Παρασκηνιακές διεργασίες

Παρασκηνιακές διεργασίες

Πήγε ο Μητσοτάκης στο Βελιγράδι και έκαναν κοινές δηλώσεις με τον Βούτσιτς. Ο Βούτσιτς μίλησε περισσότερο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε κάποιο σημείο αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Είπε πως η Ελλάδα είναι από τους υποστηρικτές. Με αυτές τις δηλώσεις, ο κόσμος μπερδεύτηκε, διότι ο Βούτσιτς θεωρείται ρωσόφιλος.

Οι άνθρωποι θα περίμεναν να μιλήσει για την δημιουργία της Ανατολικής ΕΚ (Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας) και την συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ. Όμως δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργεί η πολιτική. Δεν μπορούν να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για παρασκηνιακές διεργασίες. Εμείς το επαναλαμβάνουμε συνέχεια για την δημιουργία της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας αλλά αυτή την στιγμή, όλα αυτά γίνονται παρασκηνιακά.

Οι πληροφορίες μας λένε πως προχωράνε καλά, τόσο η συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ όσο και η δημιουργία της Ανατολικής ΕΚ. Ο Μητσοτάκης είναι γνωστό πως είναι υπέρτατος ευρωπαϊστής Νεοταξίτης και υποστηρίζει την καταστροφή και την υποδούλωση της Ελλάδας. Αυτός όμως είναι ο πρωθυπουργός τώρα, αυτή είναι η γραμμή που έχει η χώρα, προς το παρόν αλλά όχι για πολύ ακόμη.

Δεν μπορεί λοιπόν ο Βούτσιτς να βγει και να υποστηρίξει ανοικτά την Ανατολική ΕΚ, όταν ξέρει τι ρόλο παίζει ο Μητσοτάκης. Διότι από ό,τι είπαν, η συνάντηση θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των εμπορικών και άλλων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι ο Βούτσιτς «πάει με τα νερά» του Μητσοτάκη, προς το παρόν, μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Επιπλέον πρέπει να το παίζει σε διπλό ταμπλό.

Διότι εμείς μπορεί να έχουμε πληροφόρηση από ψηλά κλιμάκια της Αντί - ΝΤΠ πως τόσο η συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ όσο και η δημιουργία της Ανατολικής ΕΚ πηγαίνουν πολύ καλά αλλά πιθανώς ο Βούτσιτς να μην είναι απόλυτα σίγουρος. Εδώ που τα λέμε, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος. Αυτοί που το προχωράνε, η πραγματική ελίτ της Αντί - ΝΤΠ, ξέρουν πόσο πιθανό είναι.

Έτσι ο Βούτσιτς δεν θέλει να χαλάσει την πιθανότητα της συμμετοχής της Σερβίας στην ΕΕ, στην περίπτωση που η Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία δεν προχωρήσει. Βέβαια κατά πόσο συμφέρει την Σερβία, είναι μια άλλη ιστορία. Πιθανώς όμως να θέλει να έχει την ΕΕ ως καβάντζα δηλαδή να έχει ανοιχτές όλες τις επιλογές και από εκεί και πέρα να πράξει ανάλογα.

Τις δηλώσεις δεν τις κάνει για να τις ακούσει ο κόσμος αλλά για να τις ακούσει ο Μητσοτάκης, η ΕΕ, ο Μπάιντεν στην Αμερική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή την στιγμή, ο Μπάιντεν είναι ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ. Μάλλον σε ένα χρόνο από τώρα δεν θα είναι. Όμως δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι. Ο Μπάιντεν είναι επίσης Νεοταξίτης όπως ο Μητσοτάκης. Για αυτό και μάλλον θα τον «μαυρίσουν» οι Αμερικάνοι ψηφοφόροι. Όμως δεν έχει συμβεί ακόμη.

Επομένως ο Βούτσιτς κρατάει μια συνετή στάση. Περιμένει τις εξελίξεις και είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Ούτως ή αλλιώς, εξυπηρετεί η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ακόμη περισσότερο στην δημιουργία της Ανατολικής ΕΚ. Εκτός αυτού, μην ξεχνάμε πως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι εντός της ΕΕ, θα αποσχιστούν για να δημιουργήσουν ξεχωριστό γκρουπ.

Έτσι η ευρωπαϊκή πορεία οποιασδήποτε χώρας, τελικά δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Ίσως και να είναι ωφέλιμη διότι μπορεί να κάνει πιο εύκολα τα πράγματα για την Ανατολική ΕΚ. Ακόμη κι αν κάποια νέα χώρα γίνει μέλος δεν είναι πρόβλημα. Απλώς θα αποσχιστούν παραπάνω χώρες. Υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο. Ίσως ακόμη και να συζήτησαν την Ανατολική ΕΚ, αν ο Μητσοτάκης έχει αλλάξει στάση.

Δεν μπορούν όμως να αναφερθούν επίσημα σε αυτό, από την στιγμή που δεν υπάρχει κάτι επίσημο αλλά μόνο παρασκηνιακές διεργασίες. Έτσι είναι πιθανό, όταν αναφέρονται σε ευρωπαϊκή πορεία, να εννοούν την πορεία στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης και όχι ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μητσοτάκης ξέρει πως κάποια στιγμή, θα του ζητηθεί να συμμορφωθεί με την συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ και να κάνει σαρωτικό ανασχηματισμό.

Θα αντικαταστήσει Νεοταξίτες με Αντινεοταξίτες σε σημαντικά υπουργεία. Αν δεν συμμορφωθεί, απλά θα φύγει. Ή θα γίνουν εκλογές ή θα γίνει αντικατάσταση πρωθυπουργού, βρετανικού τύπου. Οι Συντηρητικοί άλλαζαν πρωθυπουργούς, χωρίς να γίνονται εκλογές. Και στην Ελλάδα έχει γίνει με τον Ράλλη που αντικατέστησε τον Καραμανλή στην πρωθυπουργία. Υπάρχει τρόπος να φύγει ο Μητσοτάκης, απλά δεν έχει έρθει ακόμη η κατάλληλη ώρα.

Κάτι αντίστοιχο με την Σερβία, ισχύει για την περίπτωση της Ουγγαρίας. Είχε κάνει κάποιες δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών που δεν ήταν κατά της ΕΕ και υπέρ της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας. Υποστήριξε επίσης την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Πιθανότατα αναφερόταν στην συμμετοχή τους στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ουγγαρία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2024.

Δεν θέλει να χάσει αυτή την ευκαιρία. Το σκεπτικό είναι σωστό. Αφού ακόμη βρίσκεται εντός της ΕΕ δεν θέλει να χάσει κάποια προνόμια που αυτό της προσφέρει. Το ίδιο ισχύει και για κάποιες επιδοτήσεις που δεν τους έδιναν. Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις είναι άλλη μια ευρωπαϊκή απάτη. Παίρνει η ΕΕ τα λεφτά από τους πολίτες των χωρών και μετά κάνει τον νταβατζή, με τα δικά τους λεφτά. Αν θέλει τους τα δίνει και αν θέλει δεν τους τα δίνει.

Νομίζουν κάποιοι βλάκες πως η ΕΕ μας χαρίζει λεφτά. Τα δικά μας λεφτά, πρώτα μας τα παίρνει και μετά μας τα δίνει πίσω, για να τα κάνουμε ότι η γραφειοκρατία αποφασίσει. Δηλαδή τα λεφτά που κατακρατούσε η ΕΕ, ήταν λεφτά των Ούγγρων. Τους τα είχε πάρει η ΕΕ και μετά δεν τους έδινε γιατί έτσι γουστάρανε. Είναι δυνατόν ποτέ κανείς να θέλει να μείνει σε αυτό το κωλοχανείο;

Ας πούμε πως ο Βούτσιτς ή ο Όρμπαν έβγαιναν και έλεγαν «εμείς θα προσχωρήσουμε στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία». Θα τους πέρναγαν για ηλίθιους ή τρελούς, όταν επίσημα δεν έχει γίνει καμία αναφορά για την δημιουργία της. Αυτό δεν θα το ανακοινώσει μία χώρα αλλά μια ομάδα χωρών, όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή. Προς το παρόν είναι παρασκηνιακές διεργασίες που όπως μαθαίνουμε πηγαίνουν καλά.

Κάποια στιγμή, θα βγει μια επίσημη ανακοίνωση για την Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία. Σε κάποιους θα πέσει σαν κεραμίδα. Όσοι παρακολουθούν το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεν πρόκειται να πέσουν από τα σύννεφα. Είναι σίγουρο πως θα γίνει η Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία; Όχι αλλά είναι σίγουρο πως δεν θα προχωρήσει το σχέδιο της ΝΤΠ και η ΕΕ.

Αν δεν συμβιβαστεί η ΝΤΠ, θα ηττηθεί. Τότε θα προχωρήσει η λύση επικράτησης της Αντί - ΝΤΠ που ακόμη δεν έχει εξηγηθεί πως ακριβώς θα είναι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα διαρρεύσει, όταν θα πλησιάζει η επικράτηση της Αντί - ΝΤΠ, επί της ΝΤΠ. Επίσημα θα ανακοινωθεί μετά την επικράτηση. Ξέρουμε μόνο πως η λύση επικράτησης θα είναι μεταξύ της συμβιβαστικής λύσης και του παλιού συστήματος.

Περικλής

Scroll to Top