Τα ορφανά των Γάλλων

Τα ορφανά των Γάλλων

Τελειώνει η Γαλλία

Γάλλοι πολίτες πολέμησαν στην Αντίσταση αλλά η Γαλλία ως χώρα δεν πολέμησε κατά του Χίτλερ. Η κυβέρνηση του Βισύ ήταν φιλοναζιστική. Πολύ σωστά η Γαλλία δεν συμμετείχε στην Συμφωνία της Γιάλτας (1 - 2 - 3) που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου 1945. Λίγους μήνες πριν, στις 9 Οκτωβρίου 1944, συναντήθηκαν στην τέταρτη Διάσκεψη της Μόσχας, ο Τσώρτσιλ με τον Στάλιν.

Εκεί, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Τσώρτσιλ, έγινε η συμφωνία των ποσοστών ή της χαρτοπετσέτας. Έγραψε ο Τσώρτσιλ σε μία χαρτοπετσέτα τα εξής ποσοστά. Για την Σοβιετική Ένωση ήταν 90% σε Ρουμανία, 75% σε Βουλγαρία και για την Μεγάλη Βρετανία 90% σε Ελλάδα. Σε Ουγγαρία και Γιουγκοσλαβία θα είχαν από 50%. Το έδωσε στον Στάλιν και όταν μετά του πρότεινε να το κάψουν, ο Στάλιν του ζήτησε να το κρατήσει.

Στις δύο επόμενες μέρες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών διαπραγματεύτηκαν τα ποσοστά. Οι τελικές αποφάσεις πάρθηκαν στην συμφωνία της Γιάλτας. Ο Ντε Γκωλ σωστά δεν κλήθηκε. Υπήρχε μία αντιπάθεια ή ανταγωνισμός με τον Ρούσβελτ αλλά και ο Στάλιν δεν ήθελε να συμμετάσχει. Ο Ρούζβελτ πρότεινε διαμελισμό της Γερμανίας. Η Ελλάδα βρέθηκε υπό Βρετανική και Αμερικανική επιρροή, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του Εμφυλίου Πολέμου.

Λόγω του Εμφυλίου, οι φιλοναζιστές βρέθηκαν με την πλευρά των νικητών και οι κομμουνιστές στην πλευρά των ηττημένων. Ο Καραμανλής που ήταν φιλοναζιστής, είχε ξεκινήσει διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ από την δεκαετία του ’60. Μετά το 1974, έπρεπε να αποδυναμωθεί η επιρροή των ΗΠΑ στην Ελλάδα και να περάσει στην επιρροή της Γαλλίας. Ο Άξονας Γαλλίας - Γερμανίας είχε χωρίσει τις χώρες.

Στην Ελλάδα η Γαλλία δεν θα είχε αποκλειστική επιρροή αλλά μεγαλύτερη σε σχέση με την Γερμανία. Η Γερμανία θα είχε μεγαλύτερη επιρροή σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Οι δολοφονίες Αμερικανών από την 17Ν σκόπευαν να τρομοκρατήσουν τις ΗΠΑ ώστε να αποδυναμωθεί η επιρροή τους στην Ελλάδα και να ενδυναμωθεί η επιρροή της Γαλλίας.

Βέβαια το αριστερό πέπλο χρησίμευε για να καλύψει την εμπλοκή των Γάλλων και των γαλλόφιλων Ελλήνων. Πιθανότατα η 17Ν να εξυπηρετούσε πολλαπλούς σκοπούς σε διάφορα επίπεδα. Στο επίπεδο των μελών της ίσως να ήταν πράγματι μία αριστερή οργάνωση που «χτύπαγε» το σύστημα. Για κάποιους του αντιδικτατορικού αγώνα, τιμωρούσε τους χουντικούς και τους Αμερικάνους που όπως πίστευαν αυτοί, έπαιξαν ρόλο στην Δικτατορία.

Ενδεχομένως να περιλαμβάνονται και ενέργειες επιχειρηματικού ανταγωνισμού, αν συμμετείχαν μεγαλοπειχειρηματίες ή το πιθανότερο άνθρωποι που συμμετείχαν συνδέονταν με μεγαλοεπιχειρηματίες. Επιπλέον μπορεί να εξυπηρετούσε σκοπούς του ΠΑΣΟΚ και επικράτησης του απέναντι στην ΝΔ. Για τους Γάλλους ο στόχος ήταν η αποδυνάμωση της επιρροής των ΗΠΑ ώστε έτσι να αποκτήσουν αυτοί την μεγαλύτερη επιρροή.

Δηλαδή έχουμε διάφορους που συμμετείχαν στον κύκλο της 17Ν που μπορεί να είχαν διαφορετικούς σκοπούς. Λέω κύκλο γιατί στις δραστηριότητες συμμετείχαν και πολλοί άλλοι εκτός της δομής της οργάνωσης. Αυτά που συνέθεταν το παζλ της 17Ν ήταν αριστερά, ΠΑΣΟΚ, Γαλλία, Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης, αντιδικτατορικός αγώνας. Με αυτό το σκεπτικό μπορούν να εξηγηθούν καλύτερα οι ενέργειες της 17Ν, ήταν πολλαπλών σκοπών και όχι μόνο ενός. Υπήρχε ευελιξία.

Η βασική στρατηγική επιλογή (ΕΕ) του γαλλόφιλου, πρώην φιλοναζιστή, Κωνσταντίνου Καραμανλή αποδείχθηκε καταστροφική. Να δεχθούμε ότι ενήργησε καλοπροαίρετα και ότι πίστευε πως αυτό ήταν το καλό της χώρας, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν ήταν και τόσο καλοπροαίρετος. Και πάλι αποδείχθηκε πως έκανε ένα τεράστιο λάθος. Συνεχιστές της πολιτικής του είναι τα δύο ανίψια του και κυρίως ο μεγάλος. Η Αντίσταση του έχει φερθεί πάρα πολύ καλά μέχρι στιγμής. Πρέπει να το εκτιμήσει και να μην ξεθαρρεύει.

Διαπιστώθηκε (αν ισχύει η πληροφορία) πως από την πλευρά της Γαλλίας, οι δολοφονίες Αμερικανών στην Ελλάδα είχαν σκοπό, την αποδυνάμωση της επιρροής των ΗΠΑ και η ενδυνάμωση της επιρροής της Γαλλίας. Είναι λογικό να ζητηθεί από την πλευρά των ΗΠΑ, ως αντάλλαγμα, η απόσυρση της Γαλλίας και κατ’ επέκταση της Γερμανίας από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Επομένως εκ των πραγμάτων η οργάνωση Τραμπ θα αναλάβει την Νέα Δημοκρατία. Η πρόθεση της είναι να φερθεί με καλοσύνη και επιείκεια στα ορφανά των Γάλλων (Καραμανλήδες, Καμένος, Παυλόπουλος κλπ) και των Γερμανών (Μπακογιάννηδες κλπ). Όμως τα ορφανά δεν μπορούν να μας καβαλήσουν, θα είναι υπό.

Μπόχα Γαλλίας

Στέφανος

Scroll to Top