Υπέρ μας οι φθίνουσες αποδόσεις

Υπέρ μας οι φθίνουσες αποδόσεις

Λέμε εδώ και χρόνια πως όλοι αυτοί οι Νεοταξίτες ευρωπαϊστές είναι ή πολύ προδότες ή πολύ άσχετοι. Είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, πρέπει να τιμωρηθούν με βαριές ποινές και κατάσχεση όλης της περιουσίας τους, για να αποζημιωθεί ο ελληνικός λαός για την τεράστια οικονομική ζημιά που προκάλεσαν. Κατέστρεψαν τις ζωές δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων τα ανθρωπόμορφα τέρατα και κυκλοφορούν ελεύθεροι.  

Κάποιοι μας θεωρούσαν γραφικούς. Είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέμε. Τα τεκμηριώνουμε επιστημονικά με όσο τον δυνατόν πιο κατανοητό τρόπο για τον μέσο αναγνώστη εφημερίδων. Όποιοι δεν καταλαβαίνουν να διαβάζουν εφημερίδες δεν θα καταλαβαίνουν αυτά που γράφουμε. Είναι ντροπή για την Ελλάδα, ο Καραμανλής και ο Σημίτης και οι κυβερνήσεις τους να βρίσκονται εκτός φυλακής.

Ενώ η παραγωγικότητα είναι πάρα πολύ σημαντικό για το μέσο εισόδημα που μετράει πόσο πλούσιοι είμαστε, όλες οι ενέργειες των ευρωπαϊστών και της ΕΕ ήταν κατά της επίτευξης ψηλής παραγωγικότητας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε αυτά τα χάλια. Και στράφηκαν σε κλάδους χαμηλής παραγωγικότητας με μικρά περιθώρια βελτίωσης της και δεν φρόντισαν να επιτευχθεί σε άλλους κλάδους ψηλή παραγωγικότητα.

Όταν φθάσουμε ψηλά επίπεδα παραγωγικότητας θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε. Μέχρι να φθάσουμε, αν δεν έχουμε κάποια άμυνα, θα φάμε πολύ ξύλο, αυτό που έγινε και προκάλεσε την αποβιομηχανοποίηση της χώρας. Τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, τρώνε πολύ ξύλο για πάνω από σαράντα χρόνια από προίόντα χωρών με ψηλότερη παραγωγικότητα ή/και με χαμηλότερο επίπεδο τιμών (λόγω ευρώ).

Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Ένα και ένα κάνουν δύο. Για αυτό λέμε πως δεν μπορεί να είναι τόσο άσχετοι, πρέπει να είναι πολύ προδότες. Αν έχουμε στραφεί σε κλάδους χαμηλής παραγωγικότητας όπως ο τουρισμός και η γεωργία, θα είμαστε φτωχοί. Για να γίνουμε πιο πλούσιοι, πρέπει να στραφούμε σε κλάδους ψηλής παραγωγικότητας και να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα.

Θα ξεκινήσουμε από χαμηλότερη παραγωγικότητα, σε σχέση με τις πιο αναπτυγμένες χώρες και κάποια στιγμή θα τις φθάσουμε. Είναι εφικτό και η θεωρία των φθινουσών αποδόσεων δουλεύει υπέρ μας. Η θεωρία υποστηρίζει πως όσο προσθέτουμε κεφάλαιο, η βελτίωση της παραγωγικότητας μικραίνει. Για κάθε μονάδα κεφαλαίου που προσθέτουμε, το επιπλέον παραγόμενο προϊόν βαίνει μειούμενο.

Κάποια στιγμή φθάνει σε ένα πλατό. Οι αναπτυγμένες χώρες έχουν φθάσει αυτό το πλατό. Στις ΗΠΑ, το 80% της αύξησης παραγωγικότητας προέρχεται από τεχνολογικές εξελίξεις και μόνο το 20% από την αύξηση του κεφαλαίου. Η θεωρία του Rostow για τα πέντε στάδια της ανάπτυξης εξηγείται από τις φθίνουσες αποδόσεις. Σύμφωνα με τον Rostow, τα στάδια της ανάπτυξης είναι πέντε:

παραδοσιακή κοινωνία - βάσεις για απογείωση - απογείωση - ωριμότητα - μαζική κατανάλωση

Λέει πως για την μετάβαση από την παραδοσιακή κοινωνία χαμηλής παραγωγικότητας, σε μια πιο ανεπτυγμένη οικονομία ψηλότερης παραγωγικότητας, θα χρειαστεί ένα στάδιο για να μπουν οι βάσεις δηλαδή να δημιουργηθούν οι υποδομές. Από εκεί και πέρα συμπίπτει με τις φθίνουσες αποδόσεις. Το στάδιο της απογείωσης, των ψηλών ρυθμών ανάπτυξης, το ακολουθεί ένα πλατό.

Τα ελληνικά προϊόντα τρώνε πολύ ξύλο εδώ και δεκαετίες εξαιτίας της ΕΕ και της Ευρωζώνης από α) προϊόντα χωρών της ΕΕ με καλύτερη παραγωγικότητα β) προϊόντα χωρών εκτός ΕΕ με χαμηλότερο επίπεδο τιμών. Το θέμα των ελληνικών προϊόντων δεν είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας. Όταν τρώνε ξύλο τα ελληνικά προϊόντα, τρώει ξύλο το ΑΕΠ και «κτυπιέται» η τσέπη του μέσου Έλληνα.

Το ΑΕΠ = παραγωγικότητα Χ συνολικές ώρες εργασίας. Για την μεγιστοποίηση του ΑΕΠ το ένα σκέλος είναι η παραγωγικότητα δηλαδή χρειάζεται α) δομική αλλαγή σε κλάδους ψηλής παραγωγικότητας β) βελτίωση της παραγωγικότητας των κλάδων. Το άλλο σκέλος είναι οι ώρες δηλαδή απαιτείται α) ελαχιστοποίηση ανεργίας και υποαπασχόλησης β) μεγιστοποίηση του ποσοστού του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό.

Αν τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες δεν έχουν απόλυτο πλεονέκτημα δηλαδή δεν έχουν καλύτερη παραγωγικότητα και έχουν απεμπολήσει οι άσχετοι ή προδότες ευρωπαϊστές Νεοταξίτες τις άμυνες, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα είναι μη ανταγωνιστικά και δεν θα μπορεί να διατεθούν στις αγορές. Άμυνες είναι ο προστατευτισμός και το χαμηλότερο επίπεδο τιμών που προκαλείται από το εγχώριο νόμισμα.

Επομένως θα συρρικνωθεί η παραγωγή και θα πέσει το μέσο εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο. Αυξάνεται η ανεργία και η υποαπασχόληση, μειώνεται το εργατικό δυναμικό σε σχέση με τον πληθυσμό. Γυναίκες και νέοι δεν ψάχνουν εργασία διότι ξέρουν πως είναι τέτοιες οι συνθήκες που ή δεν θα βρουν ή αυτό που θα βρουν δεν θα είναι κάτι ικανοποιητικό ή/και προσοδοφόρο.

Δηλαδή δεν γίνονται αυτά που πρέπει ώστε να μεγιστοποιήσουν το ΑΕΠ = παραγωγικότητα Χ ώρες εργασίας, μεγιστοποιώντας την παραγωγικότητα και τις ώρες εργασίας. Έτσι η οικονομία κινείται πολύ χαμηλότερα από τις δυνατότητες της. Το θα συρρικνωθεί και θα πέσει που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο όπως έχει εξηγηθεί είναι σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να ήταν, με τους ενδεδειγμένους ρυθμούς ανάπτυξης για το οικονομικό επίπεδο της χώρας. Σχεδόν όλες οι χώρες, μακροχρόνια έχουν ανάπτυξη.

Ανταγωνιστικότητα και νόμισμα

Ηλίας

Scroll to Top