Η θρησκεία των Νεοταξιτών

Η θρησκεία των Νεοταξιτών

Υποστηρίχτηκε σε προηγούμενο άρθρο πως η θρησκεία των Νεοταξιτών είναι εβραϊκό δόγμα ή εβραϊκή αίρεση και πως θα πρέπει να κρίνουν θεολόγοι ή ιερείς τι από τα δύο ισχύει. Πιστεύω πως επίσης θα πρέπει να κρίνουν αν ισχύει ένα από δύο, γιατί μπορεί να μην ισχύει κανένα. Πράγματι η θρησκεία των Νεοταξιτών έχει αρκετά κοινά με την θρησκεία των Εσσαίων.

Θεωρείται πως Εσσαίοι ήταν οι άνθρωποι του Κουμράν. Εκεί (στο Κουμράν) ανακαλύφθηκαν τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας ή τα Χειρόγραφα του Κουμράν. Ζούσαν σε σπηλιές, στην νοτιοδυτική πλευρά της Νεκράς Θάλασσας. Οι Εσσαίοι ήταν μια από τις τρεις βασικές θρησκευτικές ομάδες των Εβραίων, μαζί με τους Φαρισαίους και τους Σαδδουκαίους. Μια τέταρτη ήταν οι Ζηλωτές και κάποιοι ερευνητές θεωρούν τους πρώτους Χριστιανούς ως πέμπτη.

Αυτές είχαν διαφορές μεταξύ τους. Ο σύγχρονος Ιουδαϊσμός προέρχεται από τον Ραβινικό Ιουδαϊσμό δηλαδή τους Φαρισαίους. Είναι γνωστή η αντιπαλότητα του Ιησού με τους Φαρισαίους. Tους θεωρούσε τυπολάτρες και υποκριτές που στην πραγματικότητα ήταν άπληστοι, διεφθαρμένοι και φιλάργυροι. Αυτοί ήταν τελικά που σταύρωσαν τον Ιησού, οι Εβραίοι ιερείς.

Οι θρησκεία των Εσσαίων έχει πολλά κοινά με των Μανδαίων. Οι Μανδαίοι αυτοαποκαλούνταν Υιοί του Φωτός, εκλεκτοί και κάτοχοι της Γνώσης. Aν θεωρήσουμε πως ο Θεός είναι το Φως και κάνουμε αντικατάσταση των λέξεων, τότε γίνονται «Υιοί του Θεού». Σύμφωνα με μια άποψη, οι Ναζωραίοι ήταν μια ομάδα των Μανδαίων με επικεφαλής τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Σύμφωνα με άλλη άποψη, οι Ναζωραίοι και οι Οσσαίοι ήταν οι δύο σέκτες των Εσσαίων. Ίσως οι Οσσαίοι να ήταν οι Εσσαίοι. Μπορεί και να ισχύουν όλα δηλαδή οι Εσσαίοι να πίστευαν στην Μανδαϊστική θρησκεία και μια ομάδα τους να ήταν οι Ναζωραίοι. Ο Ιησούς Χριστός λέγεται επίσης Ιησούς Ναζωραίος. Όπως και να έχει, τα θρησκευτικά πιστεύω Μανδαίων, Εσσαίων, Οσσαίων και Ναζωραίων ήταν πολύ σχετικά, αν όχι τα ίδια.

Αν προηγήθηκαν οι Εσσαίοι ή οι Μανδαίοι είναι αμφισβητούμενο. Πιθανώς οι Εσσαίοι να προήλθαν από τους Μανδαίους ή το αντίστροφο. Ίσως Εσσαίοι και Μανδαίοι να προέρχονταν από κάποια προηγούμενη θρησκευτική πίστη που χάθηκε μέσα στους αιώνες. Ενδεχομένως οι πρώτοι Χριστιανοί να είχαν αρκετά κοινά σημεία με Μανδαίους, Εσσαίους, Ναζωραίους.

Ομοιότητες με την θρησκεία των Εσσαίων υπάρχουν επίσης σε αυτό που ονομάζεται Γνωστικισμός. Ο Γνωστικισμός είχε ανάπτυξη στην Μέση Ανατολή, από τον 1ο πΧ μέχρι τον 4ο μΧ αιώνα. Γνωστικά ήταν τα Χειρόγραφα που ανακαλύφθηκαν στην πόλη Ναγκ Χαμαντί της Αιγύπτου. Ο Γνωστικισμός είναι συγκρητισμός δηλαδή συνδυασμός θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Μερικές από τις σέκτες του Γνωστικισμού είναι: Ελκεσαΐτες, Βασιλειδιανοί, Ερμητισμός, Σηθιανοί, Βαλεσιανοί, Μανιχαϊστές, Σιμονιανοί, Βορβορίτες, Καϊνίτες, Καρποκρατιανοί, Αδαμίτες, Φηβιονίτες, Κηρινθιανοί, Οφίτες, Νικολαϊστές, Βογομίλοι, Καθαροί, Παυλικιανοί, Μαρτινισμός, Ροδόσταυροι, Θεοσοφία. Στους Καρποκρατιανούς συγκαταλέγοναι ο Φρανκιστές.

Επίσης οι Σαββατιανοί ή Ντονμέδες μάλλον εμπίπτουν στον Γνωστικισμό. Φρανκιστές και Σαββατιανοί είναι εβραϊκές αιρέσεις. Άλλες σέκτες είναι χριστιανικές ή μουσουλμανικές αιρέσεις. Εικάζεται πως ο Γνωστικισμός προέρχεται από Μανδαίους - Εσσαίους και στις διάφορες μονοθεϊστικές θρησκείες έκαναν συγκερασμό με Μανδαϊστικές πεποιθήσεις και έτσι δημιουργήθηκαν οι αιρέσεις.

Ο Γνωστικισμός είναι μια μεγάλη ομπρέλα διαφόρων θρησκευτικο-φιλοσοφικών δοξασιών που έχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους αλλά και διαφορές. Ενδεικτικά υπήρχαν σέκτες που προωθούσαν αγαμία, ανάλογη με των ανώτερων κληρικών στην Χριστιανική θρησκεία και άλλες που προήγαγαν την ακολασία και τον αμοραλισμό. Και δεν έγκεινται μόνο εκεί οι διαφορές.

Κάποιες σέκτες Γνωστικισμού είχαν και έχουν ασυνήθιστα τελετουργικά και ασυνήθιστες αντιλήψεις, για τα δεδομένα των επίσημων δογμάτων των μονοθεϊστικών θρησκειών και τους κοινωνικούς κανόνες. Δεν πίστευαν στον γάμο, στην μονογαμία και την αποκλειστικότητα. Δεν κατέκριναν την αιμομιξία. Ένα παράδειγμα ασυνήθιστων τελετουργικών είναι οι ομαδικές ερωτικές συνευρέσεις. Τέτοια υπήρχαν και σε παγανιστικές θρησκείες.

Το Πάσχα ίσως προέρχεται από παλαιότερες παγανιστικές τελετές. Προηγείτο μια περίοδος νηστείας και αποχής από το σεξ. Μετά από αυτή, εκτός από το μεγάλο φαγοπότι που συμβαίνει στο Πάσχα, γινόντουσαν και ομαδικές ερωτικές συνευρέσεις. Σε κάποιες σέκτες, τα παιδιά που γεννιόντουσαν από αυτές τις τελετές θεωρούνται ιερά. Σύμφωνα με μια άποψη, τέτοιες τελετές υπήρχαν και στους Εσσαίους.

Σίγουρα υπήρχαν και ίσως υπάρχουν ακόμη σε κάποιες απο τις σέκτες του Γνωστικισμού αλλά όχι σε όλες. Όπως προανέφερα, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες αλλά επίσης και διαφορές μεταξύ των διαφόρων σεκτών. Κάποιες σέκτες είχαν και έχουν αντινομιακές πρακτικές. Κατά την άποψη τους το σώμα είναι βρώμικο πρέπει να βυθιστεί στην αμαρτία για να επιτύχουν την Φώτιση. Άλλοι πίστευαν πως δεν υπάρχει καλό και κακό.

Παρόλο που κάποιες σέκτες τυπικά είναι αιρέσεις μονοθεϊστικών θρησκειών, με τέτοιες αντιλήψεις και απόψεις, έρχονται κοντά τον Σατανισμό. Πιστεύουν στον δυϊσμό και σε μια ανώτερη και μια κατώτερη θεότητα. Ο δημιουργός του κατώτερου υλικού κόσμου είναι κάτι αντίστοιχο με τον Σατανά, αν και χρησιμοποιούν άλλες ονομασίες.

Λανθασμένα θεωρείται από κάποιους Σατανισμός. Είναι ορθότερο να πούμε πως πιθανώς να έχει στοιχεία Σατανισμού. Ενώ στις μονοθεϊστικές θρησκείες ο Θεός και ο Σατανάς είναι αντίπαλες δυνάμεις που συγκρούονται, το Καλό και το Κακό, στους Νεοταξίτες και σε κάποιες σέκτες Γνωστικισμού, κατά κάποιο τρόπο αλληλοσυμπληρώνονται.

Η Παράφραση του Σημ είναι ένα Γνωστικό κείμενο που περιέχεται στην Βιβλιοθήκη του Ναγκ Χαμαντί. Ο Σημ ήταν γιος του Νώε. Σύμφωνα με το κείμενο, στον Σημ αποκαλύφθηκε η Γνώση από μια φωνή που κατονομάζεται ως Δερδεκέας. Ο Σημ έφερε τη γνώση στα Σόδομα και Γόμορα πριν να καταστραφούν, άδικα σύμφωνα με το κείμενο. Στη Βίβλο θεωρούνται οι πόλεις της αμαρτίας ενώ στο κείμενο πόλεις που είχαν την Γνώση.

Οι Νεοταξίτες είναι αντινομιακοί Γνωστικιστές δηλαδή ανήκουν σε αντινομιακές, ακόλαστες και αμοραλιστικές σέκτες του Γνωστικισμού. Δεν είναι όλοι οι Γνωστικιστές Νεοταξίτες. Παρομοίως δεν είναι όλοι οι Νεοταξίτες Γνωστικιστές αλλά σίγουρα είναι ένα μεγάλο ποσοστό τους. Η ΝΤΠ και ο Γνωστικισμός δεν ταυτίζονται αλλά μεγάλο μέρος των Νεοταξιτών είναι αντινομιακοί, ακόλαστοι, αμοραλιστές Γνωστικιστές.

Αρκετές από τις σέκτες του Γνωστικισμού είναι αιρέσεις των μονοθεϊστικών θρησκειών. Είναι δύσκολο να μελετηθεί η θρησκεία των Νεοταξιτών γιατί α) είναι κρυφή β) υπάρχουν αρκετές σέκτες με διαφορές μεταξύ τους. Στο παρελθόν κρατούσαν κρυφές τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές για να αποφύγουν τους διωγμούς. Σήμερα έχουν γίνει αυτοί τύραννοι της ανθρωπότητας και το κάνουν γιατί τους βολεύει.

Χρήστος

Δείτε επίσης :  Ακόλαστος Αμοραλισμός   Οι αντινομιακοί   Αρχαία τελετουργικά   Συνωμοτικές Οργανώσεις Εσωτερισμού   Κατάντια Γνωστικισμού   Σχίσμα Εσωτερισμού   Εσωτερισμός Αποκρυφισμός Συγκριτισμός   Περιθωριακοί τύραννοι   Θα μας καβαλήσουν   Ο Άδωνις το χιπιό   Εξέλιξη αιώνων της συνωμοσίας   Δυτικοευρωπαϊκή ανωμαλία   Από τις σταυροφορίες στον Χίτλερ και την ΕΕ   Υιός Θεού, προφήτης ή απατεώνας;

Scroll to Top