Σωστά αντί όλα λάθος

Σωστά αντί όλα λάθος

Για το νέο έτος, θα ήθελα να ευχηθώ να αρχίσουν να γίνονται σωστά σε αυτή την χώρα τα πράγματα αντί για όλα λάθος. Βέβαια δεν πρόκειται να γίνουν από μόνα τους, με μόνο την ευχή. Χρειάζεται αγώνας ενάντια σε ΝΤΠ - ΕΕ που μας έχουν καταστρέψει τις ζωές. Θεωρώ πως αυτό που κάνουν πολλοί δεν είναι σωστό, να κρατάνε παθητική στάση και περιμένουν από άλλους να τους σώσουν από την καταστροφή.

Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι εξωφρενικά. Έχει εξηγηθεί πως όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι παντελώς άσχετοι από οικονομικά, με πιο άσχετο από όλους τον υπουργό Οικονομικών Χατζηδάκη. Τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα για τις θέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι πτυχίο ή μεταπτυχιακό από το τμήμα Οικονομικών σε Οικονομική Σχολή.

Στο οικονομικό επιτελείο, ο ένας είναι δικηγόρος, καναδυό είναι μηχανικοί, ένας είναι πληφοφορικάριος, άλλος αρχαιολόγος. Μπορεί να ξέρουν νομικά, στατική, μηχανική, πληροφορική, αρχαιολογία αλλά οικονομικά δεν ξέρει κανένας από αυτούς. Κανένας δεν έχει επαρκείς γνώσεις για την θέση που κατέχει. Κυβερνούν στην τύχη, στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Ο Μητσοτάκης δεν κάνει για πρωθυπουργός αφού τοποθέτησε στο οικονομικό επιτελείο ανθρώπους που ούτε ένας από όλους αυτούς δεν γνωρίζει οικονομικά. Δεν έχουν τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα. Αυτά βέβαια δεν εξασφαλίζουν πως κάποιος θα είναι καλός στην δουλειά του. Μπορεί να είναι καλός, μέτριος ή κακός. Όμως αυτοί που δεν έχουν ούτε τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα, είναι μια κατηγορία παρακάτω από τους κακούς που τα διαθέτουν.

Όλοι αυτοί δεν είναι πραγματική ελίτ αλλά ψευτοελίτ που έχει ανέβει συνωμοτικά. Δεν αφορά μόνο το οικονομικό επιτελείο αλλά και όλη την κυβέρνηση. Δεν περιορίζεται μόνο στην σημερινή κυβέρνηση αλλά και στις προηγούμενες. Εννέα στους δέκα δεν θα βρισκόντουσαν σε αυτές τις θέσεις αν δεν υπήρχε η συνωμοσία της ΝΤΠ - ΕΕ.

Στο παρελθόν διετέλεσαν υπουργοί σε οικονομικά υπουργεία, άνθρωποι που σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον είχαν επαρκείς γνώσεις οικονομικών. Είναι απορίας άξιο πως έκαναν ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΣΤΑΤΑ ΛΑΘΗ που πιθανότατα δεν θα έκαναν οι περισσότεροι τεταρτοετείς φοιτητές Οικονομικών (τμήμα Οικονομικών σε σχολή ΟΙκονομικών). Κάποιοι από αυτούς που έκαναν ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΣΤΑΤΑ ΛΑΘΗ, δίδασκαν τεταρτοετείς φοιτητές οικονομικών.

Είναι δυνατόν ποτέ να μην ήξεραν πως ο τουρισμός και η γεωργία είναι κλάδοι χαμηλής παραγωγικότητας; Δεν καταλάβαιναν πως εστίαση σε κλάδους χαμηλής παραγωγικότητας οδηγεί σε ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ; Είναι δυνατόν ποτέ να μην αντιλαμβάνονταν πως η Ελλάδα είχε χαμηλότερη παραγωγικότητα σε σχέση με τις πιο αναπτυγμένες οικονομικά και τεχνολογικά χώρες της Δυτικής Ευρώπης;

Δεν γνώριζαν πως όταν η χώρα απεμπόλησε όλους τους τρόπους προστασίας των εγχώριων κλάδων δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με τις πιο παραγωγικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης εντός της ΕΕ; Τρόποι προστασίας εγχώριων κλάδων, μέχρι να καταφέρουν να γίνουν ανταγωνιστικοί, είναι δασμοί, ποσοστώσεις (quotas) και το εγχώριο νόμισμα. Με την συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, η Ελλάδα απεμπόλησε όλους τους τρόπους προστασίας των εγχώριων κλάδων.

Αυτό οδήγησε αναπόφευκτα σε συρρίκνωση ή ολοσχερή εξαφάνιση των κλάδων και είχε ως συνέπεια την πτώση του ΑΕΠ και την ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ των Ελλήνων. Δεν κατανοούσαν πως η υποκατάσταση των εγχώριων προϊόντων με εισαγόμενα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση των εξαγωγών; Αλλιώς μειώνεται το ΑΕΠ και οδηγούμαστε σε ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ.

Αυτό πάντα σε σχέση με το δυνητικό ΑΕΠ που υπολογίζεται με βάση τους επιδιωκόμενους ρεαλιστικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δηλαδή η συρρίκνωση του ΑΕΠ και η ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ είναι σε σχέση πάντοτε με το δυνητικό ΑΕΠ. Ιστορικά, σχεδόν όλες οι χώρες ανεβάζουν το οικονομικό τους επίπεδο. Ίσως συνέβη κάτι τέτοιο στο πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα (GDP per capita ppp), αν και αμφισβητείται1. Δεν είναι δείγμα επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής.

Μπορεί να υπάρχουν περίοδοι με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά σε γενικές γραμμές, τις περισσότερες χρονιές, στις περισσότερες χώρες, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί. Δεν αρκεί απλώς να είναι θετικοί αλλά μεγέθους ανάλογου για το οικονομικό επίπεδο της χώρας. Σε γενικές γραμμές, χώρες που βρίσκονται σε χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης και επομένως δυνατότητα για ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα περισσότερα σημεία όπου έγιναν ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΣΤΑΤΑ ΛΑΘΗ, απαιτούν γνώσεις οικονομικών. Για αυτό και εμείς προσπαθούμε να τα εξηγήσουμε στους αναγνώστες, με όσο πιο απλό και κατανοητό τρόπο γίνεται. Όμως υπάρχουν και σημεία που δεν χρειάζονται γνώσεις οικονομικών. Ένα σημείο αναφέρθηκε πρόσφατα. Πληρώνουμε διπλό νταβατζηλίκι στους Δυτικοευρωπαίους για να αγοράσουμε προϊόντα made in China.

Χρειάζονται απλά γνώσεις Γεωγραφίας Δημοτικού. Ακόμη κι αν δεν έχει κανείς γνώσεις Γεωγραφίας Δημοτικού ή τις έχει ξεχάσει, αρκεί να ρίξει μια ματιά σε ένα παγκόσμιο χάρτη. Η Κίνα είναι στην Άπω Ανατολή. Μεταξύ Κίνας και Δυτικής Ευρώπης είναι η Ανατολική Ευρώπη. Καλά, οικονομικά δεν ξέρουν πολλοί από αυτούς, σίγουρα όλοι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έναν παγκόσμιο χάρτη δεν έχουν δει ποτέ τους;

Οι άλλοι που μοστράρουν μεταπτυχιακά σε Οικονομικά (Οικονομικό τμήμα σε σχολή Οικονομικών) δεν έχουν δώσει ποτέ μια εξήγηση. Πως είναι δυνατόν όταν έχουν επαρκείς θεωρητικές γνώσεις, να κάνουν τέτοια ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΣΤΑΤΑ ΛΑΘΗ που δεν θα έκαναν τεταρτοετείς φοιτητές, τους οποίους διδάσκουν. Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί, Αρσένης, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκης, Αλογοσκούφης, Τσακαλώτος κλπ.

Άσχετους δεν μπορούμε να τους πούμε. Το πιθανότερο να είναι προδότες. Υπάρχει μια περίπτωση να είναι θεωρητικοί. Όπως και στις άλλες επιστήμες, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επαρκείς θεωρητικές γνώσεις αλλά δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να αντιληφθούν την οικονομική πραγματικότητα. Μένουν κολλημένοι στις θεωρίες. Άλλο θεωρία και άλλο πραγματικότητα.

Σίγουρα χρειάζεται μια εξήγηση. Το βασικό όμως είναι το αποτέλεσμα. Επειδή ήταν άσχετοι ή προδότες ή θεωρητικοί έχουν γίνει ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΣΤΑΤΑ ΛΑΘΗ στην οικονομική πολιτική που συνδέονται με την αναθεματισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και προκάλεσαν την ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ των Ελλήνων. Αυτά τα ίδια ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΣΤΑΤΑ ΛΑΘΗ δυστυχώς συνεχίζονται και διαρκώς επιδεινώνεται η κατάσταση, η οικονομική καταστροφή βαθαίνει.

Είναι ένα φαύλος καθοδικός κύκλος που οδηγεί σε διαρκώς μεγαλύτερη ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ και υποδούλωση. Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, πρέπει να δημιουργηθεί η Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία2. Έτσι θα ξεκινήσει ένας ενάρετος ανοδικός κύκλος που θα οδηγήσει στην ευημερία και στην ανεξαρτησία. Εμπόδιο είναι οι ευρωπαϊστές που σκοπό έχουν να κρατήσουν την χώρα χαμηλά οικονομικά και τεχνολογικά και υπόδουλη στους Δυτικοευρωπαίους.

Αναστάσιος

1   Χειρότερα από το ’74   Τετραπλάσια από το ΄74   Μπακαλίστικος τιμάριθμος

2   Έτοιμο το σχέδιο   Έτοιμη η συμβιβαστική λύση   Έτοιμη η Ανατολική ΕΚ   Λεπτομερές κρυφό σχέδιο   Άμεσα εφαρμόσιμο μοντέλο   Απλό αποκεντρωμένο μοντέλο   Λιτό μοντέλο με Διαδίκτυο   Πότε θα περάσουμε την Γαλλία;   Ποιοι θα πάρουν το χρυσό;  Για το αργυρό τουλάχιστον   Ρεαλιστικός στόχος   Εγγυημένη επιτυχία   Να ξεπεράσουμε την Γαλλία

Scroll to Top