας επί Χούντας. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης που δέχτηκε επίθεση, στις 20 Νοεμβρίου 1990, στην Νέα Ερυθραία, θεωρείται του φιλοαμερικανικού κύκλου. Οι περισσότερες εταιρείες που δέχθηκαν επίθεση ήταν αμερικανικών ή βρετανικών συμφερόντων. Έχουμε ελάχιστες επιθέσεις προς Γαλλία - Γερμανία ΕΕ χωρίς νεκρούς, πιθανώς για ξεκάρφωμα. Έχουμε έναν έντονο αντιαμερικανικό και αντιδικτατορικό χαρακτήρα.  

Το 1983 στρατολογείται ο Κουφοντίνας και αυτός στρατολογεί τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Πάτροκλο Τσελέντη. Ο φερόμενος ως επικεφαλής Γιωτόπουλος έχει πολύ στενές σχέσεις με την Γαλλία. Από τους υπόλοιπους δεν έχει κανείς στενές σχέσεις με κάποια χώρα. Ο Σάββας Ξηρός είχε δεκάχρονη σχέση (κατά την σύλληψη του) με την Ισπανίδα Αλίθια Ρομέρο Κορτές. Ο πατέρας του Γιωτόπουλου είχε πολεμήσει στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Μπορεί να συνδέεται ή να είναι απλά μία σύμπτωση.

Αξίζει να εξετάσουμε και τον τόπο καταγωγής των μελών της 17Ν. Η οικογένεια Ξηρού που αριθμεί πολλά μέλη στην 17Ν είναι από την Φλώρινα. Ποια είναι τα μεγάλα ονόματα του ΠΑΣΟΚ στην Φλώρινα; Η οικογένεια Λιάνη έχει επίσης καταγωγή από την Φλώρινα. Μπορεί να συνδέεται ή να είναι τελείως άσχετο. Υπάρχει η θεωρία ότι η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου δούλευε εν γνώσει της ή εν αγνοία της για γαλλικές (συνεργαζόμενες με γερμανικές) μυστικές υπηρεσίες.

Ο γερμανόφιλος Ζιάγκας ήταν από τα Τρίκαλα όπως και ο Παλαιοκώστας. Οι Αμερικάνοι Γρηγοράκοι και ο δεξιός Καλαποθαράκος «αντικαταστάθηκαν» το 2000 από τον αριστερό σουηδόφιλο (= γερμανόφιλο) Στεφανάκο που οργάνωσε την απόδραση Παλαιοκώστα. Ζιάγκας, Λιάνη Παπούλιας είχαν στενές σχέσεις. Από εκεί δίπλα είναι ο Χρυσοχοΐδης, την Βέροια. Έχει διατελέσει Νομάρχης Καρδίτσας. Ο Ραχωβίτσας που είναι επίσης από την Καρδίτσα ακούγεται πως είναι άνθρωπος του όπως άνθρωπος του Ραχωβίτσα ήταν ο Εκαμίτης Σπύρος Παπαχρήστου. Η Καρδίτσα είναι δίπλα στα Τρίκαλα.

Ο Κουφοντίνας είχε πορεία πολλών ετών στο ΠΑΣΟΚ και ο πατέρας του Γιωτόπουλου ξεκίνησε Αρχειομαρξιστής αλλά κατάληξε στην Ένωση Κέντρου δηλαδή το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής. Σίγουρα κάποιες συνδέσεις είναι τελείως τυχαίες συμπτώσεις. Άλλες όμως μπορεί να βγάλουν «ζουμί». Όλη η υπόθεση έχει έντονο άρωμα Γαλλίας & Γερμανίας, Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών Ευρώπης, ΠΑΣΟΚ, παρακράτους και μυστικών υπηρεσιών. Βέβαια όπως εξήγησα για να γίνει μια πιο σωστή εξέταση, πρέπει να σπάσει σε επιμέρους στοιχεία αλλά και χρονικά. Δηλαδή να εξεταστεί το κάθε στοιχείο του σεναρίου σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Υπάρχει ευκολότερος και απλούστερος τρόπος. Να πιέσουν οι Αμερικάνοι τον Χρυσοχοΐδη να τους πει όλη την αλήθεια. Ο Χρυσοχοΐδης θεωρείται ο άνθρωπος που εξάρθρωσε τρεις τρομοκρατικές οργανώσεις, την 17Ν, τον ΕΛΑ και τον Επαναστατικό Αγώνα. Μήπως αντί για εξάρθρωση ο σκοπός του ήταν η συγκάλυψη κατά την προσφιλή τακτική του συστήματος; Ο Καραμανλής έλεγε πως θα ρίξει άπλετο φως στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και αντ’ αυτού το συγκάλυψε.

Όταν ακούω «άπλετο φως» αμέσως μυρίζομαι συγκάλυψη. Το ίδιο έλεγε ο Χρυσοχοΐδης για την 17Ν. Το άπλετο φως ουσιαστικά είναι άπλετο σκότος. Κάνουν κάτι λίγο, έτσι για τα «μάτια του κόσμου» αλλά το μεγαλύτερο μέρος της υπόθεσης το αφήνουν στο σκοτάδι. Έχωσαν τα εκτελεστικά όργανα στην φυλάκα αλλά τους «εγκέφαλους» τους άφησαν απέξω.

Βασίλης

Scroll to Top