Αχτσιόγλου ή Κασελάκης 1;

Αχτσιόγλου ή Κασελάκης 1;

«Όλη η Ελλάδα ασχολείται αυτές τις μέρες με τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασελάκη. Εσείς μας εξηγείτε οικονομικές θεωρίες για το διεθνές εμπόριο και την εξειδίκευση. Μήπως είναι εκτός τόπου και χρόνου τέτοιες αναλύσεις;» Αυτή ήταν μια παρατήρηση ενός αναγνώστη. Η απάντηση έχει δοθεί σε πολλά προηγούμενα άρθρα. Οφείλουμε όμως να την δώσουμε ξανά.

Η εξήγηση του διεθνούς εμπορίου και της εξειδίκευσης συνδέεται με το βασικότερο, το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος τώρα. Είναι η διαμάχη μεταξύ ΝΤΠ και Αντί - ΝΤΠ. Αυτό είναι το παν και όλα τα άλλα είναι ασήμαντα. Δηλαδή αν θέλουμε να το πούμε αριθμητικά, η αξία αυτού του πιο σημαντικού ζητήματος είναι 100 και όλα τα άλλα ζητήματα έχουν αξία κάτω από 5.

Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023, πόσο μάλλον οι εσωκομματικές εκλογές του δεύτερου κόμματος που βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το πρώτο. Θα μπορούσαμε να εκφέρουμε κάποιες απόψεις για τους υποψηφίους, όχι μόνο τους δύο που έμειναν για τον δεύτερο γύρο αλλά και τους άλλους τρεις του πρώτου γύρου.

Το μόνο που έχει σημασία για εμάς, στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι το ζήτημα της διαμάχης μεταξύ ΝΠΤ και Αντί - ΝΤΠ. Πρέπει να γίνει αποδεκτή η συμβιβαστική πρόταση της Αντί - ΝΤΠ. Είναι πολύ καλύτερη από το βλακώδες και αποτυχημένο σχέδιο της ΝΤΠ και λύνει πολλά από τα προβλήματα που η εφαρμογή του επιπόλαιου σχεδίου δημιούργησε. Η Ελλάδα θα βρεθεί στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία και θα ξεπεράσει την Γαλλία σε μια εικοσαετία.

Δεν είναι μόνο αυτό. Αν δεν επέλθει συμβιβασμός, θα ξεκινήσει ολικός πόλεμος ενάντια στην ΝΤΠ. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόνο κάποιες σποραδικές μάχες. Η Αντί - ΝΤΠ δίνει ένα περιθώριο στη ΝΤΠ για να συμβιβαστεί, πριν ξεκινήσει τον ολικό πόλεμο που θα καταλήξει στην σαρωτική και οριστική ήττα της ΝΤΠ. Αν δεν συμβεί αυτό, θα έρθει το τέλος του κόσμου.

Όταν υπάρχουν πιθανότητες ακόμη και για το τέλος του κόσμου, θα ασχολούμαστε με τον Κασελάκη και την Αχτσιόγλου; Αν υπήρχε κάποια ένδειξη για την στάση των υποψηφίων στο συγκεκριμένο ζήτημα, της διαμάχης μεταξύ ΝΤΠ και Αντί - ΝΤΠ, θα είχαμε πάρει σαφώς θέση υπέρ των υποψηφίων που είναι κατά της ΝΤΠ και κατά αυτών που είναι υπέρ της ΝΤΠ. Δεν είναι πως δεν έχουμε τίποτα να πούμε. Έχουμε πάρα πολλά να πούμε και για τους δύο, ιδίως για τον Κασελάκη.

Η Goldman Sachs για την οποία δούλευε ο Κασελάκης είναι ΝΤΠ. Ο Κασελάκης είχε σχέσεις με τον Μπάιντεν που είναι επίσης ΝΤΠ. Το γεγονός πως είναι δηλωμένος ομοφυλόφιλος, επίσης συντείνει την πιθανότητα να είναι με την ΝΤΠ. Από την άλλη, η Αχτσιόγλου έχει εργαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και είναι συνεργάτις της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. ΝΤΠ και ΕΕ είναι το ίδιο πράγμα. Η ΝΤΠ είναι η προέκταση της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Αχτσιόγλου είχε κατακρίνει έντονα την Ρωσία και είχε ταχθεί υπέρ των οικονομικών κυρώσεων, χωρίς αστερίσκο όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει. Η Ρωσία με τον Πούτιν είναι Αντί - ΝΤΠ ενώ ο Ζελένσκι στην Ουκρανία είναι ΝΤΠ. Βέβαια σε κάποια άλλη στιγμή (η Αχτσιόγλου) είχε κατακρίνει την εμπλοκή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μάλλον το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η Αχτσιόγλου είναι ευρωπαϊκή ΝΤΠ και ο Κασελάκης αμερικανική ΝΤΠ.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τι σημασία έχει αν θα είναι η Αχτσιόγλου ή ο Κασελάκης; Εκτός κι αν η στήριξη του Κασελάκη από την σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ σημαίνει άρση της στήριξης του Μητσοτάκη. Ο Κασελάκης είχε πει πως πρότυπο του είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ. Μα στην Ελλάδα υπάρχει ήδη αντίστοιχο με το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ, η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη. Θα έχουμε δηλαδή δύο κόμματα, αντίστοιχα με το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ;

Στις ΗΠΑ, αυτή την εποχή, αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι ο Τραμπ. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στις εκλογές του 2024 που είναι σε ένα χρόνο. Πάντως η ΝΔ του Μητσοτάκη στηρίζεται από και έχει σχέση με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα και όχι το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό. Αυτό είναι μια ανωμαλία που προκαλεί πρόβλημα και στην Ελλάδα, διότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται στο πουθενά.

Δεν είναι ούτε στην κεντροδεξιά καθώς σχετίζεται με ελάχιστα κόμματα της κεντροδεξιάς αλλά ούτε στην κεντροαριστερά αφού είναι κεντροδεξιό κόμμα. Γενικά στην κεντροδεξιά έχει επικρατήσει η Αντί - ΝΤΠ, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Ουγγαρία, Βραζιλία κλπ. Πιθανώς να ισχύει και για την Βρετανία, αν και ο Σούνακ είναι κάπως αμφιλεγόμενος.

Αν η υποψηφιότητα Κασελάκη έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει η Αντί - ΝΤΠ στην κεντροδεξιά, τότε είναι προτιμότερη μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο. Επειδή δεν παρακολουθώ όλες τις δηλώσεις και αναρτήσεις των δύο (Αχτσιόγλου και Κασελάκη), μπορεί να μου έχει ξεφύγει κάτι. Αν η μία ή ο άλλος έχουν ταχθεί υπέρ της Αντί - ΝΤΠ και κατά της ΝΤΠ, τότε σαφώς αυτήν ή αυτόν προτιμούμε.

Αχτσιόγλου ή Κασελάκης 2;

Γεώργιος

Scroll to Top