Όλοι έχουν δίκιο στον ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι έχουν δίκιο στον ΣΥΡΙΖΑ

Επειδή όλοι ασχολούνται με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ να γράψουμε μερικές παραγράφους. Όχι επειδή είναι σημαντικά αλλά επειδή όλοι ασχολούνται με αυτά. Ουσιαστικά να επαναλάβουμε αυτά που είχαμε γράψει σε προηγούμενα άρθρα. Ό,τι λέμε γίνεται. Είχαμε γράψει για αυτά που έγιναν στο Ισραήλ, πολλούς μήνες πριν. Είχαμε γράψει για την διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ πολλούς μήνες πριν.

Είχαμε γράψει πως ο Πολάκης είναι ο Αντί-τσίπρας. Τελικά οι Αντί-τσίπρες θα είναι δύο ή τρεις. Ο ένας είναι ο Πολάκης για τα οργανωτικά και την πολιτική καθοδήγηση. Ο άλλος είναι ο Κασελάκης για τα επικοινωνιακά, το show. Μάλλον θα υπάρξει και τρίτος ή τρίτη που θα είναι ο/η επικεφαλής του νέου κόμματος που όπως όλα δείχνουν σίγουρα θα δημιουργηθεί.

Φαίνεται πως έχει γίνει μεγάλο ανακάτεμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι έχουν δίκιο; Όλοι έχουν δίκιο ή κανένας δεν έχει άδικο. Είναι απλά δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τα Μνημόνια ήταν ένα μικρό κόμμα που με δυσκολία έμπαινε στην Βουλή. Ενδεχομένως ο ιδεολογικός χώρος του παλιού ΣΥΡΙΖΑ να ήταν παραπάνω από το 3 - 5% που έπαιρνε στις εκλογές.

Ένα τμήμα του χώρου είχε πάει στο ΠΑΣΟΚ επειδή ήταν κόμμα εξουσίας. Πόσο ήταν αυτός ο χώρος του παλιού ΣΥΡΙΖΑ; Κατά την άποψη μου κάτω από 15% και μάλλον κάτω από 10%. Σε καμία περίπτωση αυτός ο χώρος δεν ήταν το 36%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό 20 - 25% που δεν ανήκε στον ιδεολογικό του χώρο. Αυτοί ήταν περιστασιακοί ψηφοφόροι λόγω των Μνημονίων.

Τελικά έχασε τον αντιμνημονιακό χαρακτήρα και έγινε νεοταξικό κόμμα. Η ΝΤΠ υποστήριζε τα Μνημόνια. Εκτός αυτού, τα Μνημόνια τελείωσαν. Έτσι ο περιστασιακοί ψηφοφόροι δεν είχαν λόγο να ψηφίσουν πλέον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως επειδή εξακολουθούσε να έχει την πρώτη θέση στην κεντροαριστερά, διατήρησε κάποιους ψηφοφόρους λόγω της πόλωσης.

Επειδή οι Μητσοτάκηδες είναι ρετάλια της κεντροαριστεράς, η Νέα Δημοκρατία πήρε αρκετούς κεντρώους σημιτικούς ψηφοφόρους. Αλλιώς τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα ήταν παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται σιγά - σιγά στον ιδεολογικό του χώρο που δεν είναι χώρος εξουσίας. Στην καλύτερη περίπτωση να είναι 15% αλλά μάλλον είναι κάτω από 10%, ίσως όχι όμως μόνο 3 - 5 %.

Αν δεν αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα να διατηρηθεί κόμμα εξουσίας. Η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς βρίσκεται δεξιότερα, προς το κέντρο. Η μία προσέγγιση είναι της αλλαγής που δεν είναι λάθος. Όμως υπάρχει και η άλλη προσέγγιση, αυτών που θέλουν να μείνουν πιστοί στην ιδεολογία τους και να μην μεταλλαχθούν για την εξουσία.

Και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας πως τα κόμματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Από την άλλη δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να δεχτούν την αλλαγή, αν δεν τους εκφράζει ιδεολογικά. Η μόνη λύση είναι η διάσπαση. Ένα τμήμα να πάει προς το κέντρο, για να κτυπήσει το ΠΑΣΟΚ αλλά και την Νέα Δημοκρατία.

Ένα άλλο τμήμα να πάει προς τα αριστερά, σε αυτό που ήταν πάντοτε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τα Μνημόνια που εκτοξεύτηκαν τα ποσοστά του. Άνθρωποι, άνθρωποι, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Αφού και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο, από διαφορετική σκοπιά. Βέβαια η διάσπαση έχει τα ρίσκα της. Έτσι είναι η πολιτική. Μπορεί να τους βγει αλλά μπορεί και να μην τους βγει.

Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις. Η μία είναι ο κεντρώος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς το αριστερό κομμάτι, να εξαφανίσει το ΠΑΣΟΚ. Η άλλη είναι να επικρατήσει τελικά το ΠΑΣΟΚ στον χώρο. Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση να κάνουν ένα νέο κόμμα σοσιαλδημοκρατικό (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ). Όμως νομίζω πως θα προτιμήσουν να κτυπηθούν με το ΠΑΣΟΚ. Αν καταφέρουν να εξαφανίσουν το ΠΑΣΟΚ, θα συνεργαστούν προεκλογικά ή μετεκλογικά με τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ που θα λέγεται κάπως αλλιώς.

Όλα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μικρής σημασίας. Γενικότερα όλα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό είναι πολύ μικρής σημασίας. Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η ΝΤΠ. Οι περισσότεροι πολιτικοί είναι Νεοταξίτες. Οι ευρωπαϊστές είναι Νεοταξίτες διότι η ΕΕ είναι μέρος του σχεδίου της ΝΤΠ. Μάλιστα είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στα διαβολικά σχέδια τους.

Η ΝΤΠ είναι η συνέχεια των Ναζί. Ο σκοπός τους είναι να εγκαθιδρύσουν μια Παγκόσμια Δικτατορία ώστε μια απειροελάχιστη μειοψηφία να εξαπατά, να εκμεταλλεύεται και να καταπιέζει τους ανθρώπους. Θα δημιουργήσουν άλλες τρεις ηπειρωτικές ενώσεις σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Δικτατορικής Ένωσης.

Τα διαβολικά σχέδια τους όμως δεν θα προχωρήσουν. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές. Ή η ΝΤΠ θα συμβιβαστεί ή θα ηττηθεί. Και στις δύο περιπτώσεις θα γίνουν πολύ μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό πολιτικό, μιντιακό και γενικότερο σκηνικό. Στην δεύτερη περίπτωση, της ήττας, οι αλλαγές θα είναι τεράστιες. Αυτοί που μας κυβερνούν θα βρεθούν στην φυλακή.

Πιθανώς να βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη του απελευθερωτικού πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη. Ίσως σε λίγο να αρχίσουν να βομβαρδίζονται νεοταξικοί στόχοι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νεοταξικό κόμμα, λιγότερο όμως από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ που είναι τα πλέον νεοταξικά κόμματα. Από τα δύο, η Νέα Δημοκρατία είναι το πιο νεοταξικό διότι έβαλε την χώρα στην ΕΕ. Η ΕΕ είναι μέρος του σχεδίου της ΝΤΠ.

Βέβαια αυτό αφορά την ηγεσία διότι η βάση της κεντροδεξιάς δεν είναι νεοταξική αλλά έχει εξαπατηθεί από την ηγεσία. Γενικότερα οι ηγεσίες των κομμάτων εξαπατούν τις βάσεις των κομμάτων. Ενώ η ευρωπαϊκή πορεία ήταν καταστροφική, εμμένουν και προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως κάτι θετικό. Αυτό γιατί είναι όργανα της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Ο σκοπός τους είναι η επιτυχία του διαβολικού σχεδίου, σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Ως νεοταξικό κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δεχτεί χτυπήματα από ρουκέτες ή πυραύλους. Πιθανώς όμως πρώτα θα δεχτούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως όμως να γίνει ταυτοχρόνως δηλαδή μέσα στην ίδια μέρα να χτυπηθούν και τα τρία κόμματα. Μην ξεχνάμε πως αυτά είναι τα κόμματα εξουσίας. Κάποια που συγκυβέρνησαν όπως ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν πλέον στην Βουλή.

Αν η ΝΤΠ συμβιβαστεί, η μισή τουλάχιστον ψευτο-ελίτ θα αντικατασταθεί από την Αντί - ΝΤΠ. Αν η ΝΤΠ ηττηθεί, τότε όλη η ψευτοελίτ θα αντικατασταθεί από την Αντί - ΝΤΠ. Θα μας τελειώσουν οι Νεοταξίτες γιατί αν ζουν, θα βρεθούν στην φυλακή και θα κατασχεθεί η περιουσία τους. Είναι όλοι συνωμότες, προδότες και απατεώνες. Όλα αυτά θα αποδειχθούν στα δικαστήρια και θα εξηγηθούν στα ΜΜΕ, όταν δεν θα ελέγχονται από τη ΝΤΠ. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά. Αφιέρωσα το μισό άρθρο στα επίκαιρα και το άλλο μισό στα σημαντικά.

Πέτρος

Scroll to Top