Ο Σούνακ ξέρει το μέλλον

Ο Σούνακ ξέρει το μέλλον

Συνεχίζουν τα ελληνικά νεοταξικά ΜΜΕ το θέμα της ακυρωμένης συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ. Μάλιστα υποστηρίζουν πως και στην Βρετανία υπάρχει αρνητικός σχολιασμός για την στάση του Σούνακ. Ενδεχομένως να υπάρχει. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Σούνακ και αυτών που σχολιάζουν αρνητικά; Η διαφορά είναι πως ο Σούνακ ξέρει τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Σαφώς και όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να έρθουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το θέμα εντάσσεται στις ευρύτερες ελληνοβρετανικές σχέσεις. Ο Σούνακ γνωρίζει πως δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές ενώ οι υπόλοιποι στην Βρετανία που σχολιάζουν αρνητικά την ακύρωση της συνάντησης δεν το γνωρίζουν. Είτε διότι δεν έχουν καμία ενημέρωση είτε διότι η ενημέρωση είναι λανθασμένη και προέρχεται από κέντρα που έχουν χάσει τον ρόλο τους στις διεθνείς αποφάσεις.

Το βλακώδες και ελλαττωματικό σχέδιο της ΝΤΠ δεν πρόκειται να προχωρήσει. Αυτό έχει αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό από τα νέα κέντρα διεθνών αποφάσεων που είναι διαφορετικά από αυτά προ μιας εικοσαετίας. Ο Σούνακ γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον, όχι γιατί είναι μέντιουμ αλλά γιατί πιθανώς έχει κάποια επαφή με τα νέα κέντρα παγκόσμιων αποφάσεων. Αυτοί που σχολιάζουν αρνητικά την στάση του απέναντι στον Μητσοτάκη, έχουν μείνει στις παλιές καταστάσεις, προ εικοσαετίας.

Τι συνέβη μέσα σε αυτή την εικοσαετία; Συνέβησαν πολλά που ήταν αντιδράσεις στο αποτυχημένο σχέδιο της ΝΤΠ και για αυτό και δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτή η μεγάλη ηλιθιότητα. Το ερώτημα είναι από τι θα αντικατασταθεί. Έπαιζαν παρασκηνιακά διάφορα σενάρια. Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης αναφέρθηκε στο άρθρο «Τι έκανε ο Μήτσο στον Σούνακ;».

Ενώ με το νεοταξικό σχέδιο που δεν θα προχωρήσει και με το εγκαταλειμμένο εναλλακτικό σενάριο, οι σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας ήταν Α' επιπέδου, με το νέο σενάριο που αργά ή γρήγορα θα γίνει, την συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ, θα είναι Γ' επιπέδου, όπως και οι σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας. Αντιθέτως οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας και πιθανώς Ελλάδας - Τουρκίας θα είναι Α' επιπέδου.

Σύμφωνα με το σενάριο που έπαιζε παρασκηνιακά, χώρες που ήταν κατά του σχεδίου της ΝΤΠ, θα έκαναν ένα γκρουπ ή μια συμμαχία. Κατά του βλακώδους νεοταξικού σχεδίου ήταν το ελληνικό OXI στο δημοψήφισμα, το Brexit, η εκλογή Τραμπ, η κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας στην Ιταλία. Αυτό το σενάριο εγκαταλείφθηκε. Έχει εξηγηθεί σε προηγούμενα άρθρα γιατί εγκαταλείφθηκε το σενάριο. Επειδή έγινε ερώτηση από αναγνώστη, θα τα επαναλάβω εν συντομία.

Στις ΗΠΑ ήρθε ο Μπάιντεν που είναι με τη ΝΤΠ. Στην Βρετανία άλλαξαν τον Τζόνσον που πρωταγωνίστησε στο Brexit. Η Τρας είχε υποστηρίξει αρχικά το Bremain και στην συνέχεια το γύρισε. Ο Σούνακ ήταν υπέρ του Brexit αλλά τον είχαν υποστηρίξει περισσότερο οι Bremainers βουλευτές για πρωθυπουργό. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Επίσης στο debate μεταξύ Σούνακ και Τρας, ο Σούνακ είχε χαρακτηρίσει τον Μακρόν φίλο ενώ η Τρας είχε απαντήσει αόριστα.

Να τονίσουμε πως ο Μακρόν είναι υπέρτατος Νεοταξίτης, από τους πλέον φανατικούς του σχεδίου της ΝΤΠ. Στην Γαλλία προς το αντινεοταξικό κλίνουν η Λεπέν και ο Μελανσόν. Είναι όμως αρκετά δύσκολο ο ένας ή ο άλλος να κερδίσουν την Προεδρία, λόγω του εκλογικού συστήματος του δεύτερο γύρου. Ο Μελανσόν αρνήθηκε να στηρίξει την Λεπέν στον Β' γύρο και μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει στάση.

Η κυβέρνηση Πέντε Αστέρων - Λέγκας δεν κράτησε. Τα έσπασαν και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συνεργάστηκε με τους κεντροαριστερούς Δημοκρατικούς ενώ Πρόεδρος τοποθετήθηκε ο υπέρτατος Νεοταξίτης Ντράγκι που συναγωνίζεται τον Μακρόν σε νεοταξικότητα. Μετά ήρθε η Μελόνι που στο θέμα της Ουκρανίας και σε πολλά άλλα, συντάχθηκε με τη ΝΤΠ. Η Ρωσία είναι σαφώς Αντί - ΝΤΠ ενώ την κυβέρνηση του Ζελένσκι υποστηρίζει όλη η ΝΤΠ.

Επίσης Βρετανία και Πολωνία πρωταγωνίστησαν στο αντιρωσικό μέτωπο, στην υπόθεση της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν είναι με τη ΝΤΠ αλλά υποτίθεται πως αυτοί που υποστήριξαν το Brexit που ήταν κατά της ΝΤΠ δεν θα έπρεπε να συντάσσονται με αυτή. Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσκύνησε τη ΝΤΠ και μετά ήρθε ο υπέρτατος Νεοταξίτης Μητσοτάκης που συγκαταλέγεται στους πλέον Νεοταξικούς διεθνώς. Είναι στην ίδια κατηγορία νεοταξικότητας με τον Μακρόν και τον Ντράγκι.

Υπήρξε μεγάλη υποστήριξη προς τον Μητσοτάκη από ΗΠΑ και Βρετανία. Στις ΗΠΑ γινόντουσαν προσπάθειες πολιτικής και οικονομικής εξόντωσης του Τραμπ. Έτσι ενώ σε κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ΗΠΑ και Βρετανία φάνηκε πως θα μπορούσαν να συμμετέχουν και ίσως να έχουν σημαντικό ρόλο σε ένα γκρουπ χωρών Αντί - ΝΤΠ, αυτό χάλασε*. ΗΠΑ και Βρετανία είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στη ΝΤΠ.

Η συμβιβαστική πρόταση της Αντί - ΝΤΠ υπήρχε ανέκαθεν ως σχέδιο Β. Από μια άποψη, είναι καλύτερα που δεν προχώρησε το σενάριο που προαναφέρθηκε διότι είχε αρκετές αδυναμίες. Η βασικότερη ίσως ήταν η μη γεωγραφική εγγύτητα των πιθανών χωρών που θα απάρτιζαν το γκρουπ. Στις πιθανές συγκαταλέγονταν ΗΠΑ, Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία.

Οι χώρες αυτές έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου όσο τα γκρουπ που προτείνονται στην συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ. Δεν υπάρχουν κοινά σύνορα μεταξύ οποιονδήποτε δύο χωρών. Εξαίρεση ήταν Βρετανία και Ιρλανδία. Στην Ιρλανδία δεν υπάρχει αντινεοταξικό ρεύμα αλλά θα επηρεάζονταν από τις ΗΠΑ, από τις οποίες έχουν μεγάλη εξάρτηση.

Το σενάριο βέβαια έχει πλέον τελείως εγκαταλειφθεί δηλαδή είναι ένα εγκαταλειμμένο σενάριο. Η αναφορά σε αυτό έχει μόνο ιστορική αξία. Το σχέδιο Β που είναι η συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ, εξυπηρετεί καλύτερα γενικότερα, τις Αραβικές χώρες, την Κεντρική και Νότιο Αμερική, τις ΗΠΑ, την Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη. Σε μεγάλο βαθμό είναι έτοιμο.

Ευστάθιος

*   Έχει κι αλλού πορτοκαλιές   Ντε Σάντις ανεβάζει Πούτιν;   Ένα ρόδινο μέλλον

Scroll to Top