Πανεύκολη η ευημερία

Πανεύκολη η ευημερία

Κάτι που μάλλον δεν ξέρουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας είναι πως η οικονομική ευημερία μπορεί να επιτευχθεί εύκολα. Μάλιστα θα μπορούσαμε να ευημερούμε εδώ και αρκετές δεκαετίες. Γιατί δεν έγινε και δεν γίνεται; Υπάρχουν συγκεκριμένα εμπόδια, το σύστημα. Έχει στηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα μόνα συμφέροντα που ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ είναι της χώρας και των κατοίκων της. Είναι μαριονέτες των Δυτικοευρωπαίων και όργανα της ΝΤΠ. Υπηρετούν τα συμφέροντα των Δυτικοευρωπαίων και το σχέδιο της ΝΤΠ. Δεν συμβαίνει μόνο τώρα αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ευημερεί από την δεκαετία του '60 και ίσως και από τα τέλη της δεκαετίας του '50. Χρειάζεται να βελτιωθεί η παραγωγικότητα1 των κλάδων και να γίνει στροφή σε κλάδους ψηλής παραγωγικότητας. Μπορεί κάποιοι να είναι σε υπηρεσίες αλλά σίγουρα θα είναι και στην βιομηχανία. Κάθε κλάδος αποτελείται από επιχειρήσεις. Τι χρειάζεται μια βιομηχανική επιχείρηση και κατ' επέκταση ένας βιομηχανικός κλάδος; Χρειάζεται κεφάλαια, τεχνογνωσία, πρώτες ύλες, ενέργεια, εργατικό δυναμικό.

Θα τα εξετάσω ένα ένα, με διαφορετική σειρά. Οι πρώτες ύλες διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο. Πηγές ενέργειας και πρώτες ύλες έχουμε και εντός της χώρας. Ίσως χρειάζεται να εισαχθούν. Η Ανατολική Ευρώπη δεν εκμεταλλεύεται την γεωγραφική της θέση. Μέσα στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας, θα υπάρχουν χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες και πηγές ενέργειας.

Εκτός αυτού, η Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται κοντά σε χώρες που διαθέτουν. Επίσης βρίσκεται πιο κοντά στην Ασία, σε σχέση με την Δυτική Ευρώπη. Ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής γίνεται στην Ασία, λόγω χαμηλών εργατικών. Αντί να παίρνουν οι Δυτικοευρωπαίοι διπλό νταβατζηλίκι για να πουλάνε στους Ανατολικοευρωπαίους προϊόντα made in Asia, θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Εδώ όμως ασχολούμαστε με την εγχώρια βιομηχανία και όχι το εμπόριο. Υπάρχουν κλάδοι που δεν ξεκινούν την παραγωγή από τις πρώτες ύλες αλλά χρησιμοποιούν ημιτελή - ενδιάμεσα προϊόντα ή εξαρτήματα. Αυτά μπορεί να παράγονται εντός της χώρας ή να εισάγονται. Πολλά από τα προϊόντα που παράγουν οι Δυτικοευρωπαίοι, φτιάχνονται από ενδιάμεσα προϊόντα ή εξαρτήματα που εισάγουν από άλλες χώρες.

Η τεχνογνωσία είναι κάτι που μπορεί να αποκτηθεί. Σε γενικές γραμμές, είναι αρκετά ψηλό το επίπεδο μόρφωσης στην χώρα. Μόνο που οι επιστήμονες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και φεύγουν στο εξωτερικό. Αν δεν καλύπτεται η απαραίτητη τεχνογνωσία από το εγχώριο δυναμικό, μπορεί εύκολα να βρεθεί σε άλλες χώρες. Συμπεριλαμβάνεται στην εφαρμογή των καλύτερων συστημάτων2. Αυτά μπορεί να είναι για σιδηροδρόμους, λιμάνια, δρόμους, αεροδρόμια, παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση.

Μπορεί όμως και να είναι για την τεχνογνωσία της βιομηχανικής παραγωγής. Είναι πολύ απλό να γίνει. Βρίσκουμε κάποιους που την έχουν, τους πληρώνουμε καλά και μας την μεταφέρουν. Η τεχνογνωσία συνδέεται με το εργατικό δυναμικό ψηλών προσόντων. Αν υπάρχει έλλειψη σε κάποιους κλάδους, από συγκεκριμένες ειδικότητες ή ανειδίκευτους εργάτες, μπορούν να έρθουν νόμιμοι μετανάστες. Εμείς θα επιλέγουμε ποιοι θα έρχονται, τι προσόντα θα έχουν και από ποιες χώρες θα είναι.

Τώρα φθάσαμε στο βασικό πρόβλημα. ΚΕΦΑΛΑΙΑ υπάρχουν ΑΦΘΟΝΑ, για ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Υπάρχουν εντός της χώρας και πολύ περισσότερα σε όλο τον κόσμο. Για αποδοτικές επενδύσεις, βρίσκονται εύκολα κεφάλαια. Για μη αποδοτικές είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, οι περισσότερες επενδύσεις είναι μη αποδοτικές, εξαιτίας της καταραμένης ΕΕ.

Αν βγούμε από αυτή την αναθεματισμένη ΕΕ, όλες αυτές οι επενδύσεις που δεν είναι αποδοτικές, θα γίνουν αποδοτικές. Όταν κάποιος επενδυτής εξετάζει την απόδοση της επένδυσης, κάνει πρόβλεψη στις μελλοντικές χρηματορροές για αρκετά χρόνια. Εξαρτάται από το είδος της επένδυσης. Θεωρητικά εξετάζονται στο άπειρο ή για 100 χρόνια. Δεν έχει διαφορά το ένα από το άλλο.

Οι χρηματορροές εξαρτώνται από την πρόβλεψη των πωλήσεων, στην περίπτωση της βιομηχανίας, για το προϊόν που παράγεται. Για λόγους που έχουν εξηγηθεί διεξοδικά σε προηγούμενα άρθρα, οι πωλήσεις λόγω της καταραμένης ΕΕ δεν μπορεί να είναι όσο χρειάζεται ώστε να κάνουν τις επενδύσεις αποδοτικές. Έχει να κάνει με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα3.

Εάν βγούμε από αυτή την καταραμένη ΕΕ, η προοπτική των πωλήσεων για πολλά προϊόντα και υπηρεσίες θα αλλάξει. Έτσι επενδύσεις που ήταν μη αποδοτικές και δεν μπορούσαν να μαζέψουν τα απαραίτητα κεφάλαια, θα γίνουν αποδοτικές και θα βρουν πολύ εύκολα τα απαραίτητα κεφάλαια. Αυτό θα συμβεί με την Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία.

Υπάρχουν επιστήμονες που ξέρουν τι χρειάζεται για να φτιάξει η οικονομία και να ευημερήσουν οι κάτοικοι της χώρας. Αυτοί οι επιστήμονες ονομάζονται οικονομολόγοι. Αν πείτε σε έναν πολιτικό μηχανικό να σας φτιάξει ένα κτίριο, μπορεί να το κάνει; Και βέβαια μπορεί! Δεν είναι κάτι δύσκολο. Θα χρειαστούν κεφάλαια, υλικά, εργάτες κλπ.

Αν πείτε σε έναν οικονομολόγο να σας φτιάξει ένα κτίριο, μπορεί να το κάνει; Αν φτιάξει ο οικονομολόγος ένα κτίριο, θα είναι στραβό ή θα γκρεμιστεί, γιατί δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Ο οικονομολόγος μπορεί να αναλάβει το οικονομικό κομμάτι της κατασκευής και να αναθέσει το τεχνικό σε μηχανικό. Όμως εδώ αναφέρομαι στο τεχνικό κομμάτι, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένας οικονομολόγος. 

Αν αναθέσετε σε έναν οικονομολόγο να σας υπερασπιστεί σε ένα δικαστήριο τι θα γίνει; Θα χάσει την δίκη και θα σας ρίξουν την μεγαλύτερη ποινή διότι δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Πως λοιπόν ο νομικός Χατζηδάκης, ο πολιτικός μηχανικός Σκρέκας, ο μηχανολόγος μηχανικός Παπαθανάσης, ο πληροφορικάριος Θεοχάρης, ο πολιτικός μηχανικός Σενετάκης, η νομικός Παπαδημητρίου κλπ έχουν αναλάβει την ελληνική οικονομία; Την έκαναν στραβή και την γκρέμισαν όπως θα έκανε στραβό ή θα γκρέμιζε ένας οικονομολόγος το κτίριο που θα προσπαθούσε να κτίσει.

Για έναν καλό οικονομολόγο δεν είναι κάτι δύσκολο να βρει τι χρειάζεται ώστε να μπορέσει αυτή η χώρα να ευημερήσει. Είναι μέρος της δουλειάς του, έχει εκπαιδευτεί για αυτό. Ένας καλός οικονομολόγος, το πρώτο πράγμα που θα πει είναι πως η χώρα πρέπει να βγει από αυτή την καταραμένη ΕΕ. Ο δρόμος της ευημερίας είναι με την Κοινοπολιτεία της Ανατολικής Ευρώπης. Αρκεί ο οικονομολόγος να μην είναι μαριονέτα των Δυτικοευρωπαίων και να μην υπηρετεί το σχέδιο της ΝΤΠ.

Είναι εύκολη η ευημερία. Πρέπει να αναλάβουν την οικονομία άνθρωποι που ξέρουν τις τους γίνεται και δεν είναι άσχετοι. Προπαντός πρέπει να υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας και των κατοίκων της. Αν αναλάβουν άνθρωποι που είναι τελείως άσχετοι ή/και υπηρετούν άλλα συμφέροντα, τότε δεν θα έρθει ποτέ η ευημερία και θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, η καταστροφή διαρκώς θα βαθαίνει. 

1   Το έγκλημα της παραγωγικότητας   Παραγωγικότητα για εισόδημα   Πατώσαμε στην παραγωγικότητα   Δημόσιο και παραγωγικότητα   Χειροτέρευση παραγωγικότητας   

2   Συστήματα φυσικών καταστροφών   Για τα καλύτερα συστήματα   Εθελούσια παγκόσμια σύγκλιση   Ιαπωνία για σιδηροδρόμους   Εικονική πραγματικότητα

3   Τα μεγαλύτερα κορόιδα   Κορόιδα όλοι οι Ανατολικοευρωπαίοι  Ανταγωνιστικότητα και νόμισμα   Επίπεδο τιμών και ανταγωνιστικότητα

Απόστολος

Scroll to Top