Κορόιδα όλοι οι Ανατολικοευρωπαίοι
Κορόιδα όλοι οι Ανατολικοευρωπαίοι
συνέχεια από Τα μεγαλύτερα κορόιδα
Σημασία έχει πως με εγχώριο νόμισμα, τα ελληνικά προϊόντα και οι ελληνικές υπηρεσίες θα ήταν πιο ανταγωνιστικά. Πόσο ανταγωνιστικά δεν μπορούμε ακριβώς να ξέρουμε διότι δεν μπορούμε να ξέρουμε που θα βρισκόταν το επίπεδο τιμών, αν είχαμε δραχμή. Σίγουρα όμως θα ήταν αρκετά χαμηλότερα αλλά δεν ξέρουμε πόσο χαμηλότερα. Θα ήταν λοιπόν περισσότερο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα και οι ελληνικές υπηρεσίες με την δραχμή από ό,τι είναι με το ευρώ.
Αν όμως δεν ήταν αρκετά ανταγωνιστικά, θα έπρεπε να προστατευθούν. Είναι δομημένη κατ' αυτό τον τρόπο η καταραμένη ΕΕ ώστε να μην μπορούν να προστατευθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλων των χωρών με χαμηλότερη παραγωγικότητα. Αυτό είναι προς όφελος των χωρών με ψηλότερη παραγωγικότητα και σε βάρος των χωρών με χαμηλότερη παραγωγικότητα. Αυτές που έχουν χαμηλότερη παραγωγικότητα, ενδέχεται να είναι ανταγωνιστικές, αν έχουν δικό τους νόμισμα.
Όμως μπορεί να μην επαρκεί το χαμηλότερο επίπεδο τιμών που θα είχαν με δικό τους νόμισμα, για να ισοσκελίσει την διαφορά παραγωγικότητας. Εδώ να αναφέρω δύο πράγματα. Πρώτον, στην Ελλάδα έγινε εσωτερική υποτίμηση από την καταραμένη τρόικα. Δηλαδή τα επίπεδα τιμών ήταν πιο κοντά σε αυτά της Γερμανίας. Δεύτερον, η χρηματική παραγωγικότητα επηρεάζεται από το επίπεδο τιμών των υλικών και υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνονται στο κόστος.
Η παραγωγικότητα συνδέεται και με το οικονομικό επίπεδο. Εξ ορισμού η παραγωγικότητα είναι το πηλίκο του παραγόμενου προϊόντος δια των συνολικών ωρών απασχόλησης. Ο καταλληλότερος δείκτης οικονομικού επιπέδου είναι το κατά κεφαλή εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (GDP per capita ppp) που είναι το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης δια του συνολικού πληθυσμού.
παραγωγικότητα = ΑΕΠ / συνολικές ώρες απασχόλησης κατά κεφαλή εισόδημα = ΑΕΠ/ σύνολο πληθυσμού
Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και των συνολικών ωρών απασχόλησης. Το δεύτερο εξαρτάται από το πρώτο αλλά επίσης από το ποσοστό του εργατικού δυναμικού επί του συνόλου, το επίπεδο της ανεργίας και το μέσο ετήσιο επίπεδο ωρών απασχόλησης. Το τελευταίο έχει να κάνει με το μέσο επίπεδο ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης, την υποαπασχόληση και την εποχιακή απασχόληση.
Σε γενικές γραμμές, χώρες με ψηλότερη παραγωγικότητα έχουν ψηλότερο οικονομικό επίπεδο, αν και είναι και άλλοι παράγοντες που το καθορίζουν. Σε γενικές γραμμές, βλέποντας το οικονομικό επίπεδο μιας χώρας μπορούμε να συμπεράνουμε το επίπεδο παραγωγικότητας της. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ΕΕ. Είναι στην προτελευταία θέση πριν την Βουλγαρία, όσον αφορά το κατά κεφαλή εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Σε γενικές γραμμές, ανάλογη είναι και η παραγωγικότητα της χώρας, στις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ.
Για χώρες με χαμηλή παραγωγικότητα είναι ασύμφορο να βρίσκονται σε ένα γκρουπ όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, με χώρες ψηλότερης παραγωγικότητας. Δεν έχω τα στοιχεία παραγωγικότητας για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Όμως υπάρχουν πολλοί πίνακες με στοιχεία για το κατά κεφαλή εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται χαμηλότερα από αυτές τις Δυτικής Ευρώπης.
Σε γενικές γραμμές, ανάλογη είναι και η κατάταξη της παραγωγικότητας τους. Επομένως για ΟΛΗ την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ είναι ΑΣΥΜΦΟΡΗ η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην ΕΕ. Ακόμη πιο ασύμφορη είναι για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται στην Ευρωζώνη. Διότι όχι μόνο έχουν χαμηλότερη παραγωγικότητα από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης αλλά έχουν απεμπολήσει το τελευταίο όπλο που προστάτευε τους εγχώριους κλάδους, το εγχώριο νόμισμα.
Αν θέλετε να δείτε ποιοι είναι τα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΡΟΪΔΑ της ΕΥΡΩΠΗΣ, δείτε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι στην Ευρωζώνη. Πέρα από κάθε αμφιβολία, τα μεγαλύτερα κορόιδα της Ευρώπης είναι Έλληνες, Κύπριοι, Κροάτες, Σλοβένοι, Σλοβάκοι, Λιθουανοί, Λετονοί, Εσθονοί. Από αυτούς, μακράν τα μεγαλύτερα κορόιδα της Ευρώπης.
Έχουμε Πανευρωπαϊκό τίτλο διαρκείας που δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει ούτε να μας τον πάρει κανείς. Ο τίτλος είναι για τα μεγαλύτερα κορόιδα της Ευρώπης. Τα κορόιδα οι Έλληνες μπήκαν πολύ πιο πριν από τους άλλους με χαμηλή παραγωγικότητα, στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ενώ μάλλον έχουν την χαμηλότερη παραγωγικότητα της ΕΕ, μετά την Βουλγαρία.
Μαριονέτες των τρωκτικών δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Πιθανώς και στις άλλες Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης να τους παρουσιάζουν το ευρώ ως μια μεγάλη κατάκτηση. Μόνο που δεν είναι έτσι αλλά είναι κοροϊδία διότι ζημιώνονται από την συμμετοχή τους στο ευρώ. Απεμπολούν το τελευταίο όπλο προστασίας των εγχώριων κλάδων και τους αφήνουν να τους κατασπαράξουν τα τρωκτικά οι Δυτικοευρωπαίοι.
Επομένως πως θα λειτουργήσει η Κοινοπολιτεία της Ανατολικής Ευρώπης για να πιάσει το οικονομικό επίπεδο της Δυτικής σε είκοσι πέντε με τριάντα χρόνια; Έχουν όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ίδιο επίπεδο παραγωγικότητας; Αφού δεν βρίσκονται στο ίδιο οικονομικό επίπεδο μπορούμε να συμπεράνουμε πως έχουν διαφορετικό επίπεδο παραγωγικότητας.
Το μοντέλο στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της καταραμένης ΕΕ που θα συνεχιστεί στην Δυτική Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα βασικό σημείο είναι το ανατολικό ευρώ που θα κάνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των χωρών της Ανατολικής Ευρωζώνης περισσότερο ανταγωνιστικά, σε σχέση με της Δυτικής Ευρώπης και άλλων χωρών.
Εντός του γκρουπ, ενδεχομένως χώρες με χαμηλότερη παραγωγικότητα να μην συμμετέχουν στην Ανατολική Ευρωζώνη. Επίσης αν κάποια χώρα που βρίσκεται ήδη εντός έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, ίσως να μπορεί να βγει από την Ανατολική Ευρωζώνη. Θα είναι πιο εύκολη η είσοδος και η έξοδος τόσο στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία όσο και στη Ανατολική Ευρωζώνη.
Επίσης υπάρχει πρόβλεψη εγχώριοι κλάδοι να προστατευτούν, μέχρι να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί. Η παραγωγικότητα είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί. Όσο βελτιώνεται η παραγωγικότητα, τόσο γίνονται πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες. Κυρίως, το μοντέλο είναι πολύ διαφορετικό και αποφεύγονται όλα τα προβλήματα που έχει η καταραμένη ΕΕ.
Γιατί θα λειτουργήσει η Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία; Διότι οι χώρες βρίσκονται σχετικά κοντά ως προς το οικονομικό επίπεδο και άρα σε γενικές γραμμές ως προς την παραγωγικότητα. Το ανατολικό ευρώ θα είναι λιγότερο σκληρό από το ευρώ. Επίσης το μοντέλο είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της ΕΕ. Η εμπειρία της ΕΕ χρησίμευσε ως παράδειγμα προς αποφυγή των λαθών που έγιναν.
Γρηγόριος