Στο ίδιο γκρουπ αλλά ποιo;
Στο ίδιο γκρουπ αλλά ποιό;
Ελληνοτουρκική προσέγγιση αναμφισβήτητα υπάρχει. Επιπλέον χρειάζονται δύο για τανγκό δηλαδή οφείλεται και στις δύο πλευρές. Ενδεχομένως όμως οι δύο πλευρές να αποβλέπουν σε κάτι διαφορετικό. Πιθανότατα και για τις δύο πλευρές, το ζητούμενο είναι η συμμετοχή στο ίδιο γκρουπ χωρών. Το ερώτημα είναι πoιο γκρουπ σκέφτεται η κάθε πλευρά.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΤΠ, θα δημιουργηθούν Ευρωπαϊκή, Ασιατική, Αμερικανική και Αφρικανική Ένωση. Η Τουρκία θα είναι στην Ασιατική Ένωση. Σύμφωνα με την συμβιβαστική πρόταση της Αντί - ΝΤΠ, θα δημιουργηθούν 10 + 2 γκρουπ χωρών. Η Δυτική Ευρώπη θα είναι ξεχωριστό γκρουπ από την Ανατολική. Η Τουρκία θα είναι στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης.
Στα δύο σχέδια, υπάρχουν δύο εναλλακτικές για την Τουρκία επειδή βρίσκεται στα όρια Ευρώπης - Ασίας και έχει ένα τμήμα ευρωπαϊκό. Στο σχέδιο της ΝΤΠ, η Τουρκία μπορεί να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στο σχέδιο της Διορθωμένης Τάξης Πραγμάτων, η Τουρκία μπορεί να είναι στο γκρουπ 8, μαζί με Ιράν - Πακιστάν - Αφγανιστάν.
Το σχέδιο της ΝΤΠ δεν θα προχωρήσει διότι το έχουν αποφασίσει τα νέα κέντρα διεθνών αποφάσεων. Η ελληνική κυβέρνηση και γενικότερα το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πολιτικού και μιντιακού συστήματος είναι νεοταξικά και παίρνουν γραμμή από τα παλιά κέντρα διεθνών αποφάσεων που έχουν πλέον μικρή επιρροή. Ο Ερντογάν δεν είναι με τη ΝΤΠ.
Επομένως το πιθανότερο είναι πως σκέφτεται την συμμετοχή της Τουρκίας στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία. Ο Μητσοτάκης είναι με τη ΝΤΠ. Επομένως το πιθανότερο είναι πως σκέφτεται την συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια δεν είναι σίγουρο. Μπορεί ο ένας ή ο άλλος να έχουν αλλάξει. Ελπίζω να το έχει γυρίσει ο Μητσοτάκης.
Το βασικό ζητούμενο της Αντί - ΝΤΠ είναι να αποτελέσουν ξεχωριστά γκρουπ, Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Το βασικό ζητούμενο της ΝΤΠ είναι να αποτελέσει ενιαίο γκρουπ η Ευρώπη, με την Ρωσία απέξω. Και στα δύο σχέδια, η Τουρκία έχει δύο επιλογές. Μόνο που είναι σχετικά εύκολο να συμμετέχει στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης ενώ είναι αρκετά δύσκολο να συμμετέχει σε ενιαίας Ευρώπης.
Ο Ερντογάν χαζός δεν είναι. Επομένως δίνω λίγες πιθανότητες να αποβλέπει σε συμμετοχή της Τουρκίας, σε ενιαία ΕΕ, με την Ρωσία απέξω. Υπάρχει ένα σατανικό σχέδιο της ΝΤΠ, να βάλουν Τουρκία (και Ισραήλ) σε ενιαία ΕΕ. Αυτό για να διασπάσουν το αντινεοταξικό μέτωπο με την Ρωσία. Δεν νομίζω να την πατήσει τόσο άσχημα ο Ερντογάν και να τον παρασύρουν.
Κατ' αρχάς αυτοί είναι σατανάδες. Όμως τις πονηριές τους τις έχουμε αντιληφθεί. Παίρνουν με το μέρος τους αυτούς που τους πηγαίνουν κόντρα και μετά τους την φέρνουν. Το έκαναν στον Τζόνσον και στον Τσίπρα. Επιπλέον, αν είναι η Τουρκία σε ενιαία ΕΕ, δεν θα μπορέσει ποτέ να περάσει την Γερμανία ή να συμμετέχει στην παραγωγή αντίστοιχων με τα Eurofighter ή τις Belharra.
Εκτός αυτού θα υπάρξουν αντιδράσεις από πολλές πλευρές, από την Δυτική Ευρώπη και από την Ανατολική. Οι Βρετανοί δεν ήθελαν τους Ανατολικοευρωπαίους μετανάστες. Θα θέλουν τους Τούρκους; Είναι εκτός ΕΕ η Βρετανία αλλά αν διαχωριστούν η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη, πιθανότατα να ενταχθούν σε μια διαφορετική Ένωση, την Δυτική Ευρωπαϊκή.
Και δεν είναι μόνο η Βρετανία αλλά και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που θα αντιδράσουν στην συμμετοχή της Τουρκίας σε ενιαία ΕΕ. Επίσης θα την εμποδίσουν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που τώρα είναι εντός της ΕΕ αλλά θέλουν χωριστά γκρουπ και πρόκειται να αποσχιστούν. Γενικά η Αντί - ΝΤΠ θα εμποδίσει την ένταξη νέων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ.
Η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ είναι μακροχρόνια ενώ στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία άμεση, διότι είναι διαφορετικό μοντέλο. Αυτό είναι ένα επιπλέον μείον για να σκέφτονται οι Τούρκοι ενιαία ΕΕ. Ας πούμε πως τελικά ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα και τελικά εντάσσεται η Τουρκία. Σε βάθος χρόνου, θα δημιουργηθεί χωριστό γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης, με τις χώρες της Κασπίας.
Δεν θα βλέπουν με καλό μάτι την Τουρκία για το παιχνίδι που έπαιξε με τη ΝΤΠ. Τι να το κάνει να είναι στην Δυτική Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Ανατολική θα είναι ξεχωριστό γκρουπ. Αν η Τουρκία παίζει τέτοιο παιχνίδι, θα χάσει την δυνατότητα να βρεθεί στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία και η μόνη διέξοδος θα είναι το γκρουπ 8, αν την θέλουν εκεί που μάλλον δεν θα την θέλουν, αν έχει προσκυνήσει τους Εβραίους.
Αν τα ζυγίσει οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος, με ευφυΐα τουλάχιστον μέσου επιπέδου, θα διαπιστώσει πως η Τουρκία μάλλον δεν παίζει το παιχνίδι της ΝΤΠ. Σαφώς και γνωρίζει ο Ερντογάν την συμμαχία της ΝΤΠ όπου σημαντικό ρόλο έχουν Εβραίοι και ομοφυλόφιλοι. Θα προσκυνήσει ο Ερντογάν Εβραίους και ομοφυλόφιλους; Εδώ σε αυτή την παλιοχώρα την Ελλάδα, το έχουν κάνει είτε γιατί είναι οι ίδιοι (στις συνιστώσες της ΝΤΠ) είτε γιατί είναι προδότες που υπηρετούν το σχέδιο της ΝΤΠ, σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Πιστεύω πως οι ενέργειες του Τούρκου Προέδρου είναι με γνώμονα την συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ. Η Τουρκία θα είναι στο γκρουπ 4 της Ανατολικής Ευρώπης ή στο γκρουπ 8 με Ιράν - Πακιστάν, Αφγανιστάν. Και οι δύο εναλλακτικές έχουν συν και πλην για την Τουρκία. Το σχέδιο της Ανατολικής ΕΚ είναι έτοιμο και συμπεριλαμβάνει την Τουρκία.
Σε τριάντα χρόνια θα ξεπεράσει την Γερμανία σε οικονομικό επίπεδο. Αντί να παρακαλάει για Eurofighter, θα συμμετέχει στην παραγωγή αντίστοιχων με τα Eurofighter που θα φτιάχνονται στην Ανατολική Ευρώπη. Και δεν θα είναι μόνο αυτά αλλά αντίστοιχα πολλών άλλων αμυντικών εξοπλισμών, αυτοκινήτων, ηλεκτρικών συσκευών κλπ.
Θα είναι μέσα στην Ανατολική Ευρώπη και πιο κοντά στην Δυτική. Από την άλλη, χάνει την δυνατότητα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο, όπως θα είχε αν βρισκόταν στο γκρουπ 8. Θα πρέπει να περιοριστεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις του γκρουπ 4 με τα γειτνιάζοντα μουσουλμανικά 5 και 8.
Αν είναι στο γκρουπ 8, θα πρέπει να συμπράξει με Ιράν και Πακιστάν, για παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, αυτοκινήτων, ηλεκτρικών συσκευών, υπολογιστών κλπ. Ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, ρούχα κλπ ήδη παράγει αρκετά. Και το γκρουπ 8 θα αναπτυχθεί αλλά θα πρέπει να φτιάξουν ένα δικό τους λεπτομερές σχέδιο για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Επειδή οι υπόλοιπες χώρες είναι πιο χαμηλά οικονομικά, το γκρουπ 8 δεν θα μπορέσει να είναι στις πρώτες τρεις θέσεις για αρκετές δεκαετίες, όπως θα συμβεί με το γκρουπ 4. Όμως μετά από έναν αιώνα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί. Μπορεί να καταφέρει να είναι ψηλά, μπορεί και όχι. Το Ιράν είναι περίπου στα μισά του οικονομικού επιπέδου της Τουρκίας, το Πακιστάν πιο χαμηλά και το Αφγανιστάν πολύ χαμηλά.
Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει η Τουρκία. Ίσως να θέλουν να κάνουν κάποιες συναντήσεις στα δύο γκρουπ, για να αποφασίσουν σε ποιο γκρουπ θα πάνε. Ενδεχομένως να κλίνουν προς κάποια πλευρά αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι. Πάντως οι συμφωνίες που υπογράφηκαν δείχνουν πως θέλουν να είναι στο ίδιο γκρουπ με την Ελλάδα. Ποιο όμως έχουν υπόψη τους, την ενιαία ΕΕ με την Ρωσία απέξω ή την Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία με την Ρωσία μέσα;
Νικόλαος