Τάξη στο νεοταξικό χάος

Τάξη στο νεοταξικό χάος

Η Αντί-ΝΤΠ των ΗΠΑ δεν δέχεται ενιαία Αμερικανική Ένωση που προβλέπει το σχέδιο της ΝΤΠ. Ως συμβιβαστική λύση δέχεται γκρουπ Βόρειας Αμερικής, το οποίο κατά κάποιο τρόπο υφίσταται με την NAFTA, στην οποία έκανε αλλαγές ο Τραμπ. Από εκεί και πέρα μπορεί να αναπτύξουν σχέσεις με το γκρουπ της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής αλλά θέλουν να είναι ξεχωριστό.

Τα δύο γκρουπ έχουν πληθυσμό περίπου 450 - 500 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός των Αραβικών χωρών είναι επίσης περίπου 450 με 500 εκατομμύρια. Τόσο περίπου θα είναι και τα άλλα δύο γκρουπ της Αφρικής. Επομένως δημιουργείται ένα στάνταρντ μέγεθος γκρουπ πολύ χοντρικά γύρω στα 450-500 εκατομμύρια. Ένα γκρουπ δεν μπορεί να είναι πολύ παρακάτω ή πολύ παραπάνω.

Η Αντί-ΝΤΠ της Βρετανίας συζητάει ως συμβιβαστική λύση, ένταξη ΜΟΝΟ σε γκρουπ Δυτικής Ευρώπης, χωρίς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Και αυτό υπό προϋποθέσεις κάποιων αλλαγών στο μοντέλο οργάνωσης του γκρουπ. Πιθανώς κάποιες αλλαγές στο μοντέλο οργάνωσης να απαιτήσουν επίσης Ελβετία και Νορβηγία ώστε να ενταχθούν. Και σε άλλες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες, η Αντί-ΝΤΠ θέλει χωριστά γκρουπ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Αναφέρθηκε πως με την Ανατολική ΕΚ α) μισθοί και συντάξεις θα είναι ψηλότερα β) τιμές προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι χαμηλότερα γ) θα υπάρχουν πολλές και καλές δουλειές δ) θα υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ε) θα εφαρμοστούν τα καλύτερα συστήματα του κόσμου ζ) δεν θα παίρνουμε διαταγές από τις Βρυξέλες.

Αυτά δεν θα ισχύουν μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες. Δεν θα συμβούν αν οι χώρες ανήκουν σε ενιαία ΕΕ. Θα καταλάβουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πως τις ΣΥΜΦΕΡΕΙ από ΟΛΕΣ τις ΑΠΟΨΕΙΣ να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό γκρουπ. Από εκεί και πέρα θα γίνουν συμφωνίες και θα αναπτυχθούν σχέσεις με την Δυτική Ευρώπη.

Όμως οι όροι και οι συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερα για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, από το να βρίσκονται υπό την τυραννία των Βρυξελλών. Η Ανατολική Ευρώπη δεν μπορεί να είναι χωριστά από την Ρωσία και την Λευκορωσία. Είναι μια τεράστια ανωμαλία που μόνο πολύ ανώμαλοι άνθρωποι θα μπορούσαν να σκεφτούν και να εφαρμόσουν. Δεν θα γινόταν να μείνει απέξω η Τουρκία.

Το μέγεθος του γκρουπ (ενιαίας ΕΕ με Ρωσία - Λευκορωσία και Τουρκία) γίνεται σχεδόν 850 εκατομμύρια, πολύ παραπάνω από το στάνταρντ μέγεθος γύρω στα 500 εκατομμύρια. Επιπλέον στις ΗΠΑ δεν δέχονται να είναι η Ρωσία εντός και αυτοί εκτός. Έτσι δημιουργούνται δύο γκρουπ με πληθυσμό σχεδόν 450 εκατομμύρια, όχι μακριά από το στάνταρντ μέγεθος γκρουπ. Τόσο προβλέπεται να είναι και το μέγεθος του γκρουπ 8.

Δώσαμε ένα παράδειγμα για το πως θα μπορούσαν να είναι τα γκρουπ 9 και 10. Τα μόνα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν α) να είναι οι χώρες στην σειρά και β) να είναι περίπου ίσος ο πληθυσμός των γκρουπ. Υφίσταται ήδη το ASEAN με πληθυσμό 650 με 700 εκατομμύρια, πολύ παραπάνω από το στάνταρντ μέγεθος. Εκεί πιθανώς να χρειαστεί να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις.

Οι υπόλοιπες χώρες του παραδείγματος έχουν πληθυσμό 240 εκατομμύρια, πολύ κάτω από το στάνταρντ. Εκτός αυτού, βρίσκονται πολύ μακριά γεωγραφικά, η Ν. Κορέα από την Αυστραλία. Έτσι ή θα αποχωρίσουν κάποιες χώρες από το ASEAN ώστε να ενωθούν με τις υπόλοιπες χώρες ή θα σπάσει το ASEAN σε δύο τμήματα και στο κάθε τμήμα θα προσαρτηθούν οι υπόλοιπες χώρες.

Το δεύτερο είναι καλύτερο από άποψη γεωγραφικής εγγύτητας των χωρών καθώς επίσης και από άποψη εφαρμογής. Είναι κατά κάποιο τρόπο αντίστοιχο με αυτό που θα γίνει στην Ευρώπη, όπου οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα αποσχιστούν. Δηλαδή από το ASEAN θα δημιουργηθούν ASEAN 1 και ASEAN 2. Ιαπωνία και Κορέα θα προστεθούν στο ένα και Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Παπούα στο άλλο.

Στο παράδειγμα, έχουν παραλειφθεί κάποιες χώρες στην ομαδοποίηση για διάφορους λόγους, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν για την σχέση τους με την Κίνα, Μογγολία για την γεωγραφική της θέση. Για το Μπαγκλαντές έγινε λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της σχέσης με την Ινδία. Υπάρχει ή μάλλον υπήρχε το SAARC στο οποίο συμμετείχαν Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Μπουτάν, Ινδία, Μαλδίβες, Νεπάλ, Πακιστάν, Σρι Λάνκα.

Επειδή όμως υφίσταται διένεξη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν, έχει ανασταλεί η λειτουργία του. Επίσης υπάρχει το BIMSTEC όπου συμμετέχουν Μπαγκλαντές Ινδία, Μπουτάν, Μιαμάρ, Νεπάλ, Σρι Λάνκα ΤαΪλάνδη. Τα τρία γκρουπ, SAARC, BIMSTEC και ASEAN έχουν αλληλοκάλυψη μεταξύ τους.

Υπάρχει επίσης ένα γκρουπ το CIS (Commonwealth of Independent States), το οποίο είναι υπό διάλυση. Οι χώρες που το αποτελούν είναι Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Μολδαβία, Ρωσία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν. Το Τουρκμενιστάν συνδέεται με το γκρουπ (associate member). Η Μολδαβία είναι σε διαδικασία αποχώρησης. Τρεις χώρες έχουν ήδη αποχωρήσει Γεωργία, Ουκρανία, Κιργιστάν. Ο πληθυσμός του γκρουπ είναι 236 εκατομμύρια δηλαδή κάτω από το μισό του στάνταρντ.

Όχι μόνο στην Ασία αλλά σε όλο τον κόσμο, υπάρχει αλληλοκάλυψη των διαφόρων γκρουπ (με πολλές εμπορικές συμφωνίες) και δυσαναλογία στον πληθυσμό που δημιουργούν ένα χαοτικό τοπίο. Η ΝΤΠ έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο χάος. Θα έπρεπε να λέγεται Νέο Χάος Πραγμάτων (ΝΧΠ) αντί για Νέα Τάξη Πραγμάτων, στα Αγγλικά NWC (New World Chaos) αντί για NWO (New World Order).

Σε αυτό το απίστευτο χάος της ΝΤΠ, προσπαθεί να βάλει μια τάξη η Αντί-ΝΤΠ. Προτείνει δημιουργηθούν 10 γκρουπ σχετικά ομοιογενή, με πληθυσμό χοντρικά περίπου 500 εκατομμύρια, χωρίς αλληλοκάλυψη, τα οποία θα αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ τους και πιθανώς σε βάθος χρόνου να δημιουργηθούν συνασπισμοί γκρουπ. Ο τρόπος ομαδοποίησης των γκρουπ είναι τέτοιος ώστε να εξαλείφονται διάφορα προβλήματα και ανωμαλίες που έχει προκαλέσει η ΝΤΠ.

Ενδεχομένως αυτό που θα συμβεί με την Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για την Ασία. Το θέμα είναι πως στην Ασία μπορεί να καθυστερήσουν. Μπορεί να τους πάρει ακόμη και μια εικοσαετία να καταλήξουν σε κάποια ομαδοποίηση. Η Ελλάδα μέσα σε μία εικοσαετία θα έχει ξεπεράσει την Γαλλία, αν εφαρμοστεί σύντομα το οικονομικό σχέδιο της Ανατολικής ΕΚ.

Ελευθέριος

Scroll to Top