Και οι ευρύτερες επιπτώσεις

Και οι ευρύτερες επιπτώσεις

Η κατάσταση στο Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην 22η θέση, η Αλγερία στην 26η και η Ελλάδα στην 30η. Την Ελλάδα την αναφέρουμε ενημερωτικά. Όλες οι μουσουλμανικές χώρες είναι δυνητικοί σύμμαχοι της Χαμάς. Ναι αλλά χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη στρατιωτική δύναμη.

Όμως η δεύτερη είναι η Ρωσία και η τρίτη είναι η Κίνα. Τι θα κάνουν; Στο πόλεμο του 1973, μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, οι ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ και η Σοβιετική Ένωση την Αίγυπτο. Δεν ήταν μόνο η Αίγυπτος που πολεμούσε το Ισραήλ. Ήταν επίσης το Ιράκ και η Συρία που ενισχύονταν από Σαουδική Αραβία, Μαρόκο, Αλγερία, Ιορδανία.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν μόνο οικονομική βοήθεια, στρατιωτική βοήθεια ή και στρατό; Θα πρέπει να σκεφτούν και το πολιτικό κόστος. Η κοινή γνώμη έχει κουραστεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο μέσος Αμερικάνος πληρώνει κερατιάτικα, μια χώρα που δεν θεωρεί σύμμαχο. Ούτε την Ουκρανία θεωρούν σύμμαχο ούτε την Ρωσία εχθρό.

Μάλλον η στάση τους είναι αδιάφορη και προς τις δύο χώρες. Δεν τις θεωρούν ούτε συμμάχους ούτε εχθρούς. Πριν τον πόλεμο πιθανώς να μην ήξεραν πως υπάρχει Ουκρανία. Επιπλέον έχουν βγει πολλά δημοσιεύματα για Ουκρανούς αξιωματούχους που έχουν γίνει πολύ πλούσιοι από την οικονομική βοήθεια που στέλνουν οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρώπης. Τώρα θα προστεθεί και άλλος ένας πόλεμος, του Ισραήλ;

Δηλαδή θα πληρώνουν κερατιάτικα και το Ισραήλ ενώ ένα μεγάλος μέρος της κοινής γνώμης αισθάνεται δυσφορία για τον Παγκόσμιο Εβραϊσμό; Αυτό όπως εξηγήθηκε διότι ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, σε όλο τον κόσμο, αντιλαμβάνεται την συνωμοσία της ΝΤΠ, τους σκοπούς της και από ποιους αποτελείται η συμμαχία. Στις ΗΠΑ, έχουν εκλογές σε ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2024.

Όλα δείχνουν πως ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, εκτός κι αν συμβεί κάτι το φοβερό. Επίσης ο ίδιος ισχυρίζεται πως προηγείται του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις δέκα (10) μονάδες. Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος για τον Μπάιντεν, ανάλογα με την στάση που θα κρατήσει στο θέμα του Ισραήλ, να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει μια από τις μεγαλύτερες νίκες της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Ο Νίξον έφυγε απο την Προεδρία των ΗΠΑ με άσχημο τρόπο, λόγω του σκανδάλου ΓουότεργκεΪτ αλλά είχε πετύχει την μεγαλύτερη νίκη των τελευταίων πενήντα χρόνων, το 1972. Για την ακρίβεια είναι πενήντα χρόνια και αρκετοί μήνες από τον Νοέμβριο του 1972 που ο Νίξον κέρδισε με είκοσι τρεις (23) μονάδες διαφορά τον Μακ Γκόβερν. Η επόμενη μεγαλύτερη νίκη ήταν του Ρέγκαν, το 1984 με δεκαοκτώ (18) μονάδες. Η εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν πόλεμο του Ισραήλ, μπορεί να ανεβάσει την διαφορά από δέκα (10) μονάδες σε είκοσι (20) μονάδες.

Αν θεωρήσουμε πως η νίκη του Νίξον το 1972 δεν ανήκει σε αυτήν την πεντηκονταετία, τότε ίσως ο Τραμπ να πετύχει την μεγαλύτερη διαφορά της πεντηκονταετίας. Ο ίδιος είπε πως προηγείται δέκα (10) μονάδες στο δικαστήριο και ισχυρίστηκε πως αυτός είναι ο λόγος του διώκεται, κυνήγι μαγισσών όπως το χαρακτήρισε. Η ειρωνεία είναι πως οι Εβραίοι* των ΗΠΑ (μαζί με τους συμμάχους τους στη ΝΤΠ) προσπαθούν να καταστρέψουν πολιτικά και οικονομικά τον Τραμπ ενώ ίσως είναι ο μόνος που μπορεί να τους βοηθήσει.

Δηλαδή ο Τραμπ έχει καλές σχέσεις με το Ιράν ή το Ιράκ; Αν υποθέσουμε πως το Ιράν, το Ιράκ, το Κατάρ ή κάποια άλλη μουσουλμανική χώρα, είναι σύμμαχοι της Χαμάς και ενδεχομένως να εμπλακούν περισσότερο όσο χοντραίνουν τα πράγματα. Όχι δεν έχει καλές σχέσεις με το Ιράν αλλά έχει καλούτσικες σχέσεις με τον Πούτιν και τον Ερντογάν. Σαφώς και υπολογίζουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, την δεύτερη στρατιωτική δύναμη, την Ρωσία. Επίσης υπολογίζουν την Τουρκία που βρίσκεται στην 11η θέση.

Δηλαδή οι Εβραίοι των ΗΠΑ, αντί να πολεμούν τον Τραμπ μαζί με τους λοιπούς Νεοταξίτες των ΗΠΑ, θα έπρεπε να τον υποστηρίζουν, όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τώρα τι θα γίνει σε ένα χρόνο, στις αμερικανικές εκλογές. Ας υποθέσουμε πως θα εκλεγεί ο Τραμπ. Ίσως οι ΗΠΑ και η Ρωσία εμπλακούν με έναν διαφορετικό τρόπο στον τωρινό πόλεμο του Ισραήλ, από αυτόν που ενεπλάκησαν το 1973.

Μπορεί να συνεννοηθούν, οι ΗΠΑ για λογαριασμό του Ισραήλ και Ρωσία - Τουρκία για λογαριασμό της άλλης πλευράς ώστε να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα. Επιπλέον, αν τυχόν βγει ο Τραμπ, είναι πιθανότερο να επικρατήσει τελικά η συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ και να λυθούν και άλλα ζητήματα όπως το Κυπριακό. Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως θα αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Δεν θα είναι μόνο οι ΗΠΑ που μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο εσωτερικό τους, αν εμπλακούν σε έναν πόλεμο του Ισραήλ αλλά και χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ο Μακρόν πχ έχει ήδη αρκετά προβλήματα στην Γαλλία. Όμως στις ΗΠΑ είναι οι επόμενες εκλογές, ανάμεσα στις ισχυρές χώρες. Είναι βέβαια νωρίτερα σε χώρες που δεν θεωρούνται τόσο ισχυρές όπως πχ Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο κλπ.

Αυτά θα έχουν επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Ο Μπάιντεν στηρίζει και τον Μητσοτάκη και τον Κασελάκη που είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Μπάιντεν είναι σήμερα Πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα είναι και σε ένα χρόνο; Κι αν είναι κάποιος Ρεπουμπλικάνος (με πιθανότερο τον Τραμπ) ποια θα είναι η στάση του απέναντι στα αγαπημένα παιδιά του Μπάιντεν, τον Μητσοτάκη και τον Κασελάκη; Ειδικά για τον Μητσοτάκη έχει μεγαλύτερη σημασία διότι υποτίθεται πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στον ίδιο πολιτικό χώρο με τους Ρεπουμπλικάνους.

*ένα πολύ μικρό ποσοστό τον υποστηρίζει

Μάρκος

Scroll to Top