Διαμεσολάβηση σε Ρωσία – ΗΠΑ

Διαμεσολάβηση σε ΗΠΑ - Ρωσία

Το να «χαρίσει» ο Πούτιν την μισή Ουκρανία στους Δυτικούς αφού την έχει καταλάβει ολόκληρη, δεν είναι μικρό πράγμα. Η Ουκρανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης μετά την Ρωσία. Η μισή Ουκρανία είναι όσο η Ιταλία ή η Πολωνία, δυόμιση (2.3) φορές η Ελλάδα. Δεν είναι μικρό πράγμα να τους «χαρίσει» μια Ιταλία. Θα πρέπει να άρουν όλες τις κυρώσεις.

Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με εθελούσια ανταλλαγή πληθυσμών ώστε όσοι μείνουν στις δύο νέες χώρες να είναι ευχαριστημένοι. Το νοτιοανατολικό τμήμα είναι ρωσόφιλο και το βορειοδυτικό ευρώδουλο. Συμπληρωματικά θα μπορούσε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή ακίνητης περιουσίας δια μέσου αγοροπωλησιών. Δεν ξέρω πόσα κτίρια έχουν καταστραφεί αλλά σίγουρα μεγάλο ποσοστό θα παραμένει άθικτο.

Πιστεύω πως θα είναι λάθος ο Πούτιν να συμφωνήσει με οποιονδήποτε άλλο εκτός τον Μπάιντεν (ή τον Τραμπ). Επίσης πρέπει η συμφωνία να συμπεριλαμβάνει άρση κυρώσεων και το γενικότερο πλαίσιο, το μοντέλο παγκοσμιοποίησης. Βέβαια κανείς δεν ξέρει τι σχεδιάζει ακριβώς ο Πούτιν παρά μόνο ίσως κάποιοι έμπιστοι του. Όλα όσα γράφονται δεν είναι πάρα μόνο εικασίες και απόψεις. Φαντάζομαι πως θα έχει Σχέδιο Α, Σχέδιο Β, Σχέδιο Γ… ανάλογα με το πως θα πάνε τα πράγματα.

Σίγουρα υπάρχει πιθανότητα οι ευκαιρίες στην Ρωσία (αν τελικά υπάρξουν) να μην είναι διαθέσιμες για πολίτες ή εταιρείες χωρών που έχουν χαρακτηριστεί εχθρικές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να μας συμπεριλάβει στις εχθρικές χώρες. Μια άλλη εναλλακτική είναι να βάλουν να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ρωσία και προέρχονται από χώρες χαρακτηρισμένες εχθρικές. Σε αυτή θα δηλώνουν πως καταδικάζουν την στάση της χώρας τους στην διένεξη Ρωσίας - Ουκρανίας.

Η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα που θα ξεκινάει από την Ρουμανία έμμεσα η άμεσα και φθάνει μέχρι την Ιαπωνία.  Έμμεσα θα είναι με την ανεξαρτησία της ρωσόφιλης νοτιοανατολικής Ουκρανίας και άμεσα με την προσάρτηση της. Σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά αν είναι τμήμα της Ρωσίας ή φιλικά διακείμενη ανεξάρτητη χώρα.

Η Ρωσία έχει 11 ζώνες ώρας. Όταν στην δυτική Ρωσία είναι 1 το μεσημέρι, στην Ανατολική είναι 11 το βράδυ. Εκτείνεται κατά μήκος όλης της Ασίας. Αν λάβουμε υπόψη πως οι ζώνες ώρας είναι 24, η Ρωσία διατρέχει κατά μήκος την μισή υφήλιο. Μπορεί να είναι η γέφυρα Ευρώπης - Άπω Ανατολής και Μεσογείου - Βορείου Ειρηνικού.

Η άλλη οδός, μέσω Κεντρικής Ασίας διατρέχει δύσβατα βουνά, αρκετές χώρες, κάποιες από τις οποίες έχουν προβληματικές σχέσεις με την Δύση και λόγω θρησκείας καθώς είναι μουσουλμανικές. Με όσους περισσότερους πρέπει να συνεννοηθείς τόσο πιο προβληματικό γίνεται. Στην περίπτωση της Ρωσίας είναι μόνο μία χώρα, Ευρωπαίων Χριστιανών.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στην Ασία, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει στην Ευρώπη και είναι Ευρωπαίοι, Σλαβικής καταγωγής και Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αν ξεπεραστεί μια προκατάληψη που προέρχεται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, οι Ευρωπαίοι και οι ευρωπαϊκής καταγωγής Δυτικοί (Αμερικάνοι, Καναδοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί) μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα με τους Ρώσους παρά με μουσουλμανικές χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Ακόμα καλύτερα με τους Ρώσους μπορούν να συνεννοηθούν οι Έλληνες καθώς υπάρχουν πολιτισμικοί, θρησκευτικοί, πολιτικοί και ιστορικοί δεσμοί. Οι ελληνικές ηγεσίες της μεταπολίτευσης είναι κατάπτυστες, ένας υπερβολικά ήπιος χαρακτηρισμός. Θα έπρεπε κανονικά να πω «για σκότωμα» στην κυριολεξία δηλαδή τους αξίζει να καταδικαστούν σε θάνατο και να εκτελεστούν. Όταν συμβεί θα είναι μια μέρα μεγάλης χαράς για την χώρα.

Έχουμε δύο πολύ δυνατά χαρτιά που δεν τα παίζουμε καθόλου. Το ένα είναι η ομογένεια σε ΗΠΑ - Αυστραλία μαζί με το εφοπλιστικό λόμπι στην Βρετανία. Το άλλο είναι οι στενοί δεσμοί με την Ρωσία. Αντί να παίζουμε τα δυνατά χαρτιά, παίζουμε τα αδύναμα, τους ψευτο-εταίρους Γαλλία-Γερμανία-ΕΕ. Είναι σαν να κρατάμε Ρήγα Σπαθί και Μπαλαντέρ στα χέρια μας και να τα αφήνουμε για να τα αλλάξουμε με άλλα.

Βέβαια είναι πρόβλημα πως οι σχέσεις AUKUS και Ρωσίας δεν είναι καλές. Είναι πρόβλημα ή μήπως είναι ευκαιρία να παίξουμε ένα διαμεσολαβητικό ρόλο ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις; Βέβαια υπάρχει η άποψη πως ο πόλεμος δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως υπάρχει και ο αντίλογος πως ίσως αναγκάσει «με το ζόρι» τους Δυτικούς να αντιληφθούν κάποιες λογικές και δίκαιες απαιτήσεις της Ρωσίας.

Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να διαδραματίσει η Ελλάδα διαμεσολαβητικό ρόλο, αξιοποιώντας από την μία την ομογένεια στις χώρες της AUKUS και κυρίως στις ΗΠΑ που όπως φαίνεται βλέπουν οι Ρώσοι και ο Πούτιν ως κύριο συνομιλητή. Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από αυτούς τους άχρηστους προδότες που μας κυβερνούν, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να μεγαλουργήσουμε ως χώρα.

Βασίλειος

Scroll to Top