Λάθος προσανατολισμός

Λάθος προσανατολισμός

Η επιχειρούμενη στροφή του προσανατολισμού προς ΗΠΑ - Βρετανία, απέτυχε για μια σειρά από λόγους. Ξεκίνησε αλλά δεν προχώρησε. Μάλλον είναι προτιμότερο έτσι διότι οι καταστάσεις στρώνουν καλύτερα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για πολλές άλλες χώρες. Γεωγραφικά είναι και οι δύο χώρες μακριά, η Βρετανία στην άλλη άκρη της Ευρώπης και οι ΗΠΑ ακόμη πιο δυτικά, έναν ωκεανό πιο πέρα.

Μετά το μεγάλο στραπάτσο της ευρωπαϊκής πορείας, αρχικά οι ελπίδες στράφηκαν προς τις ΗΠΑ. Αυτός εδώ ο ιστότοπος* συνέβαλε, λανθασμένα εκ του αποτελέσματος, προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κόσμος κουράστηκε να περιμένει διότι δεν έβλεπε καμία προοπτική, κανένα φως. Απλά οι ΗΠΑ έκαναν τις στρατιωτικές βάσεις τους, έκαναν κατήχηση στην ιδεολογία της ΝΤΠ και του Δημοκρατικού κόμματος και μας υποδείκνυαν τον δρόμο της καταστροφής, παραμονή σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

Ο κόσμος δεν έβλεπε αλλαγή στην τσέπη του. Η αλήθεια είναι πως δεν πρέπει να περιμένουμε από κανέναν αλλά ως χώρα να στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας. Το ίδιο ισχύει για κάθε χώρα. Όμως μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη υπήρχε ένα τελείως αρνητικό περιβάλλον για να στηριχτούμε στις δικές μας τις δυνάμεις όπως έχει εξηγηθεί σε πολλά οικονομικά άρθρα.

Γράφαμε πως η Ελλάδα θα βρισκόταν σε ένα γκρουπ με ΗΠΑ - Βρετανία η με Ρωσία. Εκεί θα μπορούσαν να βοηθήσουν ΗΠΑ - Βρετανία ή Ρωσία, στην δημιουργία του γκρουπ. Το γκρουπ είναι το περιβάλλον, στο οποίο κάθε χώρα πρέπει να στηρίζεται στις δυνάμεις της. Αν είναι στημένο σωστά το γκρουπ, μπορεί να είναι επωφελές για όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη είχαν στηθεί με τέτοιο τρόπο που ήταν καταστροφικός για την Ελλάδα.

Αναφέρθηκαν δύο εναλλακτικές. Στη μία ΗΠΑ - Καναδάς είναι στο ίδιο γκρουπ με Βρετανία - Ιρλανδία και στην άλλη με το Μεξικό. Αν τελικά ΗΠΑ - Καναδάς είναι στο ίδιο γκρουπ με το Μεξικό, όσο πιο γρήγορα δημιουργηθεί η Ανατολική ΕΚ (Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία), τόσο πιο γρήγορα μπορούν να επαναφέρουν το θέμα της επανένταξης της Βρετανίας στην Δυτική ΕΚ. Είναι ένα σοβαρό επιχείρημα πως όλες ή σχεδόν όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι εκτός.

Τον Ιούνιο του 2016, ψήφισαν οι Βρετανοί το Brexit που είναι αντίθετο με το σχέδιο της ΝΤΠ. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, οι Αμερικάνοι ψήφισαν τον Τραμπ που είναι επίσης κατά του σχεδίου της ΝΤΠ. Φαινόταν πως στις δύο αυτές χώρες θα υπερίσχυε η Αντί - ΝΤΠ. Όμως δεν συνέβη και αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Η ΝΤΠ και ο Παγκόσμιος Εβραϊσμός προσπαθούν να εξοντώσουν τον Τραμπ. Ο απόλυτος παραλογισμός!

Αντιλαμβανόμαστε πως είναι κάποιοι αναγνώστες που δεν έχουν σε βάθος γνώσεις των διεθνών συσχετισμών και μπερδεύονται. Γράφτηκε πως ο Τραμπ ίσως κληθεί να βοηθήσει το Ισραήλ ή να το σώσει από αφανισμό. Η ερώτηση που δεχτήκαμε ήταν αν ο Τραμπ έχει καλές σχέσεις με εχθρικές προς το Ισραήλ, γειτονικές μουσουλμανικές χώρες. Ο Τραμπ δεν έχει καλές σχέσεις με εχθρικές προς το Ισραήλ, γειτονικές μουσουλμανικές χώρες. Όμως έχει καλές ή λιγότερο κακές σχέσεις με ηγέτες της ευρύτερης περιοχής όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν.

Αυτοί συνομιλούν με τέτοιες χώρες και τους υπολογίζουν. Επομένως ο Τραμπ από την μία και Πούτιν ή Ερντογάν από την άλλη θα είναι οι μεσολαβητές μεταξύ Ισραήλ και γειτονικών εχθρικών χωρών. Να θυμίσω πως παγκόσμια, σύμφωνα με την Global Fire Power, οι είκοσι ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις είναι : ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βρετανία, Νότιος Κορέα, Πακιστάν, Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Βραζιλία, Ινδονησία, Αίγυπτος, Ουκρανία, Αυστραλία, Ιράν, Ισραήλ, Βιετνάμ, Πολωνία.

Επί τη ευκαιρία αναφέρθηκε πως Ουγγαρία και Σλοβενία θα είναι μάλλον στο δικό μας γκρουπ, της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας στην οποία θα προστεθούν χώρες της Κασπίας. Ζητήθηκε από τον Τραμπ και την γυναίκα του Μελάνια, να μεσολαβήσουν ώστε η Σλοβενία να είναι στο δικό μας γκρουπ. Δεν ξέρω αν το έκανε ή αν σκοπεύει να το κάνει.

Το ζεύγος Τραμπ έχει επιρροή στην Σλοβενία. Η χώρα έχει τον μισό πληθυσμό της μητροπολιτικής περιοχής των Αθηνών. Δεν είναι μικρό πράγμα για μια χώρα 2 εκατομμυρίων να έχει την πρώτη κυρία στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα είναι η μοναδική ξένη πρώτη κυρία. Αναφέρεται ως πρώτη - πρώτη κυρία η Λουίζα Άνταμς, το 1825 αλλά ο πατέρας της ήταν Αμερικανός

Σε σχέση με την Ελλάδα, η Ουγγαρία έχει λίγο λιγότερο πληθυσμό και λίγο περισσότερο από τα 2/3 της έκτασης της. Το μέσο εισόδημα της είναι λίγο παραπάνω σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (ppp). Σε γενικές γραμμές είναι μια χώρα στο επίπεδο της Ελλάδας. Φαίνεται να εξελίσσεται σε ηγέτιδα δύναμη τόσο στην Κεντρική Ευρώπη όσο και στα Βαλκάνια.

Αντίθετα με την Ελλάδα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Η λάθος κατεύθυνση της Ελλάδας είναι το αποτυχημένο σχέδιο της ΝΤΠ που εγκαταλείπεται. Η σωστή κατεύθυνση είναι κάποιο από τα παρεμφερή σενάρια που έχουν διατυπωθεί. Μια χώρα στα επίπεδα της Ελλάδας, την ξεπερνά κατά πολύ ως προς την σημαντικότητα και τον ρόλο που διαδραματίζει, μόνο και μόνο επειδή είναι στον σωστό δρόμο.

Είναι εξαιρετικά προβληματικό για την χώρα πως όχι μόνο η ΝΔ και ο Μητσοτάκης αλλά όλο σχεδόν το πολιτικό σύστημα βρίσκονται στον λάθος δρόμο, στο αποτυχημένο και ξεπερασμένο σχέδιο ΝΤΠ - ΕΕ, δούλοι των Βρυξελών, του Βερολίνου και του Παρισιού. Η Ελλάδα μένει διαρκώς πίσω και χάνει ευκαιρίες εξαιτίας του πολιτικού συστήματος. Πλέον ο προσανατολισμός μας πρέπει να είναι πρωτίστως στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες της Κασπίας, αν τελικά συμμετέχουν στο γκρουπ.

*Όπως το blog που προηγήθηκε και άλλοι ιστότοποι που καταργήθηκαν και μεταφέρθηκαν τα άρθρα εδώ. 

Οδυσσέας

Scroll to Top