Μακροχρόνια όλα αλλάζουν

Οι Νεοταξίτες βρίσκονται διαρκώς σε ομίχλη

Μακροχρόνια όλα αλλάζουν

Πρόσφατα, η Τουρκία πήρε την έγκριση για τα F16, από τις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊστές Νεοταξίτες έσπευσαν να το εξηγήσουν ως στροφή του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι γιατί έρχεται ο Τραμπ. Ο Ερντογάν είναι Αντί - ΝΤΠ. Ήταν κόντρα στον Μπάιντεν, για τέσσερα χρόνια. Τώρα που μάλλον πρόκειται να φύγει ο Μπάιντεν, σε λιγότερο από ένα χρόνο, αποφάσισε να πάει με τα νερά του;

Επίσης ανακοινώθηκε πως θα φτιάξει εργοστάσιο με drone στην Ουκρανία. Και αυτό οι ευρωπαϊστές το εξήγησαν ως στροφή προς την Δύση. Δεν αντιλαμβάνονται κάτι πολύ απλό ή το αντιλαμβάνονται και δεν θέλουν να το πουν. Η Ουκρανία θα είναι μάλλον στην Ανατολική ΕΚ όπως και η Ρωσία. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε σύγκρουση. Ένα μεγάλο μέρος των Ουκρανών είναι με την Ρωσία αλλά ένα άλλο μεγάλο τμήμα είναι κατά της Ρωσίας.

Επομένως η Ρωσία δεν μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο, στην Ουκρανία, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Θα παίξει σημαντικό ρόλο στα εδάφη που θα κρατήσει. Ίσως σε βάθος αρκετών χρόνων να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η Τουρκία που έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, την Ουκρανία και την Ρωσία.

Οι Τούρκοι λένε καθαρά τι κάνουν και μάλιστα το παίζουν τα ελληνικά κανάλια. Οι Νεοταξίτες στην Ελλάδα, τα ερμηνεύουν όλα λάθος. Μακροχρόνια, ο σκοπός των Τούρκων είναι να παράγουν ή να συμπαράγουν τον αμυντικό εξοπλισμό. Βραχυχρόνια προσπαθούν να καλύψουν τις τελείως απαραίτητες ανάγκες. Επειδή ήταν και είναι στο ΝΑΤΟ, έπαιρναν εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και την Δυτική Ευρώπη.

Επομένως είναι αναγκασμένοι προσωρινά, να συνεχίσουν να παίρνουν εξοπλισμό από τις ίδιες χώρες. Όμως δεν είναι αναγκασμένοι να το κάνουν μακροχρόνια όπου σαφώς ο σκοπός τους είναι τουλάχιστον να συμμετέχουν στην παραγωγή, αν δεν την κάνουν εξ ολοκλήρου μόνοι τους. Με ποιες χώρες θα αποφασίσουν να κάνουν συμπαραγωγή, θα το αποφασίσουν με βάση τα δικά τους κριτήρια.

Η προμήθεια εξοπλισμού συνδέθηκε με την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο NATO. Γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα. Το NATO είναι ένας άχρηστος οργανισμός και θα καταργηθεί. Είναι απορίας άξιο πως ακόμη δεν έχει καταργηθεί. Θα έπρεπε να έχει καταργηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν έπεσε ο κομμουνισμός στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Τραμπ είπε σε μια ομιλία του πως οι ΗΠΑ δεν θα υπερασπιστούν κάποια χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Έγινε μεγάλο θέμα στον Νεοταξικό τύπο. Ο Τραμπ έχει δίκιο. Για να έχει μια χώρα δικαιώματα, θα πρέπει να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της. Όμως δίστασε να το πάει παραπέρα και να θέσει το ζήτημα στην πραγματική βάση του. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ.

Ξεκίνησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μια συμμαχία ενάντια στην Γερμανία. Προηγήθηκε η συμφωνία της Δουνκέρκης, τον Μάρτιο του 1947, μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας. Ακολούθησε η συμφωνία των Βρυξελών τον Μάρτιο του 1948, για να συμπεριλάβει τις Benelux, σε αυτό που ονομάστηκε Δυτική Ένωση. Τον Απρίλιο του 1949, υπεγράφη στην Ουάσιγκτον η Βορειοατλαντική Συμφωνία για να συμπεριλάβει ακόμη ΗΠΑ, Καναδά, Ιταλία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία.

Η Σοβιετική Ένωση ζήτησε να γίνει μέλος και το αίτημα απορρίφθηκε. Η αποδοχή της Γερμανίας, τον Μάϊο του 1955, είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία του Συμφώνου της Βαρσοβίας, τον ίδιο μήνα. Αν και το εγχείρημα που κατέληξε σε NATO ξεκίνησε ως άμυνα κατά της Γερμανίας, συμπεριέλαβε την Γερμανία και εξελίχθηκε σε αντίπαλο στρατόπεδο του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, χώρες που συμμετείχαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έγιναν μέλη του NATO. Αυτό συνδέεται με το σχέδιο της ΝΤΠ. Όπως έχει εξηγηθεί πολλές φορές, σύμφωνα με το βλακώδες σχέδιο της ΝΤΠ, οι χώρες την Ανατολικής Ευρώπης θα συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πλην της Ρωσίας που θα είναι στην Ασιατική Ένωση.

Το σχέδιο της ΝΤΠ δεν θα προχωρήσει. Υπάρχουν δύο σενάρια που μπορεί να πραγματοποιηθούν. Το ένα είναι η συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ και το άλλο είναι η λύση επικράτησης της Αντί - ΝΤΠ. Για το πρώτο ξέρουμε αρκετά πράγματα που έχει διαρρεύσει η Αντί - ΝΤΠ. Για το δεύτερο ξέρουμε ελάχιστα καθώς η εστίαση της Αντί - ΝΤΠ, αυτή την στιγμή είναι στον συμβιβασμό.

Οι Νεοταξίτες είναι άρρωστοι στην ψυχή και στο μυαλό. Έτσι βρίσκονται σε διαρκή σύγχυση, μέσα σε μια ομίχλη. Φτιάχνουν πάρα πολλούς οργανισμούς, συμφωνίες, συμμαχίες, ενώσεις κλπ που μπερδεύονται μεταξύ τους και αλληλοκαλύπτονται. Πολλά από τα δημιουργήματα αυτά είναι άχρηστα ή μικρής χρησιμότητας. Για όλα αυτά πληρώνουν κερατιάτικα οι πολίτες. Η συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ είναι απλή, λιτή, καθαρή, ευέλικτη, χωρίς μπερδέματα και προβλήματα.

Έχει 10+2 γκρουπ που δεν μπερδεύονται το ένα στα πόδια του άλλου. Έχει ένα συντονιστικό παγκόσμιο όργανο, το Συμβούλιο 10+2 που δεν είναι παγκόσμια κυβέρνηση. Προβλέπει σχέσεις τριών επιπέδων. Και υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας τεσσάρων ισοπληθών, άτυπων ή επίσημων, συνασπισμών γκρουπ ώστε να πλησιάσει τις τέσσερις ηπειρωτικές ενώσεις που προβλέπονται στο βλακώδες και αποτυχημένο σχέδιο της ΝΤΠ.

Όπως διαπιστώθηκε και στο άρθρο «Παρασκηνιακές διεργασίες» θα πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου. Ενδιάμεσα μπορεί να προστεθεί το μεσοπρόθεσμο. Δεν είναι σαφές πόσο είναι το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο. Σίγουρα το βραχυπρόθεσμο είναι κάτω από ένα χρόνο και μάλλον κάτω από έξι μήνες. Το μακροπρόθεσμο είναι πολλά χρόνια χωρίς να διευκρινίζεται συγκεκριμένος αριθμός.

Βραχυπρόθεσμα η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες εξοπλισμού. Μακροχρόνια ενδιαφέρεται να παράγει εξοπλισμό ή να συμπαράγει με κάποια άλλη χώρα ή κάποιες άλλες χώρες. Αυτή την στιγμή, υπάρχει το NATO, δεκατρείς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι στην ΕΕ, ο Μπάιντεν είναι Πρόεδρος στις ΗΠΑ. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τίποτα από αυτά δεν θα ισχύει.

Πιθανώς ο Τραμπ να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αν η ΝΤΠ συμβιβαστεί, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα αποσχιστούν από την ΕΕ. Η σπουδαιότητα του NATO θα μειώνεται σταδιακά, μέχρι να καταργηθεί. Πιθανότατα θα περάσουν πολλά χρόνια για να συμβεί αλλά θα συμβεί διότι δεν έχει λόγο ύπαρξης το NATO, από τότε που έπεσε το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Βραχυχρόνια δεν αλλάζει τίποτα αλλά μακροχρόνια όλα αλλάζουν.

Πέτρος

Scroll to Top