Θα μας σώσει ο Τραμπ;

Θα μας σώσει ο Τραμπ;

προηγούμενο Όταν δεν παίρνουν από λόγια

Αν δεν πετύχουν οι ομογενείς των ΗΠΑ την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό ζυγό, θα το κάνουν οι Ρώσοι. Έχουν ιστορικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα, για την ακρίβεια στο Βυζάντιο. Η Ελλάδα είναι η κοντινότερη σύγχρονη χώρα. Ο μόνος τρόπος να βρεθεί η Ελλάδα στο ίδιο γκρουπ χωρών με την Γαλλία είναι αν η Γαλλία είναι στο ίδιο γκρουπ με ΗΠΑ – Βρετανία ή με Ρωσία.

Παρόλο που δεν είναι τελείως απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, έχει λίγες πιθανότητες. Όσες επικοινωνιακές στρατιωτικές ασκήσεις και να κάνουν, όσο εξοπλισμό και να αγοράσουν, όσο και να χτυπιέται ο Βαλδουίνος της Φλάνδρας (Κώστας Καραμανλής) και οι διάφοροι παρεμφερείς γαλλομανείς, η καταστροφική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας βρίσκεται στο τέλος της.

Μετά την επικράτηση της Μελόνι, σε τρεις από τις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία) βρίσκονται στην διακυβέρνηση  Αντινεοταξίτες. Έμεινε ο Μακρόν. Η Γερμανία είναι μια δύσκολη υπόθεση που θα αντιμετωπισθεί με άλλο τρόπο. Αν τυχόν συνδράμει στρατιωτικά την Ελλάδα η Γαλλία, σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, είναι πιθανό να πέσει η κυβέρνηση του Μακρόν.

Η Ρωσία θέλει στο γκρουπ της να είναι τουλάχιστον οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ενδεχομένως άλλες της πρώην κομμουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης. Η Σοβιετική Ένωση αποτελούνταν από Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Αρμενία, Γεωργία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενία, Καζακστάν και Ρωσία.

Οι υπόλοιπες πρώην κομμουνιστικές χώρες είναι Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και οι Βαλκανικές. Ήδη υπάρχει η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων χωρών (CIS) όπου συμμετέχουν δέκα χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Δεν περιλαμβάνονται από την πρώην ΕΣΣΔ αυτές που είναι μέλη της ΕE δηλαδή οι Βαλτικές. Όπως και να έχει, σε βάθος χρόνου οι σχέσεις με την Ρωσία θα εξομαλυνθούν και είναι πιθανό να συμμετέχει στους G8.

Βρίσκεται στους G20 που στην πραγματικότητα είναι G19 γιατί μετράνε ως οντότητα και αυτή την τεράστια μπούρδα, το σατανικό τερατούργημα, το αποτυχημένο πείραμα, την ΕΕ. Εκτός από τους G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), στους G19 συμμετέχουν επίσης Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία.

Ίσως την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ρωσία να την πετύχει η επόμενη κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων. Γενικά οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι έχουν καλύτερη άποψη για την Ρωσία σε σχέση με τους Δημοκρατικούς. Χάλασε κάπως λόγω της υπόθεσης της Ουκρανίας αλλά μπορεί να φτιάξει πάλι. Στους Ρεπουμπλικάνους κυριαρχεί η φράξια Τραμπ δηλαδή η εσωκομματική ομάδα που αυτή την στιγμή ηγέτης είναι ο Τραμπ.

Φαίνεται πως οι Δημοκρατικοί έχουν κηρύξει πόλεμο στον Τραμπ, χρησιμοποιώντας τους δικούς τους σε θέσεις του δημοσίου. Δεν έχουν καταλάβει πως ο Τραμπ απλώς εκφράζει ένα μεγάλο μέρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του και ένα μικρό των Δημοκρατικών. Ακόμη και να μην είναι υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ ο ίδιος ο Τραμπ, θα είναι κάποιος(α) σαν τον Τραμπ ιδεολογικά, με τον οποίο(α) ο Τραμπ θα έχει καλές σχέσεις.

Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022 θα δείξουν ενδεχομένως πως θα πάνε και οι επόμενες προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2024. Το κυβερνών κόμμα έχει συνήθως μια φθορά. Αν όμως ήδη η φθορά αποδειχθεί μεγάλη στις 8 Νοεμβρίου, ίσως να γίνει ακόμη μεγαλύτερη στα επόμενα δύο χρόνια. Ο Τραμπ και πάρα πολλοί Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν πως κέρδισαν τις εκλογές το 2022 και υπήρξε νοθεία.

Ο Τραμπ ήδη έχει ζητήσει να ηγηθεί μιας δυτικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία. Στην αρχή της θητείας του διατηρούσε καλές σχέσεις με την Ρωσία και τον Πούτιν που αργότερα όμως κάπως ψυχράνθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ ή κάποιος(α) σαν τον Τραμπ είναι πολύ καταλληλότερος να πετύχει εξομάλυνση των σχέσεων με την Ρωσία από τον Μπάιντεν ή κάποιον σαν τον Μπάιντεν.

Αυτή την προβλεπόμενη εξομάλυνση των σχέσεων μπορούν να την εκμεταλλευτούν οι ομογενείς των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Ορθόδοξους ώστε να διαδραματίσουν έναν σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο. Το ζήτημα είναι σε τι θέση θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά από το «ανακάτεμα της τράπουλας». Με Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία θα βρίσκεται σίγουρα σε πολύ χειρότερη θέση. Βέβαια ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα άλλο κόμμα εξουσίας στην κεντροδεξιά. 

Δήμος

Scroll to Top