Κερδισμένοι και χαμένοι
Κερδισμένοι και χαμένοι
Επομένως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκτός από την Νοτιοανατολική Ουκρανία είναι και ένα γενικότερο γεωπολιτικό «παζάρεμα» για τροποποίηση του σχεδίου ΕΕ - ΝΤΠ σε μία ήπια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Κατά ένα παράξενο τρόπο, αν το χειριστούν σωστά, ΗΠΑ και Βρετανία μπορεί να βγουν ωφελημένες.
Από την άλλη πιθανότατα θα βγουν ζημιωμένα τα κακόβουλα έθνη Γαλλίας, Γερμανίας (και Ιταλίας) που προσπαθούν διαρκώς να υποδουλώσουν την Ευρώπη. Μία συμφωνία Νέας Γιάλτας είναι πολύ πιθανή. Τυγχάνει, η Γιάλτα να βρίσκεται στο Νότιο άκρο της Χερσονήσου της Κριμαίας.
Αυτό απαιτεί πολύ δύσκολους χειρισμούς από την πλευρά ΗΠΑ - Βρετανίας και Αυστραλίας που είναι μαζί μετά την AUKUS. Βέβαια ο ρόλος της Αυστραλίας στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα είναι σημαντικός καθώς η κρίση βρίσκεται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Για πολλές δεκαετίες στις ΗΠΑ είχαν μάθει να θεωρούν την Ρωσία ως την απειλή.
Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δεν είναι βέβαιο αν αποτελεί μεγαλύτερη απειλή η Ρωσία ή το τρίγωνο του Διαβόλου, Γαλλία - Γερμανία - Ιταλία. Οι τρεις χώρες και κυρίως οι δύο πρώτες δηλαδή Γαλλία - Γερμανία επιχειρούν να πάρουν την ηγεσία της Δύσης. Οι ΗΠΑ είναι η φυσική ηγέτιδα δύναμη της Δύσης καθώς είναι με μεγάλη διαφορά η μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική δύναμη και από τις πιο πλούσιες χώρες της Δύσης. Επιπλέον η αμερικανική κουλτούρα είναι πανευρωπαϊκή και ο αμερικανικός πολιτισμός πανευρωπαϊκός καθώς οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν από Ευρωπαίους αποίκους από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ρωσία δεν μπορεί να απειλήσει οικονομικά τις ΗΠΑ γιατί είναι στρατιωτική δύναμη αλλά δεν είναι οικονομική δύναμη. Επιπλέον δεν μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία της Δύσης καθώς δεν είναι καθαρά Δύση αλλά γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής και ανήκε στο κομμουνιστικό στρατόπεδο μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80. Η Ρωσία μπορεί μόνο να διεκδικήσει πιο σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Ευρώπη.
Γαλλία και Γερμανία (μαζί με Ιταλία) προσπαθούν να επιβάλλουν την δική τους κουλτούρα στην Ευρώπη που δεν είναι πανευρωπαϊκή αλλά γαλλογερμανική. Γαλλία και Γερμανία δεν αποτελούν επί του παρόντος στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ αλλά πιθανώς να αποτελέσουν μελλοντικά μαζί με όσες χώρες μείνουν τελικά στο γκρουπ τους. Αναμένεται έξοδος χωρών όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ. ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία έχουν πάρει άλλο δρόμο.
Έτσι Γαλλία και Γερμανία αποτελούν οικονομική και πολιτική απειλή και μπορεί μελλοντικά να αποτελέσουν στρατιωτική απειλή και διεκδικούν την ηγεσία της Δύσης από τις ΗΠΑ. Αντίθετα η Ρωσία είναι μόνο στρατιωτική απειλή. Επιπλέον Γαλλία και Γερμανία έχουν κάνει μια «περίεργη» συμμαχία με την Κίνα καθώς τις εξυπηρετεί το αρχικό σχέδιο ΕΕ - ΝΤΠ. Η Κίνα εξελίσσεται σε μεγαλύτερη απειλή από την Ρωσία για τις ΗΠΑ. Δεν είναι ακριβώς δύο στρατόπεδα αλλά μία τετραπολική matrix.
ΗΠΑ και Βρετανία χρειάζεται να κάνουν πολύ λεπτούς χειρισμούς ώστε να ωφεληθούν σε βάρος Γαλλίας - Γερμανίας (και Ιταλίας) αλλά ταυτόχρονα να μην ζημιωθούν αρκετά από την Ρωσία. Βέβαια όλες οι πλευρές κοιτάζουν πως θα κερδίσουν τα περισσότερα και θα χάσουν τα λιγότερα. Όμως όταν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση ή πλησιάζουμε προς τα εκεί, αυξάνει η πολιτική δύναμη των στρατιωτικών δυνάμεων. Ισχυρότερη είναι η AUKUS με συμμάχους (Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα κλπ) μετά η Ρωσία με τους συμμάχους της και στο τέλος Γαλλία - Γερμανία με τους συμμάχους τους.
Αυτή αναμένεται να είναι και η σειρά των χωρών που θα κερδίσουν τα περισσότερα και θα χάσουν τα λιγότερα. Θα έχει και προέκταση στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα. Όσοι έχουν ταχθεί με AUKUS και Ρωσία (πχ Νέα Αρχή, ΔΕΚΑ) αναμένεται να είναι σημαντικά κερδισμένοι σε βάρος όσων πήγαν με το μέρος Γαλλίας - Γερμανίας δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και όλων σχεδόν των κομμάτων της Βουλής (πλην ΚΚΕ).
Μια τελευταία παρατήρηση. Στην Ουκρανία, την τελευταία στιγμή προσπαθούν να δημιουργήσουν ομάδες Πολιτοφυλακής. Αυτά δεν γίνονται την τελευταία στιγμή, χρειάζονται χρόνο. Βέβαια από το καθόλου καλύτερα το λίγο. Δηλαδή από το να μην έχουν καθόλου Πολιτοφυλακή, καλύτερα να περάσουν μία ανεπαρκή σύντομη εκπαίδευση. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχαν προετοιμαστεί εγκαίρως, κάτι που πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε στην Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο.
Ιάσωνας