Να εξηγήσουν τον Ερντογάν

Να εξηγήσουν τον Ερντογάν

Πάλι αποπροσανατολίζουν τα συστημικά ΜΜΕ τους Έλληνες πολίτες. Προσπαθούν να μας πείσουν πως δήθεν ο Ερντογάν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Δύσης και για αυτό άλλαξε συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με την πραγματικότητα. Προσπαθούν να ερμηνεύσουν τον Ερντογάν σύμφωνα με τους Έλληνες πολιτικούς.

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ερντογάν και των Ελλήνων πολιτικών. Οι Έλληνες πολιτικοί είναι πιόνια ξένων δυνάμεων και ξένων κέντρων ενώ ο Ερντογάν δεν είναι. Ο Ερντογάν πραγματικά υπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Θέλει το καλό των Τούρκων. Θέλει η Τουρκία να περάσει την Γερμανία σε τριάντα χρόνια, όσον αφορά το οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Διότι δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα που θα περάσει την Γερμανία. Είναι και πολλές άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Bρίσκεται ελάχιστα πιο πάνω από την Ελλάδα, ως προς κατά κεφαλήν εισόδημα, σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (GDP per capita ppp). «Καλά εμείς ξέραμε πως η Τουρκία είναι μια φτωχή χώρα», θα σκεφτούν κάποιοι.

Αυτός είναι ο μύθος. Στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι ελάχιστα πιο πλούσια από την Ελλάδα. Υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Η Τουρκία ήταν αρκετά πιο φτωχή από ό,τι είναι σήμερα, πριν είκοσι χρόνια. Μέσα σε μία εικοσαετία, ο Ερντογάν ανέβασε πολύ την Τουρκία. Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με το επίπεδο τιμών που διαστρεβλώνει την πραγματική εικόνα.

Αν εξετάσουμε τις ονομαστικές αξίες, το κατά κεφαλή εισόδημα της Ελλάδας είναι αρκετά ψηλότερο από της Τουρκίας. Όμως αυτό δεν είναι πραγματικό. Να δώσω ένα παράδειγμα. Αν ένας Έλληνας παίρνει 1.000 ευρώ μισθό και πληρώνει 400 για ενοίκιο ενώ ένας Τούρκος παίρνει 600 ευρώ μισθό και πληρώνει 200 ευρώ για ενοίκιο, ποιος είναι πιο πλούσιος;

Ο μισθός του Έλληνα είναι 1.000/400 = 2,5 ενοίκια ενώ του Τούρκου 600/200=3 ενοίκια. Αν ο καφές σε μια καφετέρια στην Ελλάδα κάνει 4 ευρώ και στην Τουρκία 2, τότε ο μισθός του Έλληνα αγοράζει 1.000/4=250 καφέδες ενώ ο μισθός του Τούρκου 600/2 = 300 καφέδες. Δηλαδή παρόλο που σε ονομαστικές τιμές ο μισθός του Έλληνα είναι 1,67 παραπάνω, ο μισθός του Τούρκου αγοράζει 1,2 περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες διότι είναι πιο φθηνά.

Επομένως παρόλο που ο Έλληνας είναι πιο πλούσιος σε ονομαστική αξία, ο Τούρκος είναι πιο πλούσιος σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Οι τιμές στο παράδειγμα είναι αυθαίρετες, για να γίνει κατανοητό. Η σχέση του κατά κεφαλήν εισοδήματος (GDP per capita) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε ονομαστικές αξίες (nominal) είναι 2 ενώ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (ppp) 0,99. Δηλαδή η Ελλάδα έχει περίπου διπλάσιες τιμές από την Τουρκία αλλά σχεδόν ίδιο (ελάχιστα χαμηλότερο) πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα.

Βέβαια όλα αυτά δεν τα καταλαβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία αλλά ούτε στο ΠΑΣΟΚ. Αμφιβάλλω αν τα καταλαβαίνουν στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Επειδή έχουν τις καρέκλες δεν σημαίνει πως ξέρουν τι κάνουν. Θα έπρεπε να ξέρουν τι κάνουν αλλά όμως δεν συμβαίνει. Άλλο είναι το θα έπρεπε να ξέρουν και άλλο το αν ξέρουν. Θα έπρεπε να ξέρουν αλλά δυστυχώς για την Ελλάδα και τους Έλληνες δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Είναι όλοι παντελώς άσχετοι. Αν έβαζαν στο οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας ένα διαγώνισμα στα οικονομικά, θα έπαιρναν όλοι κάτω από τη βάση. Αυτό είναι σίγουρο. Είναι όλοι ακατάλληλοι και είναι ακατάλληλος ο Μητσοτάκης για πρωθυπουργός που επέλεξε ακατάλληλους για το οικονομικό επιτελείο. Αφού είναι ακατάλληλοι στα σημαντικά οικονομικά υπουργεία, θα είναι και στα υπόλοιπα. Αυτή είναι η μοίρα της Ελλάδας αλλά φταίτε και εσείς που τους ψηφίζετε.

O Ερντογάν ανέβασε πολύ οικονομικά την Τουρκία ενώ οι Έλληνες πολιτικοί κατέστρεψαν την Ελλάδα και τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων. Και εσείς οι βλάκες εξακολουθείτε να τους ψηφίζετε. Ο Ερντογάν θέλει η Τουρκία να συμμετέχει στην κατασκευή των Ανατολικών Eurofighter ή των Ανατολικών Belharra δηλαδή φρεγατών αντίστοιχων με τις Belharra που θα κατασκευάζονται στην Κοινοπολιτεία της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι Έλληνες πολιτικοί δεν θέλουν τίποτα από αυτά για την Ελλάδα. Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να περάσει την Γερμανία οικονομικά και τεχνολογικά. Θέλουν η Ελλάδα να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από την Γερμανία και την Γαλλία. Δεν θέλουν η Ελλάδα να παράγει ή να συμπαράγει αεροπλάνα αντίστοιχα των Eurofighter και φρεγάτες αντίστοιχες των Belharra.

Θέλουν η χώρα να συνεχίσει να αγοράζει αμυντικό εξοπλισμό από την Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Και δεν αφορά μόνο τον αμυντικό εξοπλισμό. Δεν θέλουν ποτέ η Ελλάδα να παράγει εξ ολοκλήρου ή με σύμπραξη κάποιο αυτοκίνητο και γενικότερα προϊόντα που καταναλώνουν οι Έλληνες. Θέλουν οι Έλληνες να είναι τα φτωχά γκαρσόνια της Ευρώπης που δεν θα παράγουν τίποτα και θα τα εισάγουν όλα από το εξωτερικό, κυρίως από την Δυτική Ευρώπη.

Θέλουν η χώρα να εστιάσει σε κλάδους χαμηλής παραγωγικότητας όπως είναι ο τουρισμός και η γεωργία και να αφήσει τους κλάδους ψηλής παραγωγικότητας για τους Δυτικοευρωπαίους. Θέλουν οι Έλληνες να είναι πολύ πιο φτωχοί από τους Δυτικοευρωπαίους και να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα τεχνολογικά. Μα δεν θέλουν το καλό της χώρας; Και βέβαια δεν θέλουν το καλό της χώρας αλλά το καλό των χωρών των οποίων είναι όργανα.

Δεν είναι κάτι καινούριο, υφίσταται τουλάχιστον από το 1940 και μπορεί και από πιο πριν. Ο Καραμανλής ήταν συνεργάτης των κατακτητών. Ο Σημίτης ήταν μικρό παιδί αλλά ο πατέρας του ήταν συνεργάτης των κατακτητών όπως και ο πατέρας του Ράλλη. Το ίδιο και η Μελίνα Μερκούρη, ο θείος της, ο θείος του Μεϊμαράκη και πολλοί πατεράδες, θείοι, παππούδες πολιτικών που πρωταγωνίστησαν στην ευρωπαϊκή πορεία.

Οι συνεργάτες των κατακτητών στην Κατοχή ήθελαν το καλό της χώρας και για αυτό συνεργαζόντουσαν με τους κατακτητές; Όχι, ήθελαν τα αξιώματα που θα τους έδιναν οι κατακτητές για να προδώσουν την χώρα τους και τους ανθρώπους της. Οι ίδιες οικογένειες και τα ίδια κέντρα πρωταγωνίστησαν και πρωταγωνιστούν στην ευρωπαϊκή πορεία, μια προδοτική συνωμοτική νεοταξική κλίκα.

Για να τους διώξουμε, θα πρέπει να αποδυναμωθούν τα αφεντικά τους, κάτι που συμβαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς όμως. Θα έρθει η ώρα των προδοτών, των συνωμοτών, των εκμεταλλευτών, των εξαπατητών του ελληνικού λαού να πληρώσουν. Δυστυχώς ακόμη δεν έχουν φύγει και για αυτό η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Πρέπει να φύγει η κακή κεντροδεξιά και η κακή κεντροαριστερά και να αντικατασταθεί από την καλή.

Δημοσθένης

Scroll to Top